ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Γενάρη 2008 - Κυριακή 6 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Το «βερίκοκο»... της νέας ΚΑΠ

Οι αρνητικές επιπτώσεις της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ φάνηκαν και το 2007 και το λογαριασμό ξαναπλήρωσαν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι. Η αγροτιά είδε το εισόδημά της να συρρικνώνεται κι άλλο, τη φτώχεια της να μεγαλώνει, να εξαναγκάζεται να σταματήσει την παραγωγή και να οδηγείται μια ώρα αρχύτερα στο ξεκλήρισμα και την ανεργία.

Οι πληγές που άνοιξαν το 2006 από την πλήρη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ έγιναν μεγαλύτερες το 2007 και το κακό φαίνεται πως θα χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. Οπως και το 2006 έτσι και το 2007 το μάρμαρο ξαναπλήρωσαν τα τεύτλα, ο καπνός και τα σιτηρά. Ταυτόχρονα μέσα στη χρονιά ψηφίστηκαν νέα αντιαγροτικά μέτρα, όπως συνέβη με τα οπωροκηπευτικά και ξεφουρνίστηκαν νέες αντιαγροτικές προτάσεις, όπως αυτές για το λεγόμενο «έλεγχο υγείας» της νέας ΚΑΠ και την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς κρασιού. Δυστυχώς, η ακολουθούμενη πολιτική από ΕΕ και κυβερνώντες, στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου και των εντολών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, θυσιάζουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, τους εργάτες και τους επαγγελματίες που επιβιώνουν από τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, καθώς και ολόκληρες αγροτικές περιοχές.

Μέσα στη χρονιά που πέρασε, την καταστροφική αυτή πολιτική αντιστρατεύτηκε το ΚΚΕ, καταθέτοντας την ξεκάθαρη πολιτική πρότασή του και λαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εντός και εκτός Βουλής. Παράλληλα, η ΠΑΣΥ και αυτή τη χρονιά πρωταγωνίστησε στο αγωνιστικό μετερίζι υπεράσπισης των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Με τη συμβολή της ΠΑΣΥ, αγρότες και κτηνοτρόφοι σε πολλές περιοχές της χώρας πραγματοποίησαν πάμπολλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


Αρνητικότερες συνθήκες

Το 2007 μπήκε με ακόμα πιο αρνητικούς όρους για τους αγροτοκτηνοτρόφους. Οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα δέχτηκαν κι άλλη πίεση προς τα κάτω το Γενάρη, σε συνέχεια των αρνητικών συνθηκών που διαμόρφωσαν οι γαλακτοβιομήχανοι το 2006 με την ανοχή πάντα της κυβέρνησης. Στις 24 του Γενάρη, επίσης, η Κομισιόν ανακοίνωσε τις αρνητικές προτάσεις της για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς οπωροκηπευτικών, προτείνοντας κατά τις εντολές της νέας ΚΑΠ, πλήρη αποδέσμευση των επιδοτήσεων.

Στις αρχές του Φλεβάρη, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτοκτηνοτρόφων με μια ψευτοαύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ από 5% σε 7% για τη φυτική παραγωγή και από 5% σε 6% για τη ζωική παραγωγή. Στις 7/3/2007, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος κάλεσε τους αγρότες να βρουν κι άλλη δουλιά! Σε ομιλία είχε τονίσει τότε ότι «ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και πολυδραστηριότητας στον αγροτικό χώρο, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση του αγροτικού τομέα από τις επιδοτήσεις και να εξασφαλίσει σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα στους αγρότες». Βέβαια, δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις για το πώς θα γίνουν όλα τούτα...

Τον Απρίλη, οι αιγοπροβατοτρόφοι γνωρίζουν την άγρια εκμετάλλευση των εμπορομεσαζόντων, που τους πήραν κοψοχρονιά τα αρνοκάτσικά τους, ενόψει του Πάσχα. Στις Βρυξέλλες, στα μέσα του μήνα, άρχισαν τα παζάρια Κομισιόν και υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, για την ψήφιση της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών. Στο τέλος του μήνα, τα στοιχεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης έδειχναν ότι η τευτλοκαλλιέργεια μειώθηκε ακόμα περισσότερο, εξαιτίας της εφαρμογής του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για τη ζάχαρη. Καλλιεργήθηκαν 145.000 στρέμματα από 270.000 το 2006, πρώτη χρονιά εφαρμογής του σχετικού κανονισμού, και 418.000 στρέμματα το 2005.

Στις 3/5/2007, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, έγινε συζήτηση στη Βουλή για την αγροτική πολιτική. Η Αλέκα Παπαρήγα ανέλυσε τις ξεκάθαρες θέσεις του ΚΚΕ και παρουσίασε τις προτάσεις του Κόμματος για τους μικρομεσαίους αγρότες. Στην ομιλία της, τόνισε πως «το αγροτικό ζήτημα, το πρόβλημα που απασχολεί τη μικρομεσαία αγροτιά, συνιστά για μας ένα πελώριο κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, νομιμοποιημένο βεβαίως τυπικά, διαχρονικά, από τις κυβερνητικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν». Στις 7/5/2007, η Κομισιόν πρότεινε πρόσθετα κίνητρα για τη συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας, αυξάνοντας το πριμ για αποποίηση ποσόστωσης και δίνοντας το δικαίωμα στους παραγωγούς να ζητούν και οι ίδιοι αποποίηση ποσόστωσης σε ποσοστό 10%.

Τον Ιούνη, στις 10 του μήνα, η ΝΔ έστησε μια φιέστα δημιουργίας εντυπώσεων, που το ονόμασε προσυνέδριο για την αγροτική οικονομία. Εκεί, ο πρωθυπουργός μίλησε για μεταρρυθμίσεις που θα μετατρέψουν τους αγρότες σε σύγχρονους επιχειρηματίες. Δηλαδή, είπε πως αυτό που θα κάνει η κυβέρνησή του είναι αγρότες καπιταλιστές, που σημαίνει ότι η οικονομία δε σηκώνει άρα και δε χρειάζεται τη μικρομεσαία αγροτιά. Αρα, μεταρρυθμίσεις για αγρότες - επιχειρηματίες σημαίνει ξεκλήρισμα των μικρών. Στις 12 του Ιούνη στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ψηφίστηκαν οι αρνητικές προτάσεις της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά. Η εφαρμογή της νέας ΚΟΑ ξεκινά από 1η Γενάρη 2008 και δόθηκε η δυνατότητα παράτασης, για να υπάρχουν συνδεδεμένες στρεμματικές ενισχύσεις σε ποσοστό μέχρι 50% έως το 2010 για τη βιομηχανική ντομάτα και για τις πολυετείς καλλιέργειες υπάρχει συνδεμένη ενίσχυση μέχρι 100% έως το 2010 και έως 75% το 2011 και το 2012.

Λίγες βδομάδες μετά την... τακτοποίηση των οπωροκηπευτικών, η Κομισιόν ανακοίνωσε στις 4/7 το πακέτο αρνητικών προτάσεων για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στο κρασί. Η Κομισιόν έθεσε ως αρχικό στόχο το ξεπάτωμα 2.000.000 στρεμμάτων με αμπέλια σε επίπεδο ΕΕ και πρότεινε και δελεαστικά κίνητρα για να πετύχει το στόχο της. Για να «τσιμπήσουν» γρήγορα οι αμπελουργοί, ανακοίνωσε πως όσοι ξεριζώσουν τα αμπέλια τους από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΟΑ κρασιού, θα πάρουν κατά μέσο όρο 717,4 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ πέντε χρόνια μετά το αντίστοιχο ποσό θα είναι 293,8 ευρώ το στρέμμα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, η ξηρασία έπληξε την αγροτική παραγωγή, ενώ σε πολλές αγροτικές περιοχές οι πυρκαγιές προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές. Στις 28/8 η κυβέρνηση ανακοίνωσε προκαταβολές αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους αγρότες πολύ κατώτερες των περιστάσεων. Ταυτόχρονα, οι τιμές στις ζωοτροφές άρχισαν να παίρνουν την ανηφόρα, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στους ήδη σκληρά δοκιμαζόμενους κτηνοτρόφους. Η αγροτιά βρέθηκε αντιμέτωπη με τον προεκλογικό πλειστηριασμό των μονομάχων του δικομματισμού, ενόψει των εκλογών της 16ης του Σεπτέμβρη. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε ο Αλ. Κοντός και υφυπουργός ο Κ. Κιλτίδης. Η πολιτική, βέβαια, έμεινε και θα συνεχιστεί η ίδια... Στις 26/9 στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ψηφίστηκε ως έχει η πρόταση της Κομισιόν για τα πρόσθετα κίνητρα αποποίησης ποσόστωσης ζάχαρης.

Στις αρχές Οκτώβρη, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαλάλησε στη Βουλή τη συνέχιση της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής, που επιβάλλουν ΕΕ, ΚΑΠ και ΠΟΕ. Το μήνα αυτό, το πρόβλημα των κτηνοτρόφων από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών έγινε ακόμα πιο έντονο. Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμφώνησε με τις ολέθριες προτάσεις της Κομισιόν που θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση την αμπελοκαλλιέργεια.

Την 1η του Νοέμβρη ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα ποσοστά σύνδεσης και αποσύνδεσης για τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά. Για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια καθορίστηκε 60% συνδεδεμένο στρεμματικό πριμ (ο κανονισμός επέτρεπε μέχρι 100%) και 40% αποσυνδεμένο και για τη βιομηχανική ντομάτα 30% συνδεδεμένο στρεμματικό πριμ (ο κανονισμός επέτρεπε μέχρι 50%). Για τα υπόλοιπα (σταφίδα, συμπύρηνο ροδάκινο, μεταποιημένα αχλάδια και σύκα) 100% αποσύνδεση. Στις 20/11, η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ ανακοίνωσε το σχέδιο προτάσεων της Κομισιόν για το λεγόμενο «έλεγχο υγείας» της νέας ΚΑΠ, οι οποίες κινούνται σε ακόμα πιο αρνητική κατεύθυνση. Βασικά, αυτό που επιδιώκεται είναι να μεταφερθούν σημαντικά κονδύλια από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα. Ανάμεσα σε άλλα προτάθηκε: Η αύξηση του ποσοστού διαφοροποίησης (της παρακράτησης των επιδοτήσεων) από 5% που είναι τώρα σε 13% το 2013, αρχής γενομένης από το 2010 και οι ενισχύσεις να δίνονται κατ' αποκοπήν και όχι με βάση την ιστορική περίοδο. Στο τέλος του Νοέμβρη αποδεικνύεται πως τα άτοκα δάνεια που έταξε η κυβέρνηση στους κτηνοτρόφους αφορούσαν βασικά τους κρεατοβιομήχανους και τις φάρμες τους. Η σχετική εγκύκλιος της ΑΤΕ όρισε πως για κάθε χοιρομητέρα θα δίνεται άτοκο δάνειο 400 ευρώ και για κάθε αγελάδα γαλακτοπαραγωγής 300 ευρώ. Για κάθε γίδα και προβατίνα, το ποσό που ορίστηκε είναι μόλις 10 ευρώ το κεφάλι. Δηλαδή, μια μεγάλη καπιταλιστική μονάδα που έχει 2.500 χοιρομητέρες μπορεί να πάρει 1.000.000 ευρώ άτοκο δάνειο και ένας φτωχός κτηνοτρόφος με 100 πρόβατα μπορεί να πάρει 1.000 ευρώ άτοκο δάνειο. Η διαφορά είναι εμφανής...

Στις 7/12, το ΚΚΕ έκανε νέα παρέμβαση στη Βουλή σχετικά με το θέμα των δικαστικών διώξεων σε βάρος αγωνιστών αγροτών. Το Κόμμα κατέθεσε τροπολογία, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που προβλέπει την άρση της ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων. Στις 19/11 το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ψήφισε τον αφανισμό της αμπελοκαλλιέργειας και ό,τι επιτάσσουν τα συμφέροντα των οινοβιομηχάνων - πολυεθνικών και οι επιταγές της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Μετά από τρεις μέρες παζαριών πέρασαν με κάποιες μικροτροποποιήσεις οι ολέθριες προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) κρασιού.


ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Η αγωνιστική «συγκομιδή»

Με κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ τον Γενάρη υποδέχτηκαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι το 2007...
Με κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ τον Γενάρη υποδέχτηκαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι το 2007...
Η χρονιά ξεκίνησε με την πανελλαδική πρωτοβουλία που ανέλαβε από τον Γενάρη, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) για την πραγματοποίηση δυναμικών συλλαλητηρίων καταγγελίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενάντια στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων παραγωγών. Στις 16 Γενάρη αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ορεστιάδα πραγματοποιούν συγκέντρωση - σύσκεψη προχωρώντας στην συγκρότηση αγωνιστικού αγροτικού συλλόγου. Στις 23 του μήνα αγρότες από την περιοχή της Χαλκιδικής συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, στον κόμβο της Τριγλίας, ενώ την επόμενη μέρα στους δρόμους του αγώνα κατέρχονται και οι αγροτοκτηνοτρόφοι σε Λέσβο, Αίγιο και Καρδίτσα. Στις 25 Λαρισαίοι αγρότες μαζί με τα τρακτέρ τους συγκεντρώνονται στην Αγιά Λάρισας ενώ την ίδια μέρα, οι συνάδελφοί τους από τη Φθιώτιδα πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην Λαμία. Στις 26 αγρότες από τον Νομό Βοιωτίας πραγματοποιούν δύο συγκεντρώσεις με τα αγροτικά τους μηχανήματα, παρατάσσοντάς τα κατά μήκος της Εθνικής Οδού Λιβαδειάς - Κάστρου και στη διασταύρωση της ΕΟ Θηβών - Λιβαδειάς. Στις 28 αγρότες από την περιοχή του Τυρνάβου πραγματοποιούν μαχητικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης του Τυρνάβου, ενώ την επόμενη μέρα μαζικά συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σε Τρίκαλα, Φάρσαλα και Αίγιο, ενώ δυο μέρες μετά, στις 31 του μήνα, κινητοποιούνται οι αγρότες της Ελασσόνας. Την ίδια μέρα πραγματοποιείται μαζική σύσκεψη κτηνοτροφικών συλλόγων από 10 νομούς της Β. Ελλάδας όπου εκλέγουν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

... με κινητοποιήσεις τον Δεκέμβρη αποχαιρέτησαν τον χρόνο οι αγροτοκτηνοτρόφοι σε Αρτα και Πρέβεζα

Eurokinissi

... με κινητοποιήσεις τον Δεκέμβρη αποχαιρέτησαν τον χρόνο οι αγροτοκτηνοτρόφοι σε Αρτα και Πρέβεζα
Ο αγωνιστικός Φλεβάρης ξεκινά με την πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ που πραγματοποιείται στη Λάρισα. Εκεί καταδεικνύεται η ανάγκη έντασης των αγροτικών κινητοποιήσεων και η ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση των μικρών και φτωχών αγροτών στις γραμμές του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος. Κατατίθεται πρόγραμμα πάλης για το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα, θέτοντας ως στόχο, ο εορτασμός του Κιλελέρ να είναι από τους μαζικότερους των τελευταίων χρόνων. Στις 4 του μήνα αγρότες από τον Νομό Θεσσαλονίκης προχωρούν σε συμβολικό αποκλεισμό με τα τρακτέρ τους της ΕΟ Θεσσαλονίκης - Βέροιας. Στις 13 συλλαλητήριο πραγματοποιούν αγρότες στην πόλη των Χανίων, στις 14 αγρότες του Εβρου συγκεντρώνονται στην Ορεστειάδα και στις 15 οι συνάδελφοί τους της Λέσβου μετά από ένα μαχητικό συλλαλητήριο, καταλαμβάνουν το υπουργείο Αιγαίου. Στις 23 συγκέντρωση πραγματοποιείται στην Αρτα, στις 25 σειρά παίρνει η Κέρκυρα όπου αγρότες, κυρίως ελαιοπαραγωγοί, συγκεντρώνονται στους Αγ. Θεοδώρους Λευκίμμης και στις 26 γίνονται μαζικά μαχητικά συλλαλητήρια σε Λήμνο, Καρδίτσα και Λάρισα. Την ίδια μέρα αγρότες της Μαγνησίας συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αερινού και οι συνάδελφοί τους από τη Φθιώτιδα συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στο Δομοκό και το Νέο Μοναστήρι. Τις επόμενες δύο μέρες, στις 27 και 28 του μήνα, στις κινητοποιήσεις εισέρχονται οι αγρότες από τα Τρίκαλα που πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Δέλτα Φαρκαδώνας, την Αιτωλοακαρνανία που συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, την Ηλεία οι οποίοι προχωρούν σε δίωρο αποκλεισμό της ΕΟ Πατρών - Πύργου και της Πρέβεζας.

Τον Μάρτη, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, όπου στις 18 πραγματοποιείται ένα από τα πιο μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων με συμμετοχή αγροτών από όλη τη χώρα. Η θυσία των κολίγων αποτελεί την καλύτερη παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται και οι χιλιάδες αγρότες που συγκεντρώθηκαν στον χώρο δηλώνουν ότι οι αιματηροί αγώνες των Θεσσαλών αγροτών είναι σήμερα πιο επίκαιροι από ποτέ.

Στις 4 του Απρίλη οι αγρότες της Μεσσηνίας πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Χανδρινό Πυλίας, διεκδικώντας την κατάργηση του «κεφαλικού φόρου» που τους επιβάλλει η ΠΑΣΕΓΕΣ για την ενεργοποίηση των ατομικών τους δικαιωμάτων, έπειτα από πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ.

Στις 24 Μάη κτηνοτρόφοι της Κ. Μακεδονίας πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από τη Νομαρχία Κιλκίς, και την επόμενη μέρα αγρότες από την περιοχή του Τυρνάβου κατέρχονται σε συλλαλητήριο διεκδικώντας πραγματικές και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι σοδειές τους εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Στις 10 του Σεπτέμβρη κτηνοτρόφοι από την περιοχή των Τρικάλων συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα του νομού απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους από την αισχροκέρδεια των χονδρεμπόρων αλλά και την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής. Στις 21 του μήνα εκπρόσωποι χοιροτρόφων από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται και πάλι στα Τρίκαλα για να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα.

Τον Οκτώβρη οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με νέο συλλαλητήριο στην Ελασσόνα στις 17 του μήνα, διεκδικώντας εγγυημένες τιμές στο γάλα και στα υπόλοιπα προϊόντα τους. Στις 21, κτηνοτρόφοι από τον Νομό Λάρισας πραγματοποιούν σύσκεψη συντονισμού των κινητοποιήσεών τους στην πρωτεύουσα του νομού. Στις 24 κτηνοτρόφοι της Πέλλας πραγματοποιούν μαζική πορεία στην πόλη της Εδεσσας και καταλαμβάνουν τη Νομαρχία.

Στις 9 και 12 Νοέμβρη πραγματοποιούνται συσκέψεις κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας - στη Λάρισα - και της Μακεδονίας - στην Πέλλα - στις οποίες αποφασίζεται η κοινή αγωνιστική κάθοδος στα Τέμπη στις 19 Νοέμβρη. Οι κτηνοτρόφοι ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, απέκλεισαν συμβολικά, την Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στα Τέμπη, στέλνοντας το μήνυμα πως είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την πάλη τους κατά της αντικτηνοτροφικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους οδηγεί στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα. Στις 22 Νοέμβρη οι κτηνοτρόφοι των Χανίων πραγματοποιούν συγκέντρωση και πορεία με τα αγροτικά τους μηχανήματα προς το κέντρο της πόλης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν κατάληψη στα κτίρια της Εφορίας και των Διοικητικών Δικαστηρίων της πόλης, ενώ στις 27 είναι η σειρά των κτηνοτρόφων του Εβρου να πραγματοποιήσουν δυναμική συγκέντρωση στην κ. πλατεία Ορεστειάδας.

Στις 10 Δεκέμβρη αγροτοκτηνοτρόφοι από Αρτα και Πρέβεζα απέκλεισαν για δύο περίπου ώρες τη γέφυρα Καλογήρου στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Αθηνών, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους. Εχυσαν μπιτόνια με γάλα και τελάρα με πορτοκάλια, σε μια συμβολική κίνηση, καταδεικνύοντας την αντιαγροτική πολιτική που πετά το μόχθο και τον κόπο τους.

Στις 14 του μήνα με πρωτοβουλία των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα κτηνοτρόφων της Ελασσόνας, του Τυρνάβου κι άλλων περιοχών του νομού, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Νομαρχία Λάρισας ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους.


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ