ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Μάη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ- ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Ξαφνιάζονται ή κάτι θέλουν;

Μερικοί «πέφτουν από τα σύννεφα», ανακαλύπτοντας την κρίση, που συμπαρασύρει στο πέρασμά της όχι μόνο τις πολύ μικρές πλέον, αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, στις υπηρεσίες, το εμπόριο και τη μεταποίηση. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι περισσότεροι από αυτούς, κόμματα, πολιτικοί, ΜΜΕ, κεφαλαιοκράτες, που σήμερα ανακαλύπτουν τις... ολέθριες συνέπειες μιας συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής, είναι εκείνοι που τη στήριξαν με όλες τις δυνάμεις τους, ακόμη και στις πιο φτηνές στιγμές της, όταν λειτουργούσε εξόφθαλμα με τρόπο σκανδαλώδη. Ολοι αυτοί έχουν ένα κοινό σημείο και παρά τις περί του αντιθέτου κραυγές τους και τις καταγγελίες τους, βρίσκονται στην ίδια όχθη με εκείνους που υποτίθεται ότι έχουν στο στόχαστρό τους: Πιστεύουν στη λειτουργία της αγοράς, απαιτούν από το κράτος να τους χρηματοδοτεί, να τους ελαφρώνει από φόρους, να μειώνει τα εργατικά δικαιώματα, να ενισχύει γενικά τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και τα κόλπα τους. Είναι, με λίγα λόγια, οι στυλοβάτες του καπιταλισμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκατοντάδες εργαζόμενοι οδηγούνται μαζικά στην ανεργία, ούτε η πρώτη φορά που μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν ή μεταφέρονται. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και από όλη τη χώρα. Μια ενδεικτική απαρίθμηση αρκεί. Το «ΜΙΝΙΟΝ» είχε εκατοντάδες εργαζόμενους και έκλεισε σχετικά πρόσφατα, αφήνοντας χώρο στους ανταγωνιστές του. Ενας από τους ανταγωνιστές, στον τομέα κυρίως των καλλυντικών, ήταν και η αλυσίδα καταστημάτων του «ΥΒΟΝΝΗ ΣΤΟΡΣ». Λίγα χρόνια νωρίτερα η μία κλωστοϋφαντουργία έκλεινε μετά την άλλη, π.χ. ΛΕΚΚΑΣ στην Καλαμάτα και στην Αθήνα και πολλές ακόμη, με εκατοντάδες εργαζόμενους να μένουν άνεργοι. Είχε προηγηθεί ο κατακερματισμός και η διάλυση της «Πειραϊκής - Πατραϊκής» και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων στο Λαύριο και αλλού. Η συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα δεν μπορεί να αποτυπωθεί στο κλείσιμο μεγάλων μονάδων, αλλά αντικειμενικά θεωρείται ως μια ενιαία ζώνη παραγωγικής δραστηριότητας, που η υπονόμευσή της στοίχισε τη δουλιά σε χιλιάδες εργαζόμενους. Και από τα ναυπηγεία, όμως, που συνεχίζουν να λειτουργούν, υπήρξαν «μειώσεις προσωπικού» με εκατοντάδες ανέργους.

Μια ματιά στις σελίδες των εφημερίδων τα τελευταία πέντε χρόνια έχει να αποκαλύψει πολλά για τα καθημερινά λουκέτα μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, από όλους τους κλάδους, που κλείνουν, υποτάσσονται σε αυτό που λέγεται ανταγωνισμός. Και αυτό που χάνεται, δεν αναπληρώνεται και ας υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι ανοίγουν άλλες επιχειρήσεις. Στο χώρο του εμπορίου, λίγα μόλις χρόνια πριν, είχε κάνει εντύπωση σε πολύ κόσμο το κλείσιμο του «ΑΚΡΟΝ ΙΛΙΟΝ ΚΡΥΣΤΑΛ». Μα και μερικές αλυσίδες καταστημάτων «φαστ - φουντ» έκλεισαν, μέσα σε ένα κλίμα σιωπής και αδιαφορίας, παρόλο που μετρούσαν δεκάδες εργαζόμενους. Ενα δυο χρόνια έχουν περάσει από το λουκέτο των κέντρων αδυνατίσματος «ΣΙΚ» και από το κλείσιμο του πολυκαταστήματος «ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ» στον Πειραιά. Πολύ πιο πρόσφατη είναι η πτώχευση του μεγάλου ταξιδιωτικού γραφείου «ΜΑΝΟΣ ΤΟΥΡΣ». Αρκετές εκατοντάδες είναι και οι άνεργοι στην επαρχία από επιχειρήσεις που ξεκουβαλήθηκαν για να πάνε σε γειτονικές χώρες, όπου δίνουν στους εργάτες εξευτελιστικά μεροκάματα. Προς τι, λοιπόν, η έκπληξη; Η κρίση είναι σύμφυτη του καπιταλισμού. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενισχύει τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Κι όλοι αυτοί που στηρίζουν αυτή την πολιτική, δεν μπορούν τώρα να εξεγείρονται, ζητώντας άραγε τι, μήπως και νέες ενισχύσεις;

«Φυσιολογική»... χειροτέρευση

Το αποτέλεσμα της εν μέσω αντιθέσεων και αντιφάσεων εξέλιξης του συστήματος είναι ολοφάνερο: Πίσω από τους ατελείωτους καταλόγους με τις εταιρίες που παρουσιάζουν κέρδη ακόμη και 131,7%, όπως τα «Ελληνικά Πετρέλαια», καιροφυλακτούν οι λίστες με τις επιχειρήσεις που βάζουν «λουκέτο». Οι πτωχεύσεις έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα άνεργους εργαζόμενους, κατεστραμμένες επιχειρήσεις, ενίοτε πλουσιότερους επιχειρηματίες. Αυτή η κίνηση, το συνεχές στύψιμο των εργαζομένων, ο ανταγωνισμός, το κυνηγητό του κέρδους, οι επιχειρήσεις που επικρατούν και οι άλλες που βγαίνουν στο περιθώριο, μπορεί να είναι αντιθέσεις και αντιφάσεις, είναι όμως ταυτόχρονα και φύση. Η φύση και το θερμοκήπιο του συστήματος. Η εμπειρία και τα επίσημα στοιχεία ενισχύονται από την άποψη του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος θεωρεί «φυσιολογικό» το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων. Ομως, σε κοινωνίες όπου έχει θεοποιηθεί το κέρδος, δεν είναι δυνατό να εξασφαλίζεται συνεχώς η ανάπτυξη της παραγωγής με θετικά ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, προς όφελος του λαού. Η άποψη που λανσάρει τις μέρες αυτές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που λέει πως η απασχόληση αυξάνεται σε αντιστοιχία με τις... πτωχεύσεις(!) αποτελεί κατάφωρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Οι νόμοι της συγκέντρωσης και της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου επιβάλλουν τη βίαιη καταστροφή των ανταγωνιστών, τον αφανισμό ολόκληρων κλάδων με κριτήριο το κέρδος των τμημάτων της οικονομικής ολιγαρχίας με τη μεγαλύτερη ισχύ, ενώ το εκβιαστικό ψευτοδίλημμα προς τους εργαζόμενους είναι πάντα ένα και πάντα σαφές: «Αποδοχή όλο και χειρότερων όρων για την πώληση της εργατικής τους δύναμης ή κλείσιμο». Την ίδια στιγμή, αυτό που φαίνεται «φυσιολογικό» στους υποστηρικτές και γνώστες της λειτουργίας του καπιταλισμού, είναι παράταιρο, αφύσικο και ακατανόητο για μια μερίδα της εργατικής τάξης. Μια επιχείρηση με τα ράφια της γεμάτα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, με πλήρη εξοπλισμό και με τους εργαζόμενους ειδικούς και πρόθυμους να εργαστούν όπως κάθε μέρα, εμφανίζεται «ξαφνικά» να βάζει «λουκέτο», όπως η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Αφοί Αντωνόπουλοι». Σε ένα άλλο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα, χωρίς ατομική ιδιοκτησία, δε θα έκλεινε αυτή η επιχείρηση. Ο εργάτης θα δούλευε και θα την έκανε επιχείρηση να προκόψει ακόμη περισσότερο, ως τμήμα μιας οικονομίας που θα αναπτυσσόταν όχι για την αποκόμιση όλο και μεγαλύτερου κέρδους, αλλά την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Ορισμένοι κάνουν αυτή την περίοδο λόγο για έξαρση του φαινομένου των πτωχεύσεων, ενώ ο Τύπος το αντιμετωπίζει ως «κοινωνικό γεγονός» εφήμερου ενδιαφέροντος, όπως το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και οι θάνατοι από τα ναρκωτικά. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι κλειστές επιχειρήσεις και βασικά οι εργαζόμενοι σε αυτές, είναι τα θύματα ενός διαρκούς πολέμου.

Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση κάνουν λόγο για τόνωση της «επιχειρηματικότητας» και εξασφάλιση της «ανταγωνιστικότητας». Πρόκειται για την πολιτική που επιδιώκει, και στην πράξη πριμοδοτεί με κάθε τρόπο, τις επιχειρήσεις για να αντέξουν, να επιβιώσουν και να βγουν πιο δυναμωμένες μέσα από το συνεχή και ανηλεή ανταγωνισμό, ανεξάρτητα αν κάτω από τις συνθήκες της κρίσης κάποιες απ' αυτές κλείνουν. Μια πολιτική ενίσχυσης, για να καταφέρνουν να μεγαλώνουν τα κέρδη και το μέγεθός τους. Για να το κάνουν αυτό χρειάζονται περισσότεροι κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, λιγότεροι φόροι, μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους, φτηνότερες πρώτες ύλες, ακόμη πιο κακοπληρωμένοι και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενοι, υφαρπαγή του ιδρώτα τους και με άλλους τρόπους όπως οι γενναίες επιχορηγήσεις.

Αυτά όλα όμως οδηγούν σε ένα μονόδρομο. Σε ένα μέλλον που επιφυλάσσει περισσότερα «λουκέτα», περισσότερους άνεργους, μεγαλύτερη αμφισβήτηση των λαϊκών καταχτήσεων. Ταυτόχρονα, μαζί με τα πλήγματα που δέχονται οι μισθωτοί από αυτή την κατάσταση, θύματα αποδεικνύονται και χιλιάδες μικροί επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι, ειδικά οι αυτοαπασχολούμενοι σε οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεις. Αυτοί που στην περίπτωση της χώρας μας απορροφούν ένα μέρος των απασχολουμένων ως εργοδότες, αλλά στην ουσία οι περισσότεροι από αυτούς βαδίζουν σε παράλληλες πορείες με τους εργαζόμενους, με το μέλλον τους προδιαγεγραμμένο. Αλλά, όπως θα πούνε οι υπηρέτες του συστήματος κι αυτό είναι κάτι «φυσιολογικό»...

ΝΕΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Αναθεώρηση προς όφελος των μεγάλων

Η Κομισιόν αναθεώρησε τον ορισμό, επιτρέποντας κύκλο εργασιών μέχρι και 50 εκατομμύρια ευρώ, υπονομεύοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη θέση των μικρών επιχειρήσεων

Εχει γίνει πλέον «κοινός τόπος» ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση «μικρομεσαία επιχείρηση» (ΜΜΕ) είναι μια μεγάλη επιχείρηση και για τα ελληνικά δεδομένα. Το αποτέλεσμα αυτής της θεώρησης είναι μια σημαντική στρέβλωση σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων. Είναι αυτοί που πλήττονται από τη φορολογική και «αναπτυξιακή» πολιτική, παίρνουν ψίχουλα επιδοτήσεων και παρ' όλα αυτά ακούνε μεγάλα λόγια για τη στήριξή τους, τη στήριξη των «μικρομεσαίων». Την περασμένη βδομάδα η ΕΕ αναθεώρησε προς τα πάνω τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία μια επιχείρηση εντάσσεται στις ΜΜΕ και στις επιμέρους κατηγορίες τους, μεγεθύνοντας και από αυτή τη σκοπιά τα προβλήματα των μικρών ΕΒΕ. Ο νέος ορισμός θα ισχύσει από τη 1η Γενάρη του 2005.

Ο πρώτος κοινός ορισμός σε επίπεδο ΕΕ επιχειρήθηκε και έγινε πραγματικότητα με τη Σύσταση 96/280/ΕΚ. Σύμφωνα με αυτή, «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» είναι αυτές που απασχολούν μέχρι 249 εργαζόμενους, έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 40 εκατομμύρια ευρώ και ετήσιο συνολικό ισολογισμό μέχρι 27 εκατομμύρια ευρώ!

Στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 5 το πολύ εργαζόμενους και έχουν ετήσιο τζίρο μέχρι 210 χιλιάδες ευρώ ξεπερνούν το 90% των επιχειρήσεων!

Ο νέος ορισμός είναι αποκαλυπτικός για την τάση που διακρίνει την ΕΕ να εντάσσει όλο και μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κλάδο των ΜΜΕ και ενδεικτικός για το μέλλον που επιφυλάσσεται στις εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις της Ελλάδας. Αυτές, αν και αποτελούν το μεγαλύτερο αριθμητικά κομμάτι των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, καταδικάζονται στα «ψίχουλα» - για όσες προκύψουν τελικά έστω και αυτά - της ποικιλότροπης ενίσχυσης που διαθέτει η ΕΕ για επιχειρήσεις με τζίρους εκατομμυρίων ευρώ και εκατοντάδες εργαζόμενους.

Εξάλλου, ο προσανατολισμός της Κομισιόν στην επιβίωση, ανάπτυξη και επικράτηση των μεγαλύτερων - «βιώσιμων» - επιχειρήσεων απορρέει και από την ανακοίνωσή της, όπου αναφέρει ότι «διευκολύνονται επίσης οι μειοψηφικές επενδύσεις μεγάλων επιχειρήσεων σε ΜΜΕ», καθώς επίσης και ότι θα διευκολύνει «τη συνεργασία μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων και τη συνένωση των δυνάμεών τους». Προσθέτει ότι θα ενισχυθούν και οι επενδύσεις, όταν οι περισσότεροι μικροί ΕΒΕ απλώς συντηρούνται!

Οι αλλαγές

Οι αλλαγές που αποφάσισε η Κομισιόν δεν είναι ριζικές, αλλά κυρίως ενισχυτικές της ισχύουσας σύστασης 96/280/ΕΚ. Η Κομισιόν θεώρησε αναγκαία την αλλαγή ως «απαραίτητη προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες».

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, μικρομεσαία επιχείρηση θεωρείται και πάλι εκείνη που απασχολεί μέχρι 249 εργαζόμενους. Αυξάνεται ωστόσο ο ετήσιος κύκλος εργασιών από τα 40 εκατ. ευρώ στα 50 εκατ. ευρώ και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού αυξάνεται επίσης από τα 27 εκατ. ευρώ στα 43 εκατ. ευρώ.

«Μικρή» επιχείρηση θεωρείται σήμερα εκείνη που απασχολεί μέχρι 49 εργαζόμενους, έχει ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 7 εκατ. ευρώ και ετήσιο συνολικό ισολογισμό έως 5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το νέο ορισμό, «μικρή» επιχείρηση είναι εκείνη που απασχολεί μέχρι 49 εργαζόμενους, αλλά ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή ο συνολικός ισολογισμός της μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 εκατ. ευρώ!!!

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αλλαγή στον ορισμό της «πολύ μικρής» επιχείρησης. Σύμφωνα με ό,τι ισχύει σήμερα, τέτοια επιχείρηση νοείται εκείνη που απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζόμενους. Η νέα απόφαση της Κομισιόν διατηρεί τον αριθμό των εργαζομένων, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, ωστόσο προσθέτει ένα ακόμη κριτήριο, αυτό του ετήσιου κύκλου εργασιών ή του συνολικού ισολογισμού, που δεν πρέπει να ξεπερνά τα... 2 εκατ. ευρώ!

Τόσο οι υφιστάμενες, όσο και οι νέες ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα στην ΕΕ και στις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της να χαράζουν και να υλοποιούν πολιτική στο όνομα των «μικρομεσαίων επιχειρηματιών», που στην πράξη όμως ευνοεί κυρίως και βασικά εκείνους που έχουν την ισχυρότερη οικονομική βάση και συνθλίβει τους μικρούς ΕΒΕ. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωσή της, η Κομισιόν προκαλεί, αναφέροντας ότι «αναγνωρίζεται ο ρόλος των πολύ μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας», επειδή ο νέος ορισμός «περιλαμβάνει ακριβή χρηματοοικονομικά ανώτατα όρια για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις». Αυτά τα όρια είναι τα ...2 εκατ. ευρώ!

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Δηλητηρίαση στο Μακρονήσι

Δεν έφταναν τα βασανιστήρια. Ο δρόμος της πέτρας κάτω από τα ρόπαλα και τους ορθοστάτες των σκηνών. Δεν έφταναν ο «φάλαγγας» και τα τσουβάλια με ανθρώπους και γάτες μαζί. Δεν έφταναν οι οχιές και οι αρουραίοι που «τραγάνιζαν» μύτες και αυτιά. Δεν έφτανε το μαρτύριο του νερού, εκεί στο κάτεργο του Μακρονησιού, όπου γίνεται η επίσκεψη τιμής, μνήμης και συνέχειας των αγώνων μας.

Ετσι ξαφνικά μια μέρα, τα άγρια εκείνα χρόνια, στο ΑΕΤΟ - Α΄ Ειδικό Τάγμα Αναμόρφωσης (σ.σ. παραμόρφωσης) Οπλιτών - εκατοντάδες βασανισμένοι εμφάνισαν έντονα φαινόμενα τροφικής δηλητηρίασης, με πόνους, ρίγη, εμέτους και υψηλό πυρετό. Οι γιατροί του αναρρωτηρίου-παράγκας διαπιστώνουν τροφική λοίμωξη και προσπαθούν να βοηθήσουν με τα ελάχιστα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους. Μετακομιδή σε κεντρικό νοσοκομείο και στο 401 αποκλείστηκε από τους βασανιστές, για να μη διαρρεύσει η φοβερή κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Μια μικρή έρευνα έδειξε ότι ένα φορτίο τυριού, για συμπλήρωση του απαίσιου συσσιτίου, είχε πέσει από το καΐκι στη θάλασσα, είχε «στεγνώσει» κάτω από τον ήλιο και είχε γίνει «θρεπτικό υπόστρωμα» για την ανάπτυξη ποικίλων παθογόνων οργανισμών, υπεύθυνων για την ομαδική δηλητηρίαση.

Οι γιατροί του προκάτ-αναρρωτηρίου - με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Φωτόπουλο - που ήταν και αυτοί «υπό ανάνηψη», προσπάθησαν ν' αντιμετωπίσουν την επικίνδυνη ομαδική τροφική δηλητηρίαση του ΑΕΤΟ με τα ελάχιστα εφόδια που διέθεταν και μερικές ενέσεις που προκαλούν εμετό, για να αποβληθούν οι αλλοιωμένες τροφές, όταν όμως είχε ήδη προχωρήσει η λοίμωξη.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ