ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΗΠΑ
Εκατομμύρια «θερίζει» η ανεργία

Ιστορικό ρεκόρ ανεργίας καταγράφεται στις ΗΠΑ, καθώς τέλη Μάρτη έκαναν αίτηση πρώτη φορά για επίδομα ανεργίας πάνω από 6,6 εκατομμύρια

Αυξάνονται οι νεκροί στα αμερικανικά νοσοκομεία
Αυξάνονται οι νεκροί στα αμερικανικά νοσοκομεία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σαρώνει η ανεργία στις ΗΠΑ! Τα θύματά της αναδεικνύονται πολλαπλώς περισσότερα από εκείνα της πανδημίας COVID-19, καθώς χτες το ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως στις 28 Μάρτη υπέβαλαν, για πρώτη φορά, αίτηση για επίδομα ανεργίας 6.648.000 Αμερικανοί. Ο αριθμός τους διπλασιάστηκε, καθώς στα μέσα Μάρτη είχαν καταμετρηθεί επισήμως σε 3.341.000 άτομα...

Οι συνέπειες της ανεξέλεγκτης αύξησης της ανεργίας αναμένονται σαρωτικές σε όλα τα επίπεδα της ζωής του λαού στις ΗΠΑ, δεδομένου του σχεδόν ανύπαρκτου δημόσιου συστήματος Υγείας, των αποδυναμωμένων υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας. Τα μέτρα της κυβέρνησης και του Κογκρέσου ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων κατευθύνονται κυρίως προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Ωστόσο, φαίνεται πως η θύελλα της ανεργίας μόλις άρχισε. Αναλυτές οικονομολόγοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προβλέπουν πως οι άνεργοι τους επόμενους λίγους μήνες θα φτάσουν τα 47.000.000 ή και 52.000.000 άτομα! Είναι ενδεικτικό πως χτες η εταιρεία «Pantheon Macroeconomics» προέβλεπε ότι ο αριθμός των ανέργων τον Απρίλη θα αυξηθεί (μόνο το συγκεκριμένο μήνα!) κατά άλλα 10.000.000 άτομα!

Η βαριά σκιά της ξέφρενης ανεργίας κάλυψε χτες τα τελευταία στοιχεία για τα θύματα της πανδημίας που ξεπερνάνε τις 5.000. Μέσα στις απώλειες συμπεριλαμβάνονται και βρέφη, όπως ένα νεογνό έξι βδομάδων που πέθανε από τον ιό COVID-19 στο Κονέκτικατ, λίγες μέρες αφότου ξεψύχησε και ένα άλλο βρέφος εννιά μηνών από την ίδια αιτία στο Σικάγο.

Παρ' όλα αυτά, και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να καθησυχάσει τις αγορές, λέγοντας πως η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο». Πασχίζει δε να ηρεμήσει και τους πάνω από 330.000.000 πολίτες πως «θα τους σώσουν» τα μέτρα περιορισμού της κίνησης στο 90% των πολιτειών που συνέστησε (αλλά δεν επέβαλε...) με μεγάλη καθυστέρηση. Χτες μάλιστα ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ σύντομα θα διαθέτουν περισσότερους αναπνευστήρες απ' όσους χρειάζονται και ότι θα υπάρχουν αρκετοί ώστε να είναι δυνατή η αποστολή τους και σε άλλες χώρες. Ομως, εδώ και μέρες οι κυβερνήτες αρκετών πολιτειών παραπονούνται ότι δεν έχουν αρκετούς αναπνευστήρες, αλλά ούτε καν επαρκείς ποσότητες αναλώσιμων μασκών και ιατρικών γαντιών.

Στο μεταξύ, τα αμερικανικά ΜΜΕ συνεχίζουν να αναδεικνύουν με ρεπορτάζ την τύχη χιλιάδων πεζοναυτών στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Theodore Roosevelt» που έχει χτυπηθεί από την πανδημία και το οποίο πλέον είναι αγκυροβολημένο στο νησάκι Γκουάμ του Ειρηνικού Ωκεανού. Οπως μετέδωσαν, απειλείται με πειθαρχικά μέτρα ο καπετάνιος του σκάφους Μπρετ Κρόζιερ, επειδή δημοσιοποίησε τα εκατοντάδες κρούσματα μεταξύ ναυτών και την ολιγωρία των αρμόδιων αρχών του Πενταγώνου να παράσχουν βοήθεια και να ξεκινήσουν εγκαίρως την απομάκρυνση του πληρώματος από το σκάφος. Κάτι που ξεκίνησε χτες μετά από πολλές μέρες. Τέλος χτες η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) ζήτησε τουλάχιστον 100.000 σάκους σορών, κάτι που προϊδεάζει για την άσχημη συνέχεια.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στο επίκεντρο κριτικής οι ολιγωρίες της κυβέρνησης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, που αρρώστησε και ο ίδιος από τον κορονοϊό Covid-19 και είναι σε καραντίνα εδώ και μία βδομάδα, διαβεβαίωσε χτες πως θα αυξηθεί «μαζικά» η ιχνηλάτηση του νέου κορονοϊού, σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τις έντονες επικρίσεις που δέχεται πανταχόθεν για τους τρόπους διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα.

Μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο πέθαναν 569 άνθρωποι. Προχτές ήταν 563. Ο συνολικός αριθμός των θανατηφόρων κρουσμάτων ξεπερνά πλέον τις 3.000, με τις ηλικίες των θυμάτων να ξεκινούν από τα 12 έτη και να πλησιάζουν τα 100. Τα δε επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ξεπερνούν τις 34.000.

Η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Τζόνσον προκαλεί δυσαρέσκεια και σχολιάζεται δυσμενώς από μερίδα του βρετανικού Τύπου. Η αντιπολιτευόμενη «Mirror» κάνει λόγο για «καταστροφή», η συντηρητική φιλοκυβερνητική «Telegraph» διαπιστώνει «αναπάντητα ερωτήματα» και η «Daily Mail» θεωρεί «σοκαριστικό» ότι μόνο 2.000 υπάλληλοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) έχουν υποβληθεί σε τεστ. Η εφημερίδα «The Guardian» καταγράφει τις πρώτες ελλείψεις σε μεγάλο λονδρέζικο νοσοκομείο που δυσκολεύεται να εξασφαλίσει αρκετό οξυγόνο για να αντιμετωπίσει τη συρροή ασθενών που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό και χρειάζονταν αναπνευστική υποστήριξη.

Σε πολλές εφημερίδες καταγράφεται επίσης η έντονη ανησυχία γιατρών και νοσηλευτών για τις ελλείψεις διαγνωστικών τεστ, μασκών, ιατρικών στολών και μηχανημάτων αναπνευστικής υποστήριξης.

Αναμένουν καταιγίδα απολύσεων

Το ίδιο διάστημα, προβλέπεται σημαντική αύξηση της ανεργίας. Ερευνα Εμπορικών Επιμελητηρίων στη Βρετανία (BCC) προβλέπει ότι περίπου 50% των εταιρειών της χώρας θα θέσουν σε διαθεσιμότητα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του εργατικού δυναμικού τους. Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη χορήγησης κυβερνητικής βοήθειας, καθώς η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο οδεύει προς τη στασιμότητα. Η κυβέρνηση στο Λονδίνο έχει υποσχεθεί τη χορήγηση εκατοντάδων δισ. λιρών με τη μορφή βοήθειας προς τις επιχειρήσεις, στη διάρκεια της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του covid-19.

Τέλος, οι «Βρετανικές Αερογραμμές» («British Airways») σχεδιάζουν να ανακοινώσουν διαθεσιμότητα 36.000 υπαλλήλων μετά από συμφωνία με το συνδικάτο Unite. Η συμφωνία προβλέπει την υπαγωγή σε καθεστώς διαθεσιμότητας ποσοστού 80% των πληρωμάτων καμπίνας, καθώς επίσης του προσωπικού εδάφους, των μηχανικών, αλλά και του προσωπικού των κεντρικών γραφείων της, σύμφωνα με το BBC. Τα συμφωνηθέντα προβλέπουν ότι δεν θα γίνουν απολύσεις προσωπικού.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ρεκόρ θανάτων σε μια μέρα

Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ρεκόρ θανάτων μέσα σε μια μέρα κατέγραψε την Πέμπτη η Ισπανία, με 950 νεκρούς, ενώ συνολικά τα θύματα ξεπέρασαν τις 10.000. Τα κρούσματα έφτασαν τις 110.238 (κατά 7,9% περισσότερα από την προηγούμενη μέρα). Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «βρισκόμαστε ήδη στην κορύφωση, τώρα εστιάζουμε στο να μη φτάσουμε στο σημείο κορεσμού των ΜΕΘ τις επόμενες μέρες», οι οποίες βρίσκονται ήδη στα όριά τους.

Η αυτονομιστική κυβέρνηση της περιφέρειας της Καταλονίας ζήτησε από τις ισπανικές ένοπλες δυνάμεις να συνδράμουν τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει την πανδημία. «Χρειαζόμαστε χέρια. Αυτό σημαίνει πως εάν (ο στρατός) διαθέτει γιατρούς και νοσηλευτές, αυτό τους κάνει διαθέσιμους για εμάς», τόνισε η υπεύθυνη Υγείας της περιφέρειας, τονίζοντας πως η δυνατότητα της Καταλονίας σε ΜΕΘ είναι «στα όριά της», όμως τα νοσοκομεία εφευρίσκουν λύσεις. Η Καταλονία είναι η δεύτερη βαρύτερα πληγείσα περιοχή από την πανδημία στην Ισπανία, με 2.093 θανάτους και 21.804 κρούσματα, ενώ 1.855 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της περιφέρειας.

Πάνω από 300.000 άνεργοι σε ένα μήνα

Σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τον Μάρτη καταγράφηκαν 302.365 επιπλέον άνεργοι σε σχέση με τον Φλεβάρη και ο συνολικός αριθμός των επίσημα ανέργων έφτασε στα 3,54 εκατ. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν όλες τις νέες θέσεις εργασίας που χάθηκαν, καθώς δεν καταγράφονται επίσημα ως άνεργοι όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς δουλειά.

Επίσης η Ισπανία έχασε σχεδόν 900.000 θέσεις εργασίας, με παραπάνω από τις μισές να είναι εποχικές, από τότε που επιβλήθηκαν μέτρα αποκλεισμού στα μέσα Μάρτη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφάλισης που ανακοινώθηκαν χτες.

Αυτήν τη βδομάδα υιοθέτησε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, καθώς όλοι όσοι εργάζονται σε μη απαραίτητους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους. Τα στοιχεία έδειξαν ότι 898.822 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους από τότε που επιβλήθηκαν τα μέτρα αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων περίπου 550.000 εποχικών υπαλλήλων. Οι κλάδοι του Τουρισμού και των Κατασκευών είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο.

Οπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, 2,3 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν αυτήν τη στιγμή επίδομα ανεργίας, «κοστίζοντας» περίπου 1,22 δισ. ευρώ τον μήνα στο ισπανικό κράτος.

Στα στοιχεία Κοινωνικής Ασφάλισης ή ανεργίας δεν περιλαμβάνονται οι προσωρινές απολύσεις, οι λεγόμενες «ERTE», όπου οι εταιρείες με οικονομικές δυσκολίες μπορούν να αναστείλουν προσωρινά τη σύμβαση ενός εργαζόμενου. Πολλές εταιρείες, όπως εργοστάσια αυτοκινήτων και άλλες μεγάλες μονάδες, έχουν εφαρμόσει τέτοιου είδους προσωρινά μέτρα απολύσεων τις τελευταίες βδομάδες.

Αντιδράσεις και ανθρώπων του ποδοσφαίρου

Κατηγορηματικά αντίθετος με τη στάση της UEFA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου), που ουσιαστικά εμμένει στην ολοκλήρωση της αγωνιστικής σεζόν παρά την κατάσταση με την επιδημία, προκειμένου να μη χάσει τα κέρδη της, εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο Ολλανδός πρώην διεθνής παίκτης και νυν διευθυντής του Αγιαξ Μαρκ Οφερμαρς. Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του, που θέτει στο στόχαστρο και την ομοσπονδία της χώρας του: «Γιατί να πρέπει να σκεφτούμε τόσο πολύ τα χρήματα και όχι την υγεία των συνανθρώπων μας; Νομίζω ότι η UEFA πιέζει να συνεχίσουν όλοι με κάθε κόστος. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ολλανδίας και η UEFA μού θυμίζουν τον Τραμπ με αυτά που έλεγε πριν από λίγο καιρό, βάζοντας την οικονομία πάνω από τον κορονοϊό και την ανθρώπινη ζωή. Εδώ πεθαίνουν 100 άτομα κάθε μέρα. Το πρωτάθλημα έχει πεθάνει, η ζωή είναι πιο σημαντική».

Επίσης ο Αργεντίνος Κάρλος Τέβες (παίζει στην Μπόκα Τζούνιορς, παλιότερα στη Γιουβέντους) ζήτησε μέτρα προστασίας των εργαζομένων της χώρας του λόγω της επιδημίας, που βεβαίως περνάνε πολύ πιο δύσκολα αυτήν την περίοδο από ό,τι οι ποδοσφαιριστές. Είπε συγκεκριμένα: «Το χτύπημα είναι περισσότερο για τους παππούδες μας, τους γονείς μας. Περισσότερο ο φόβος είναι για εκείνους παρά για τον εαυτό μας. Οι φτωχές γειτονιές είναι εκεί που πλήττονται πιο πολύ. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Δεν μπορεί να κερδοσκοπούν κάποιοι όταν οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που είμαστε καλά και υγιείς. Ο ποδοσφαιριστής μπορεί να ζήσει έξι μήνες ή ένα χρόνο χωρίς να πληρωθεί. Δεν είναι στην απόγνωση που έχει εκείνος που ζει με τα παιδιά του κάθε μέρα και πρέπει να φύγει από το σπίτι του στις 6 το πρωί και να επιστρέψει στις 7 το απόγευμα για να ταΐσει την οικογένεια. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο σε αυτή την περίπτωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ