Σάββατο 5 Γενάρη 2008 - Κυριακή 6 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αρνητικότερες συνθήκες

Το 2007 μπήκε με ακόμα πιο αρνητικούς όρους για τους αγροτοκτηνοτρόφους. Οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα δέχτηκαν κι άλλη πίεση προς τα κάτω το Γενάρη, σε συνέχεια των αρνητικών συνθηκών που διαμόρφωσαν οι γαλακτοβιομήχανοι το 2006 με την ανοχή πάντα της κυβέρνησης. Στις 24 του Γενάρη, επίσης, η Κομισιόν ανακοίνωσε τις αρνητικές προτάσεις της για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς οπωροκηπευτικών, προτείνοντας κατά τις εντολές της νέας ΚΑΠ, πλήρη αποδέσμευση των επιδοτήσεων.

Στις αρχές του Φλεβάρη, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτοκτηνοτρόφων με μια ψευτοαύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ από 5% σε 7% για τη φυτική παραγωγή και από 5% σε 6% για τη ζωική παραγωγή. Στις 7/3/2007, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος κάλεσε τους αγρότες να βρουν κι άλλη δουλιά! Σε ομιλία είχε τονίσει τότε ότι «ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και πολυδραστηριότητας στον αγροτικό χώρο, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση του αγροτικού τομέα από τις επιδοτήσεις και να εξασφαλίσει σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα στους αγρότες». Βέβαια, δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις για το πώς θα γίνουν όλα τούτα...

Τον Απρίλη, οι αιγοπροβατοτρόφοι γνωρίζουν την άγρια εκμετάλλευση των εμπορομεσαζόντων, που τους πήραν κοψοχρονιά τα αρνοκάτσικά τους, ενόψει του Πάσχα. Στις Βρυξέλλες, στα μέσα του μήνα, άρχισαν τα παζάρια Κομισιόν και υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, για την ψήφιση της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών. Στο τέλος του μήνα, τα στοιχεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης έδειχναν ότι η τευτλοκαλλιέργεια μειώθηκε ακόμα περισσότερο, εξαιτίας της εφαρμογής του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για τη ζάχαρη. Καλλιεργήθηκαν 145.000 στρέμματα από 270.000 το 2006, πρώτη χρονιά εφαρμογής του σχετικού κανονισμού, και 418.000 στρέμματα το 2005.

Στις 3/5/2007, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, έγινε συζήτηση στη Βουλή για την αγροτική πολιτική. Η Αλέκα Παπαρήγα ανέλυσε τις ξεκάθαρες θέσεις του ΚΚΕ και παρουσίασε τις προτάσεις του Κόμματος για τους μικρομεσαίους αγρότες. Στην ομιλία της, τόνισε πως «το αγροτικό ζήτημα, το πρόβλημα που απασχολεί τη μικρομεσαία αγροτιά, συνιστά για μας ένα πελώριο κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, νομιμοποιημένο βεβαίως τυπικά, διαχρονικά, από τις κυβερνητικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν». Στις 7/5/2007, η Κομισιόν πρότεινε πρόσθετα κίνητρα για τη συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας, αυξάνοντας το πριμ για αποποίηση ποσόστωσης και δίνοντας το δικαίωμα στους παραγωγούς να ζητούν και οι ίδιοι αποποίηση ποσόστωσης σε ποσοστό 10%.

Τον Ιούνη, στις 10 του μήνα, η ΝΔ έστησε μια φιέστα δημιουργίας εντυπώσεων, που το ονόμασε προσυνέδριο για την αγροτική οικονομία. Εκεί, ο πρωθυπουργός μίλησε για μεταρρυθμίσεις που θα μετατρέψουν τους αγρότες σε σύγχρονους επιχειρηματίες. Δηλαδή, είπε πως αυτό που θα κάνει η κυβέρνησή του είναι αγρότες καπιταλιστές, που σημαίνει ότι η οικονομία δε σηκώνει άρα και δε χρειάζεται τη μικρομεσαία αγροτιά. Αρα, μεταρρυθμίσεις για αγρότες - επιχειρηματίες σημαίνει ξεκλήρισμα των μικρών. Στις 12 του Ιούνη στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ψηφίστηκαν οι αρνητικές προτάσεις της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά. Η εφαρμογή της νέας ΚΟΑ ξεκινά από 1η Γενάρη 2008 και δόθηκε η δυνατότητα παράτασης, για να υπάρχουν συνδεδεμένες στρεμματικές ενισχύσεις σε ποσοστό μέχρι 50% έως το 2010 για τη βιομηχανική ντομάτα και για τις πολυετείς καλλιέργειες υπάρχει συνδεμένη ενίσχυση μέχρι 100% έως το 2010 και έως 75% το 2011 και το 2012.

Λίγες βδομάδες μετά την... τακτοποίηση των οπωροκηπευτικών, η Κομισιόν ανακοίνωσε στις 4/7 το πακέτο αρνητικών προτάσεων για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στο κρασί. Η Κομισιόν έθεσε ως αρχικό στόχο το ξεπάτωμα 2.000.000 στρεμμάτων με αμπέλια σε επίπεδο ΕΕ και πρότεινε και δελεαστικά κίνητρα για να πετύχει το στόχο της. Για να «τσιμπήσουν» γρήγορα οι αμπελουργοί, ανακοίνωσε πως όσοι ξεριζώσουν τα αμπέλια τους από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΟΑ κρασιού, θα πάρουν κατά μέσο όρο 717,4 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ πέντε χρόνια μετά το αντίστοιχο ποσό θα είναι 293,8 ευρώ το στρέμμα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, η ξηρασία έπληξε την αγροτική παραγωγή, ενώ σε πολλές αγροτικές περιοχές οι πυρκαγιές προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές. Στις 28/8 η κυβέρνηση ανακοίνωσε προκαταβολές αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους αγρότες πολύ κατώτερες των περιστάσεων. Ταυτόχρονα, οι τιμές στις ζωοτροφές άρχισαν να παίρνουν την ανηφόρα, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στους ήδη σκληρά δοκιμαζόμενους κτηνοτρόφους. Η αγροτιά βρέθηκε αντιμέτωπη με τον προεκλογικό πλειστηριασμό των μονομάχων του δικομματισμού, ενόψει των εκλογών της 16ης του Σεπτέμβρη. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε ο Αλ. Κοντός και υφυπουργός ο Κ. Κιλτίδης. Η πολιτική, βέβαια, έμεινε και θα συνεχιστεί η ίδια... Στις 26/9 στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ψηφίστηκε ως έχει η πρόταση της Κομισιόν για τα πρόσθετα κίνητρα αποποίησης ποσόστωσης ζάχαρης.

Στις αρχές Οκτώβρη, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαλάλησε στη Βουλή τη συνέχιση της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής, που επιβάλλουν ΕΕ, ΚΑΠ και ΠΟΕ. Το μήνα αυτό, το πρόβλημα των κτηνοτρόφων από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών έγινε ακόμα πιο έντονο. Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμφώνησε με τις ολέθριες προτάσεις της Κομισιόν που θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση την αμπελοκαλλιέργεια.

Την 1η του Νοέμβρη ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα ποσοστά σύνδεσης και αποσύνδεσης για τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά. Για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια καθορίστηκε 60% συνδεδεμένο στρεμματικό πριμ (ο κανονισμός επέτρεπε μέχρι 100%) και 40% αποσυνδεμένο και για τη βιομηχανική ντομάτα 30% συνδεδεμένο στρεμματικό πριμ (ο κανονισμός επέτρεπε μέχρι 50%). Για τα υπόλοιπα (σταφίδα, συμπύρηνο ροδάκινο, μεταποιημένα αχλάδια και σύκα) 100% αποσύνδεση. Στις 20/11, η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ ανακοίνωσε το σχέδιο προτάσεων της Κομισιόν για το λεγόμενο «έλεγχο υγείας» της νέας ΚΑΠ, οι οποίες κινούνται σε ακόμα πιο αρνητική κατεύθυνση. Βασικά, αυτό που επιδιώκεται είναι να μεταφερθούν σημαντικά κονδύλια από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα. Ανάμεσα σε άλλα προτάθηκε: Η αύξηση του ποσοστού διαφοροποίησης (της παρακράτησης των επιδοτήσεων) από 5% που είναι τώρα σε 13% το 2013, αρχής γενομένης από το 2010 και οι ενισχύσεις να δίνονται κατ' αποκοπήν και όχι με βάση την ιστορική περίοδο. Στο τέλος του Νοέμβρη αποδεικνύεται πως τα άτοκα δάνεια που έταξε η κυβέρνηση στους κτηνοτρόφους αφορούσαν βασικά τους κρεατοβιομήχανους και τις φάρμες τους. Η σχετική εγκύκλιος της ΑΤΕ όρισε πως για κάθε χοιρομητέρα θα δίνεται άτοκο δάνειο 400 ευρώ και για κάθε αγελάδα γαλακτοπαραγωγής 300 ευρώ. Για κάθε γίδα και προβατίνα, το ποσό που ορίστηκε είναι μόλις 10 ευρώ το κεφάλι. Δηλαδή, μια μεγάλη καπιταλιστική μονάδα που έχει 2.500 χοιρομητέρες μπορεί να πάρει 1.000.000 ευρώ άτοκο δάνειο και ένας φτωχός κτηνοτρόφος με 100 πρόβατα μπορεί να πάρει 1.000 ευρώ άτοκο δάνειο. Η διαφορά είναι εμφανής...

Στις 7/12, το ΚΚΕ έκανε νέα παρέμβαση στη Βουλή σχετικά με το θέμα των δικαστικών διώξεων σε βάρος αγωνιστών αγροτών. Το Κόμμα κατέθεσε τροπολογία, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που προβλέπει την άρση της ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων. Στις 19/11 το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ψήφισε τον αφανισμό της αμπελοκαλλιέργειας και ό,τι επιτάσσουν τα συμφέροντα των οινοβιομηχάνων - πολυεθνικών και οι επιταγές της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Μετά από τρεις μέρες παζαριών πέρασαν με κάποιες μικροτροποποιήσεις οι ολέθριες προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) κρασιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ