ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη κοινών αγώνων εργατοϋπαλλήλων - βιοτεχνών

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΔΗΚΕΒΕ ενόψει υπογραφής της ΕΓΣΣΕ

Να "δυναμώσουν τα σωματεία τους και να αναπτύξουν κοινούς αγώνες με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, ενάντια στα μονοπώλια, για την ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής και τη λύση των προβλημάτων", καλεί τους Επαγγελματίες - Βιοτέχνες - Εμπόρους, η ΔΗΚΕΒΕ,με ανακοίνωσή της για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Η παράταξη τονίζει ότι "οι ΔΗΚΕΒίτες στο προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ διαχώρισαν τη θέση τους εκτιμώντας μια πρόταση η οποία θα ικανοποιούσε τουλάχιστον τα αιτήματα των εργαζομένων, θα συνέβαλε σημαντικά στην αναθέρμανση της αγοράς, που θα ήταν μια ανάσα ζωής για τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις".

Επίσης, παρατηρεί ότι στην τελευταία συνάντηση για την ΕΓΣΣΕ, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ έκαναν ξανά γνωστό ότι "τους ενδιαφέρει μόνο η μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων" και η "συνέχιση της πολιτικής λιτότητας για μεγαλύτερα κέρδη". Ταυτόσημη κρίνει ότι ήταν η θέση της ΕΣΕΕ,της οποίας η αντίληψη κινείται σε άλλη κατεύθυνση από τα συμφέροντα των μικρών εμπόρων, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ "με ευκολία διέγραψε τη θέση για αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ωθεί τους φορτηγατζήδες στη φοροδιαφυγή

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να δέχονται φορολογικές δηλώσεις ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ με βάση το εισόδημα που προκύπτει από τα "αντικειμενικά" κριτήρια και όχι τα βιβλία και στοιχεία

Σε "θερμοκήπιο", που καλλιεργεί και επιβραβεύει τους φοροφυγάδες και τιμωρεί τους ειλικρινείς φορολογούμενους, έχει μετατραπεί το σύστημα "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησης, το οποίο θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν 3 χρόνια, για καθαρά φοροεισπρακτικούς λόγους. Του λόγου το αληθές, επιβεβαιώνει και η χτεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προς τις εφορίες, με τις σχετικές οδηγίες, για τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων του 1997, τα οποία θα δηλώσουν φέτος οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται φορτηγά δημόσιας χρήσης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή, που απευθύνεται στις αρμόδιες διευθύνσεις όλων των εφοριών και του Κέντρου Μηχανογράφησης του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ), οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του 1998 των επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης εθνικών και διεθνών μεταφορών, θα υποβληθούν με βάση το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.Δηλαδή, με βάση το μηχανισμό των περίφημων "αντικειμενικών" κριτηρίων, που έχει εφεύρει από το 1994 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ενα μηχανισμό αφαίμαξης αφ' ενός για όσους φορολογούνται, με βάση τα ποσά που τους προσδιορίζουν τα "αντικειμενικά" κριτήρια, ενώ στην πραγματικότητα τα εισοδήματά τους είναι χαμηλότερα, και αξιοποίησης για φοροδιαφυγή αφ' ετέρου, από όσους διαθέτουν πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα, αλλά αναγράφουν στις δηλώσεις τους τα ποσά των "αντικειμενικών" κριτηρίων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται φορτηγά αυτοκίνητα για δύο λόγους. Πρώτον, διότι τα ποσά εισοδήματος που έχουν προσδιοριστεί, με βάση το σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων είναι αρκετά χαμηλά σε σχέση με την πραγματικότητα. Και δεύτερον, διότι μετά από παλαιότερη συμφωνία μεταξύ επιχειρήσεων εκμετάλλευσης φορτηγών και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, οι επιχειρήσεις αυτές αναγράφουν στις δηλώσεις τους τα ποσά που προκύπουν, με βάση τα "αντικειμενικά" κριτήρια και όχι αυτά που προκύπτουν από τα βιβλία τους, άσχετα αν τα τελευταία είναι μεγαλύτερα! Τα παραπάνω προκύπτουν και από τη χτεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, τα ελάχιστα ποσά καθαρού εισοδήματος για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις (ανάλογα με το ωφέλιμο φορτίο) έχουν ως εξής:

  • Μέχρι 5 τόνους (ωφέλιμο φορτίο), 2.733.000 δρχ. (με οδηγό τον ιδιοκτήτη) και 1.868.000 δρχ. (με οδηγό τρίτο πρόσωπο).
  • Πάνω από 5 μέχρι 11 τόνους, 3.487.000 δρχ. και 2.475.000 δρχ. αντίστοιχα (ανάλογα με τον οδηγό).
  • Πάνω από 11 μέχρι 16,5 τόνους, 4.231.000 δρχ. και 2.993.000 δρχ. αντίστοιχα.
  • Πάνω από 16,5 τόνους, 4.984.000 δρχ. και 3.241.000 δρχ. αντίστοιχα.

Τα παραπάνω διαμορφωθέντα ποσά εισοδήματος μειώνονται, κατά 20% αν η επιχείρηση που εκμεταλλεύεται το φορτηγό αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης έχει την έδρα της σε πόλη με πληθυσμό κάτω από 200.000 κατοίκους. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι τα παραπάνω ποσά εισοδήματος πρέπει να περιληφθούν από τους φορολογούμενους στις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος του οικονομικού έτους 1998 και η εκκαθάριση του φόρου θα γίνει με βάση τα ποσά αυτά και όχι με τα ποσά που προκύπτουν από τα βιβλία και στοιχεία τους.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Μικρή άνοδος τιμών μετοχών το Φλεβάρη

Οι σχετικά έντονες διακυμάνσεις του γενικού δείκτη τιμών μετοχών που τελικά έκλεισε κατά 2,15% υψηλότερα από το Γενάρη, τα υψηλότερα επίπεδα της συναλλακτικής κίνησης σε σχέση με τον πρώτο μήνα του χρόνου και η ελαφρά ανοδική τάση των τιμών των περισσότερων μετοχών, αποτέλεσαν τα κύρια χαρακτηριστικά των χρηματιστηριακών εξελίξεων του Φλεβάρη στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της αρμόδιας διεύθυνσης της Ιονικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου έκλεισε στις 2.093 μονάδες στο τέλος του μήνα σημειώνοντας αύξηση κατά 2,15% συγκρινόμενος με το δείκτη του τέλους του Γενάρη που είχε κλείσει στις 2.049 μονάδες. Παράλληλα, αύξηση παρουσίασε η μηνιαία αξία των συναλλαγών της Κύριας Αγοράς του χρηματιστηρίου που έφτασε τα 317.983 εκατ. δρχ. έναντι 288.062 εκατ. δρχ. του Γενάρη. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 30 δισ. δρχ., και σε ποσοστό 10,39%. Η αξία των συναλλαγών του μήνα συνολικά κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, μειωμένη κατά 23,08% σε σύγκριση με το Γενάρη.

Ο Φλεβάρης γενικά στον οποίο πραγματοποιήθηκαν 20 συνεδριάσεις στο χρηματιστήριο, χαρακτηρίστηκε από μεγαλύτερη κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο και ελαφρώς μεγαλύτερη το δεύτερο δεκαπενθήμερο ημερήσια αξία των συναλλαγών σε σχέση με τα αντίστοιχα διαστήματα του προηγούμενου μήνα και τις σχετικά έντονες διακυμάνσεις στα ημερήσια επίπεδα τιμών των μετοχών κατά τις περισσότερες συνεδριάσεις. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ήταν 16,8 δισ. το πρώτο δεκαπενθήμερο και 15 δισ. το δεύτερο.

Η αξία των συναλλαγών της παράλληλης αγοράς εμφανίζεται μειωμένη κατά 3,37% με προσωρινά στοιχεία, έναντι του Γενάρη.

Τέλος, η διεύθυνση οικονομικών μελετών της Ιονικής εκτιμά ότι οι επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στα δημοσιεύματα περί μειωμένης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας καθώς και τα αυξημένα κέρδη των επιχειρήσεων και ειδικά των τραπεζών θα λειτουργήσουν θετικά στις χρηματιστηριακές εξελίξεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
"Φρένο" στην προσωποκράτηση για χρέη στο δημόσιο

Δεν μπορεί ο προϊστάμενος των ΔΟΥ να ζητήσει την προσωπική κράτηση οφειλέτη, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Συγκεκριμένα, το Ε Τμήμα του ΣτΕ επεξεργαζόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Οικονομικών έκρινε ότι είναι παράνομη και εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης διάταξη, η οποία προέβλεπε ότι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ μπορεί με προσωπική του ευθύνη να ζητήσει με αίτησή του την άμεση προσωπική κράτηση του οφειλέτη, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προβλεπόμενες από το νόμο διατάξεις.

Αυξήθηκε 4% η προσφορά χρήματος το Γενάρη

Αύξηση 4% παρουσίασε η προσφορά χρήματος με την ευρεία έννοια (Μ3) που περιλαμβάνει το νόμισμα σε κυκλοφορία, τις ιδιωτικές καταθέσεις, τα ρέπος και τα τραπεζικά ομόλογα, τον περασμένο Γενάρη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 1997. Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, στην οποία η επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού ανόδου της προσφοράς χρήματος συνδέεται με τη συνεχιζόμενη υποκατάσταση στοιχείων που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο δείκτη (κυρίως καταθέσεων) με ομόλογα του δημοσίου και παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, στα οποία επενδύουν κυρίως θεσμικοί επενδυτές.

Σημειώνεται ακόμη ότι το σύνολο του ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε το Γενάρη 1998 κατά 500 δισ. δρχ. Τέλος, ο ευρύτερος δείκτης ρευστότητας (Μ4), που εκτός από την προσφορά χρήματος περιλαμβάνει τις επενδύσεις των ιδιωτών σε τίτλους του δημοσίου με διάρκεια μέχρι και ένα έτος, παρουσίασε και το Γενάρη αρνητικό ρυθμό μεταβολής και συγκεκριμένα μείωση κατά 2,3% σε σύγκριση με το Γενάρη του 1997. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη μετατόπιση κεφαλαίων σε παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και τίτλους του δημοσίου με διάρκεια μεγαλύτερη του έτους.

Ο χορός των κερδών "καλά κρατεί"

Ο χορός των τρελών αυξήσεων των κερδών, των επίσημων φανερών καθαρών κερδών που εμφανίζουν με τους ισολογισμούς τους διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις, "καλά κρατεί". Προπαγανδίζοντας τη συνέχιση της προκλητικής κερδοφορίας τους και το 1997, χτες, πληροφορηθήκαμε από σχετικές ανακοινώσεις Τύπου ότι:

  • Η Ιονική Τράπεζα αύξησε πέρσι κατά 102% τα καθαρά προ συνολικών προβλέψεων και προ φόρων κέρδη της, τα οποία ανήλθαν σε 10,1 δισ. δρχ. έναντι 5 δισ. το 1996. Η διοίκηση της τράπεζας διευκρινίζει ότι "οι εκκρεμότητες που αφορούσαν τις χρήσεις 1991 - 1996 για το ταμείο ασφάλισης ΤΑΠΙΛΤ με δικαστικές αποφάσεις περιόρισαν τα κέρδη κατά 2,7 δισ. δρχ. με αποτέλεσμα τα κέρδη προ προβλέψεων για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων και προ φόρων να διαμορφωθούν τελικά σε 7,4 δισ. δρχ.". Το ΔΣ θα προτείνει τη μη διανομή μερίσματος.
  • Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ (που έχει περάσει στα χέρια των Ιταλών), αύξησε τα προ φόρων κέρδη της κατά 40% το 1997 φτάνοντας τα 17 δισ. δρχ. με αύξηση πωλήσεων 7,7%. Ο όμιλος Τσιμέντων Χαλκίδας (έχει περάσει στα χέρια των Ιταλών που εξαγόρασαν και την ΑΓΕΤ) εμφάνισε για το 1997 κέρδη προ φόρων 500 εκατ. δρχ., ενώ το 1996 είχε εμφανίσει ζημιές ύψους 5,7 δισ. δραχμών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ