Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Σήμα ξεσηκωμού η 48ωρη απεργία για την ενίσχυση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας

Στους δρόμους βρέθηκαν χτες εργαζόμενοι από ψυχιατρικά νοσοκομεία και κέντρα απεξάρτησης, πολλαπλασιάζονται οι αγωνιστικές δράσεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
Σε θέση μάχης βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 να προμηνύει όχι απλά τη διατήρηση της σημερινής αθλιότητας αλλά και την επιδείνωσή της, μαζί με την ένταση της εμπορευματοποίησης.

Ηχηρό μήνυμα ενάντια σε αυτή την πολιτική καταδίκης της Υγείας ολόκληρου του λαού θα στείλει η 48ωρη απεργία στις 29 και 30 Νοέμβρη, που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, σημειώνοντας στο σχετικό κάλεσμα: «Στα συντρίμμια της πολιτικής τους χτίζουν το "νέο ΕΣΥ". Μπορούμε να βάλουμε φρένο στα εγκληματικά τους σχέδια! Είναι πρόκληση οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι μόλις 5 με 6 νοσοκομεία έχουν πρόβλημα. Είναι πρόκληση να στοχοποιεί για τις τραγικές ελλείψεις τους συναδέλφους που εξωθούνται σε παραίτηση, τους νέους γιατρούς που αναζητούν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό. Η πολιτική τους διώχνει. Αγονες δεν είναι οι θέσεις. Η πολιτική τους τις κατάντησε άγονες αφού συνειδητά αφήνουν νοσοκομεία να ρημάξουν (...)

Ως εδώ! Εκατομμύρια ευρώ τσεπώνουν οι έμποροι της Υγείας. Χάσμα ανάμεσα στην άθλια "κανονικότητα" του δημόσιου συστήματος Υγείας και τις δυνατότητες που υπάρχουν στον 21ο αιώνα, για να απολαμβάνουμε εμείς και τα παιδιά μας σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας».

Στους δρόμους για την ψυχική υγεία, ενάντια σε μια ακόμα αντιδραστική μεταρρύθμιση


«Οχι στο κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης», απαίτησαν χτες το πρωί, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και συμβολικό αποκλεισμό της οδού Μάρνη, δεκάδες εργαζόμενοι και σωματεία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, ενώ στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια είχε προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ.

Τα Σωματεία Εργαζομένων Δρομοκαΐτειου, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων ΚΕΘΕΑ, το ΕΣΥΝ, ο Σύλλογος Πασχόντων Διατροφικής Διαταραχής «Επιστρέφω», η Ομάδα Κρουστών του 18 ΑΝΩ απαίτησαν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», με το οποίο - σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές - βάζει ταφόπλακα στις ελάχιστες δημόσιες μονάδες και τμήματα νοσοκομείων που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, καταργεί όλα τα προγράμματα απεξάρτησης και δημιουργεί τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) ο οποίος θα είναι ΝΠΙΔ (και σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό θα έχει 1.586 άτομα προσωπικό), ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να θησαυρίσει κι απ' αυτόν τον ανθρώπινο πόνο, παρέχοντας αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας υπηρεσίες, με το αζημίωτο.

Παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ενημερωθεί για την κινητοποίηση, για πολλοστή φορά δεν έγινε δεκτό το αίτημα αντιπροσωπείας των σωματείων για συνάντηση. Ολοι οι φορείς θα προχωρήσουν σε συνελεύσεις, συσκέψεις προκειμένου να κλιμακώσουν και να συντονίσουν τη δράση τους.

Στην Κρήτη διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη»
Στην Κρήτη διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη»
Δίνοντας συνέχεια, τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη, στις 12 μ., θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση εργαζομένων στο ΨΝΑ Δαφνί, οργανώνοντας την επιτυχία της 48ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ.

Στην Κρήτη

Για τον ίδιο λόγο που βγήκαν στον δρόμο οι παραπάνω φορείς στην Αθήνα, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» στο Ηράκλειο Κρήτης πραγματοποίησαν χτες 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Στη διάρκεια της στάσης εργασίας πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της 7ης ΥΠΕ, όπου οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον υποδιοικητή.

Στη συνάντηση οι εργαζόμενοι διατύπωσαν τη διαφωνία τους με το σχέδιο νόμου και ζήτησαν να αποσυρθεί. Συγκεκριμένα, παρουσίασαν στον υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, τα ακριβή αριθμητικά στοιχεία των εξυπηρετούμενων, των Μονάδων και των εργαζομένων. Επίσης, παρουσιάστηκαν στοιχεία από την έρευνα του Τομέα Ερευνας και Τεκμηρίωσης, σύμφωνα με την οποία, 7 στους 10 που εντάσσονται σε Θεραπευτική Κοινότητα, πέντε χρόνια μετά δεν κάνουν χρήση ουσιών. Αυτό που τονίστηκε από τους εργαζόμενους είναι ότι η αποτελεσματικότητα αυτή του ΚΕΘΕΑ στηρίζεται σε ένα θεραπευτικό μοντέλο και μία φιλοσοφία, η οποία διαλύεται μαζί με την κατάργηση του φορέα, διάλυση από την οποία θα έχει τεράστιο κόστος η ίδια η κοινωνία. Το νέο νομοσχέδιο και η συγχώνευση των φορέων που επιχειρεί δεν λαμβάνει υπόψη την επιστημονική και θεραπευτική προσέγγιση του κάθε φορέα, οδηγώντας προγράμματα στεγνής απεξάρτησης στη διάλυση μετά από χρόνια ιστορίας και προσφοράς στη χώρα μας! Είναι μία αντιεπιστημονική και επικίνδυνη παρέμβαση, που δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο δικαίωμα για υψηλού επιπέδου δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση.

Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» μαζί με τους συλλόγους γονέων προχώρησαν χτες το απόγευμα σε κοινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο του Ηρακλείου και των Χανίων. Παράλληλα προγραμματίζεται στο Ηράκλειο σύσκεψη μαζικών φορέων την Τρίτη 28/11 στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, για να γίνει πλατιά ενημέρωση συλλόγων γονέων, εκπαιδευτικών και εργαζομένων για το νέο νομοσχέδιο.

Στις 29 Νοέμβρη το παμπειραϊκό συλλαλητήριο

Στον Πειραιά εντατικά προετοιμάζεται το παμπειραϊκό συλλαλητήριο που οργανώνουν από κοινού πάνω από 30 εργατικά σωματεία και φορείς από όλη την περιοχή, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο Νοσοκομείο «Μεταξά».

Σε ψήφισμά τους οι φορείς αναφέρονται στην εκρηκτική κατάσταση που βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία του Πειραιά, το Κρατικό στη Νίκαια, το «Τζάνειο» και το «Μεταξά», παράλληλα με την ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλους τους δήμους της περιοχής. Μια κατάσταση που, όπως σημειώνεται στο ψήφισμα, «κάνει επιτακτική την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα και της πάλης των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα για δημόσια και δωρεάν Υγεία».

Τα σωματεία υπογραμμίζουν ότι «τη στιγμή που η ακρίβεια αδειάζει τις τσέπες όλων των εργαζομένων, των μικρών αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων και της νεολαίας, η ίδια πολιτική χτυπάει για άλλη μία φορά και τη δημόσια Υγεία.

Η υποχρηματοδότηση αφήνει χωρίς το απαραίτητο υγειονομικό και άλλο προσωπικό και χωρίς την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή τα δημόσια νοσοκομεία. Ανοίγοντας έτσι διάπλατα τις πόρτες στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα στις δημόσιες δομές των νοσοκομείων. Και την ίδια ώρα πακτωλός δισ. ευρώ δίνεται αθρόα για τον πόλεμο του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, χτυπώντας νοσοκομεία και σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους μεταξύ αυτών πάνω από 5.000 παιδιά.

Δεν θα επιτρέψουμε να ρημάζουν τα νοσοκομεία μας, να υπολειτουργούν και να κλείνουν τμήματα και κρίσιμες δομές να παραχωρούνται σε ιδιώτες. Οργανώνουμε την πάλη και διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ