ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συντονίζονται τα κυπριακά κόμματα

Επίμονα αδιάλλακτοι οι Τουρκοκύπριοι.

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό και θέματα τακτικής ενόψει του επικείμενου τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, συζήτησε χτες το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο δεν αποκλείεται να συγκληθεί και πάλι πριν από την αναχώρηση του Προέδρου Κληρίδη για τη Γενεύη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε πως το θέμα της μετάβασης των πολιτικών αρχηγών στη Γενεύη παραμένει εκκρεμές και αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν από την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οπως είπε, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ενημερώσει πιθανότατα εντός της βδομάδας και πάλι τους αρχηγούς των κομμάτων για οποιεσδήποτε εξελίξεις. Σε ερώτηση κατά πόσο η ενδεχόμενη νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα γίνει για να συζητηθεί το θέμα της μετάβασης των πολιτικών αρχηγών στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος είπε πως αν υπάρξει νέα συνεδρίαση, το Σώμα θα ασχοληθεί με όλα τα θέματα που πιθανόν να προκύψουν ή μένουν εκκρεμή σε σχέση με τις συνομιλίες.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις επαφές που είχε στις αρχές του μήνα με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλβαρο ντε Σότο, και τους ειδικούς απεσταλμένους της Βρετανίας και της Ρωσίας για το Κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και Βλαντιμίρ Πρίγκιν, αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα στον τρίτο γύρο των συνομιλιών. Δήλωσε επίσης ότι αναμένει πως ο Ραούφ Ντενκτάς θα θέσει τις απαράδεκτες θέσεις του για συνομοσπονδία. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν αναμένει ότι οι προτάσεις αυτές θα μεταφερθούν από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Προκαλεί ο Ερόγλου

Στο μεταξύ, ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερόγλου δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην κατεχόμενη Μόρφου ότι αυτή δεν πρόκειται να επιστραφεί στους Ελληνοκυπρίους. Οπως γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Μπιρλίκ», ο Ντ. Ερόγλου δήλωσε ότι τα διάφορα προβλήματα, κυρίως οικονομικά, που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος, πηγάζουν από το γεγονός ότι αυτό δεν αναγνωρίζεται διεθνώς και του «επιβάλλονται», κατά την έκφρασή του, «εμπάργκο». Ο Ντ. Ερόγλου κάλεσε τους διαμένοντες στην περιοχή να μην πανικοβάλλονται και να μη δίνουν σημασία στα όσα λέγονται περί επιστροφής της Μόρφου στους Ελληνοκυπρίους. Ο ψευδοπρωθυπουργός είπε ακόμη ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό μόνο με βάση την ισότητα και χωρίς να θιγούν οι εγγυήσεις της «μητέρας πατρίδας», όπως αποκάλεσε την Τουρκία.

Εφτασε ο Μόουζες

Κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του έφτασε αργά χτες το απόγευμα στην Κύπρο ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες, συνοδευόμενος από τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον.

Ο Α. Μόουζες μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με το περιεχόμενο της αποστολής του. Είπε ότι ο ίδιος τηρεί πιστά την εντολή του Γενικού Γραμματέα και δεν αποκαλύπτει οτιδήποτε.

Σχετικά με το παραστρατιωτικό επιτελείο

Ξεκαθαρίζει το αργότερο μέχρι την Πέμπτη το θέμα που έχει προκύψει ύστερα από καταγγελίες του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Παπακώστα για ύπαρξη παραστρατιωτικού επιτελείου στο Δημοκρατικό Συναγερμό.

Ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε χτες ότι την Πέμπτη ίσως και νωρίτερα θα ανακοινώσει τα πορίσματά του για το θέμα.

Στην υπόθεση εμπλέκεται ο συνταγματάρχης Λοΐζος Φεσσάς, ο οποίος φέρεται να παραδέχτηκε ότι αυτός ετοίμασε τα έγγραφα. Ευθύνες, όμως, φαίνεται να προκύπτουν και εναντίον του συνταγματάρχη Αβραάμ Μαραγκού, ο οποίος είχε παραδώσει τα έγγραφα στον Κ. Παπακώστα. Από έρευνες διαπιστώθηκε ότι ο Α. Μαραγκός είχε κάνει προσθήκες στα έγγραφα αυτά.


ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Πραγματοποιήθηκε η 11η Συνάντηση Πολιτικών Προσφύγων

Πάνω από τρεις χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες από όλη την Ελλάδα πήραν μέρος στη φετινή, ενδέκατη κατά σειρά παραδοσιακή τους συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας. Μέσα στο γνώριμο κλίμα εγκαρδιότητας οι αγωνιστές μίλησαν για τα παλιά, τους αγώνες τους ενάντια στον φασίστα κατακτητή, την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού, την αναγκαστική προσφυγιά, καθώς και τα χρόνια της επιστροφής που σημαδεύτηκαν από σειρά δυσκολιών και προβλημάτων μερικά από τα οποία και σήμερα συνεχίζουν να τους ταλανίζουν. Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές ξετυλίχτηκαν όταν άνθρωποι που είχαν χρόνια να συναντηθούν αναγνώριζαν ο ένας τον άλλο και στα λόγια τους διέκρινες τις πικρές θύμησες να τις διαδέχεται η ίδια, όπως τα χρόνια του μεγάλου αγώνα, επιμονή για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου κόσμου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμος Ζώτας, αντιπρόεδρος του ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ), χαιρέτισε ο Ηλίας Γκουτζιγιάννης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γρηγόρης Φώτου, πρόεδρος του ΚΣ του ΠΕΕΠΠ. Οπως τόνισαν οι ομιλητές πενήντα χρόνια μετά την πολιτική προσφυγιά πολλοί αγωνιστές δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, τα συνταξιοδοτικά προβλήματα δε λύνονται, όπως και τα δίκαια αιτήματα της υλικής και ηθικής αποκατάστασης των αναπήρων και θυμάτων του ΔΣΕ. Ο Ηλ. Γκουτζιγιάννης υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ χρόνια τώρα παλεύει μαζί με τις οργανώσεις των πολιτικών προσφύγων για τη δικαίωση του αγώνα τους.

Καταγγέλθηκε από το βήμα ότι αν και πέρασαν τόσα χρόνια από την επιστροφή στην πατρίδα και τα προβλήματα δε λύθηκαν, όταν απευθύνονται σε υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης η απάντηση που παίρνουν είναι «σας δώσαμε πολλά και να είστε ευχαριστημένοι απ' αυτά που πήρατε».

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης τονίζεται ότι πολλοί επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα με την ισχύουσα νομοθεσία ν' αναγνωρίσουν τα ένσημα από το χρόνο απασχόλησης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Επίσης, οι συγκεντρωμένοι στον Αγ. Νικόλαο ζήτησαν να επιτραπεί ο επαναπατρισμός στους πολιτικούς πρόσφυγες που θέλουν να γυρίσουν και τους εμποδίζει ο όρος «Ελληνας το γένος», καθώς επίσης την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σ' αυτούς που τη στερήθηκαν και στις αλλοδαπές συζύγους και των παιδιών τους. Να ρυθμιστούν τα προβλήματα με τις καταπατημένες περιουσίες, να αναγνωριστεί η ισοτιμία των διπλωμάτων στους απόφοιτους μεσαίων και ανώτερων τεχνικών σχολών και να προχωρήσει η κυβέρνηση στη λύση των αιτημάτων των αναπήρων και θυμάτων του ΔΣΕ.

Με άλλο τους ψήφισμα οι συγκεντρωμένοι στον Αγ. Νικόλαο Νάουσας δηλώνουν ότι δεν ανέχονται την καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας και υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας την παρουσία και την πολεμική δραστηριότητα των ΝΑΤΟικών βαρβάρων στην Ελλάδα και την περιοχή μας.

Επίσης, χαιρετιστήριο απηύθυναν οι συγκεντρωμένοι στους πολιτικούς πρόσφυγες που παραμένουν ακόμα στην προσφυγιά. «Σας στέλνουμε τον αδελφικό μας αγωνιστικό χαιρετισμό, τον πόνο μας και τη συμπαράστασή μας στις συνεχείς προσπάθειες και πάλη που κάνετε να επιστρέψετε επιτέλους στην πατρίδα», τονίζεται στο χαιρετιστήριο.


ΔΕΣΦΙΝΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Βαθιά οδύνη για τον άδικο χαμό των κοριτσιών

Εγινε την Κυριακή το 40ήμερο μνημόσυνο των κοριτσιών και των πιλότων του μοιραίου «Φάντομ»

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης έγινε την Κυριακή, 25 Ιούνη, στο χωριό Δεσφίνα το 40ήμερο μνημόσυνο για τα δυο κορίτσια, τη 19χρονη Ειρήνη Κόλλια και την εξαδέρφη της Αργυρώ Παπαχαραλάμπους μαθήτρια της Β' Λυκείου, που έχασαν τη ζωή τους, όταν αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας έπεσε πάνω στο σπίτι τους.

Τα κορίτσια είχαν μείνει στο σπίτι, όταν το αεροπλάνο, που πραγματοποιούσε άσκηση χαμηλής πτήσης πάνω σε κατοικημένη περιοχή, παρεξέκλινε και έπεσε πάνω στο σπίτι, στην Αντίκυρα Βοιωτίας. Πρόκειται για ένα έγκλημα για το οποίο κανένας αρμόδιος μέχρι σήμερα δεν απάντησε στο γιατί. Ενα έγκλημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους και οι δύο πιλότοι του αεροπλάνου Κ. Αλεξανδράκης και Π. Μουχτούρης, το μνημόσυνο των οποίων, επίσης, έγινε, προχτές, στις ιδιαίτερες πατρίδες τους στο Αγρίνιο και τη Ναύπακτο, ενώ επιμνημόσυνη δέηση για τους πιλότους έγινε και στη Δεσφίνα.

Ο θρήνος και ο οδυρμός στο χωριό των κοριτσιών στην Αντίκυρα και στη Δεσφίνα, όπου έγινε η κηδεία τους, δεν ήταν μόνο των δικών τους, των απαρηγόρητων γονιών και συγγενών που αδυνατούσαν να πιστέψουν τον άδικο χαμό των παιδιών τους, πριν προλάβουν καλά καλά να βγουν στη ζωή. Αβάσταχτος ήταν ο πόνος και για όλους τους κατοίκους του χωριού που συμμετείχαν στο μνημόσυνο μαζί με τις συμμαθήτριες της Ηρώς, τους φίλους και συγγενείς, τους συντρόφους, τους συναδέλφους, όλους όσοι ήρθαν από τα διπλανά χωριά και το νομό για να συμπαρασταθούν στον πόνο των γονιών και των συγγενών.

Παρόντες στο μνημόσυνο ήταν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ από τους Δημήτρη Κουτσούμπα μέλος του ΠΓ και Δήμο Κουμπούρη μέλος της ΚΕ, αντιπροσωπεία της ΕΠ Στερεάς και της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ. Παραβρέθηκαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, ο πρώην υπουργός Ν. Γκελεστάθης εκ μέρους της ΝΔ, οι δήμαρχοι Δεσφίνας και Αντίκυρας και πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής.


Το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα πένθους έγινε ακόμα πιο βαρύ την ώρα που συμμαθήτρια της Ηρώς μετέφερε με λίγα λόγια στην εκκλησία την οδύνη και τα αναπάντητα «γιατί» των συμμαθητών της για τον άδικο χαμό των κοριτσιών. Στους συμμετέχοντες στο βαρύ πένθος μοιράζονταν κόκκινα τριαντάφυλλα για τα αδικοχαμένα κορίτσια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ