Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Εμείς διεκδικούμε «δουλειά, καμίνια και μηχανές να πάρουν μπροστά»

«Πληρωμένη απάντηση» στα συκοφαντικά δημοσιεύματα που συνοδεύουν τη νέα επίθεση της κυβέρνησης | Μεγάλος σταθμός κλιμάκωσης του αγώνα η πλατιά σύσκεψη στις 17 Δεκέμβρη

Οπως κάθε φορά που στριμώχνεται από την πίεση και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και των Σωματείων τους στη ΛΑΡΚΟ, έτσι και τώρα η κυβέρνηση επιστρατεύει τη λάσπη και τη συκοφαντία. Την ώρα που οι εργαζόμενοι απαιτούν την ανανέωση των συμβάσεών τους που λήγουν στο τέλος του έτους, για να μη βρεθούν στον δρόμο, τα διάφορα «παπαγαλάκια» βγήκαν πάλι μπροστά για να ξανασερβίρουν την ξινισμένη σούπα περί «τεμπέληδων που πληρώνονται για να κάθονται».

Απάντηση στη νέα επίθεση της κυβέρνησης και στη λασπολογία που τη συνοδεύει μέσα από τον Τύπο δίνει το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, τονίζοντας χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ότι «τις επόμενες μέρες, και όσο θα εκφράζεται η αλληλεγγύη στα δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματα των εργαζομένων, είναι σίγουρο ότι θα αναπαραχθούν κι άλλα "δημοσιεύματα" τέτοιου περιεχομένου».

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ΛΑΡΚΟ έχει στοιχίσει 104 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό τα τελευταία 4 χρόνια, το Σωματείο αναδεικνύει πως η καταβολή του συγκεκριμένου ποσού ακυρώνει το αρχικό αφήγημα, ότι τάχα «το κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τη ΛΑΡΚΟ». Επισημαίνει μάλιστα ότι τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση της ΛΑΡΚΟ, αλλά για την περαιτέρω απαξίωσή της και τελικά «για να σταματήσουν την παραγωγή της ΛΑΡΚΟ και να την ξεπουλήσουν με 6 ευρώ το στρέμμα».

Ξοδεύουν για το κλείσιμο και όχι τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ

Το Σωματείο καταγγέλλει την προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και δίνοντας απάντηση στα περί εργαζομένων - «τεμπέληδων», τονίζει: «Εμείς πηγαίνουμε στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, που έχουν σταματήσει να λειτουργούν και να συντηρούνται με εντολή των επενδυτών και απόφαση της κυβέρνησης. Εμείς κάθε μέρα διεκδικούμε "δουλειά, καμίνια και μηχανές να πάρουν μπροστά". Οπως και οι ίδιοι παραδέχονται, η διακοπή λειτουργίας έλαβε χώρα σε μια περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι σταθεροποιημένες στα ύψη.

Οι εργαζόμενοι, από τις 3/3/2020 που η ΛΑΡΚΟ μπήκε σε "εκκαθάριση εν λειτουργία" μέχρι και τις 31/7/2022 που με εντολή των επενδυτών και απόφαση της κυβέρνησης σταμάτησε η παραγωγή, είχαμε παράξει νικέλιο αξίας 400 εκατ. ευρώ, κατ' επέκταση πληρωθήκαμε από την πώληση του προϊόντος που παράξαμε.

Στις 31/7/2022 η κυβέρνηση σταμάτησε την παραγωγή, μας απέλυσε και μας "αποζημίωσε", "για να υπάρξει οικονομική διακοπή και να γίνει ο διεθνής διαγωνισμός" όπως είπε. Τα χρήματα των αποζημιώσεων έφτασαν τα 23 εκατ. ευρώ συνολικά, δηλαδή 2 εκατ. ευρώ λιγότερα από το ποσό των 25 εκατ. ευρώ που μας άρπαξαν από τις περικοπές μισθών, την κατάργηση των Δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας, από την έναρξη της εκκαθάρισης μέχρι και την απόλυσή μας. Επί της ουσίας αυτο-αποζημιωθήκαμε.

Από 1/8/2022 έως και σήμερα, που είμαστε συμβασιούχοι στη ΛΑΡΚΟ και έχουν σταματήσει η παραγωγή και η συντήρηση με απόφαση της κυβέρνησης παρά τις διαμαρτυρίες μας, πληρωνόμαστε είτε από την πώληση προϊόντων της ΛΑΡΚΟ, όπως σκουριά, είτε από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, που υπάρχουν ακόμα δεκάδες εκατ. ευρώ διαθέσιμα».

Αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι τα χρήματα που δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ ήταν αρκετά για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό της, συνεχίζει το Σωματείο. Και προσθέτει ότι τα χρήματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν αφορούσαν τη μισθοδοσία των εργαζομένων, ενώ ακόμα και τώρα «μπορούν να αποδεσμεύσουν την πώληση ρύπων, να φέρουν υλικά να συντηρήσουμε και να επαναλειτουργήσουμε τη ΛΑΡΚΟ».

«Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη»

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο διατρανώνει για μία ακόμα φορά την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

«Από τη στιγμή που υπάρχει προοπτική, μέχρι να την παραδώσουν στον νέο ιδιοκτήτη θα είμαστε μέσα στη ΛΑΡΚΟ. Τελεία και παύλα. Εμείς είμαστε οι "σπιτονοικοκύρηδες" και οι επενδυτές οι "μουσαφιραίοι"», τονίζει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία της διοίκησης του Σωματείου συμμετείχε στη συγκέντρωση των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών στην Αταλάντη ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενημερώνοντας τους διαδηλωτές για την κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ, ενώ τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν οι συναντήσεις με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

Η ανακοίνωση καταλήγει με το Σωματείο να ανανεώνει το αγωνιστικό ραντεβού «με την εργατική τάξη της χώρας μας στις πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα αναπτύξουμε, διεκδικώντας την ανανέωση των συμβάσεών μας», αλλά και στη μεγάλη σύσκεψη - συγκέντρωση που διοργανώνουν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ. στη Λάρυμνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ