ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Αναγκαία η ενιαία απάντηση στην ιδιωτικοποίηση

Πρωτοβουλίες για την ενιαία αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για την εκχώρηση της επείγουσας ιατρικής στην επιχειρηματική δραστηριότητα, παίρνει το σωματείο των εργαζομένων στις κεντρικές υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ). Ηδη οι εργαζόμενοι στις κεντρικές υπηρεσίες αποφάσισαν στη Γενική Συνέλευσή τους (31.10.2002) 24ωρη απεργία και εξουσιοδότησαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου να προσδιορίσει τη μέρα απεργίας.

Στα πλαίσια αυτά, τις τελευταίες μέρες έγιναν περιοδείες στη Θεσσαλονίκη και την επαρχία, ενώ σήμερα Τετάρτη αναμένεται η απόφαση των κατά τόπους σωματείων για τη συμμετοχή ή όχι στις κινητοποιήσεις. Κατόπιν αυτού, το ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων της Αττικής θα συνεδριάσει προκειμένου να καθορίσει την ημερομηνία της πρώτης προειδοποιητικής απεργίας.

Οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται διεκδικώντας τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΚΑΒ, την παραπέρα ανάπτυξή του, την ανάθεση των αερομεταφορών σε κρατικό φορέα, την αντιμετώπιση των δεκάδων εργασιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Καταγγέλλουν την «πρωτοβουλία» του ΔΣ του ΕΚΑΒ να μειώσει τα αεροπορικά μέσα που πρόβλεπε η σύμβαση με τον Οργανισμό του 2004, που εξυπηρετεί ευθέως τις επιδιώξεις εκείνων των ομίλων που ορέγονται το φιλέτο της επείγουσας ιατρικής. Υπογραμμίζουν ότι το ΕΚΑΒ δεν μπορεί με τη σημερινή δύναμή του να καλύψει ούτε τις μισές ανάγκες του πληθυσμού, ενώ κινδυνεύει να υποδεχτεί το 2004 με ασθενοφόρα που κυκλοφορούν από το 1988 και έχουν φορτωθεί με ένα ή και ενάμιση εκατομμύρια χιλιόμετρα κίνησης στην Αθήνα και ελάχιστο προσωπικό.

Τα νοσοκομεία σε φαρμακερό κλοιό

Η πολιτική της κυβέρνησης προκάλεσε νέα χρέη, 240 δισ. δραχμών, των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, ενώ οι φαρμακοβιομήχανοι, αξιοποιώντας την κοινοτική νομοθεσία, τα διεκδικούν με προσαύξηση 11,25%!

Η κυβέρνηση με την πολιτική υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων δημιούργησε νέα χρέη προς τους προμηθευτές, ύψους 700 εκατ. ευρώ (240 δισ. δραχμές), ενώ οι φαρμακοβιομήχανοι, αξιοποιώντας την κοινοτική οδηγία 2000/35 - που αφορά στις κακοπληρωμές στις εμπορικές συναλλαγές και ισχύει υποχρεωτικά για την Ελλάδα από τις 8.8.2002 - διεκδικούν αυτά τα χρέη προσαυξημένα κατά 11,25%.

Αυτό το δραματικό σκηνικό αρχίζει να διαμορφώνεται εφεξής στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Ηδη το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) αποφάσισε να συστήσει στα μέλη του να διεκδικήσουν με όποιον τρόπο νομίζουν τα χρέη των νοσοκομείων με αυτή την προσαύξηση, την οποία και κάποτε θα εισπράξουν, όπως τονίζει με βεβαιότητα το ΔΣ του ΣΦΕΕ.

Η σώρευση νέων χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές σημειώνεται έξι μήνες μετά τη ρύθμιση των χρεών, ύψους 355 δισ. δραχμών, τον περασμένο Μάη και πέντε χρόνια μετά την πρώτη ρύθμιση χρεών, ύψους 200 δισ., με το νόμο 2469/97. Μάλιστα, ο νόμος 2469/97 προβλέπει ότι τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να εξοφλούν τους προμηθευτές το αργότερο εντός 90 ημερών από την παραλαβή των τιμολογίων.

Ομως, παρά τη νομοθετική ρύθμιση, τα χρέη επανέρχονται καθώς η κρατική επιχορήγηση προς τα νοσοκομεία έχει περιοριστεί στο 3,29% των εσόδων των νοσοκομείων, ενώ το 81,8% των εσόδων των νοσοκομείων προέρχεται απ' τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων. Επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, τα νοσοκομεία τις παρουσιάζουν ως απαιτήσεις έναντι των... οφειλετών τους. Αυτός ο λογιστικός ισοσκελισμός αποτελεί και το άλλοθι της κυβέρνησης ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν... χρέη. «Μόλις τα νοσοκομεία εισπράξουν τα νοσήλια θα αποπληρώσουν τους προμηθευτές τους», υποστηρίζει απλοϊκά το υπουργείο Υγείας.

Στην πραγματικότητα όμως ο λογιστικός - και φραστικός - ισοσκελισμός της κυβέρνησης σημαίνει καθυστέρηση αποπληρωμής των χρεών που - σύμφωνα με το ΣΦΕΕ - ξεπερνά τις 350 μέρες. Απ' τα συνολικά χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές - ύψους 700 εκατ. ευρώ - τα 380 εκατ. ευρώ (130 δισ. δραχμές) είναι προς τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Οι ρυθμίσεις της οδηγίας 35/2000 αφορούν σε όλες τις πληρωμές των εμπορικών συναλλαγών, είτε αυτές πραγματοποιούνται μεταξύ των επιχειρήσεων είτε μεταξύ των επιχειρήσεων και του δημοσίου τομέα, και θα έπρεπε να είχαν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία από τις 8.8.2002.

Μεταξύ των ρυθμίσεων είναι η καταβολή τόκων από τον οφειλέτη 30 μέρες μετά την παραλαβή των προϊόντων στην περίπτωση που δε γίνει εξόφληση των επιτοκίων. Σε περίπτωση που δε γίνει η εναρμόνιση της νομοθεσίας τότε αυτό το επιτόκιο φτάνει κοντά στις 7 ποσοστιαίες μονάδες. Σ' αυτό το επιτόκιο προστίθεται και το επιτόκιο που ορίζει η Διεύθυνση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας και σήμερα ανέρχεται σε 4,25%.

Με άλλα λόγια συνολικά οι φαρμακοβιομήχανοι ζητούν την εξόφληση των χρεών με προσαύξηση 11,25%.

Οπως ανακοίνωσε το ΔΣ του ΣΦΕΕ σε εκδήλωση στο Καρπενήσι, το περασμένο Σάββατο, πάρθηκε απόφαση με την οποία συστήνει στα μέλη του να καταθέσουν αγωγές κατά των νοσοκομείων και να διεκδικήσουν το οφειλόμενο ποσό έντοκα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αγωγές αλλά αν υποβληθούν «κάποτε θα τα πάρουν», τονίστηκε με βεβαιότητα απ' το ΣΦΕΕ.

Μονοπωλιακές τιμές

Μια άλλη πλευρά που παρουσιάστηκε πια χωρίς προσχήματα είναι ο μονοπωλιακός καθορισμός στην τιμή των φαρμάκων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην εκδήλωση του ΣΦΕΕ, οι πολυεθνικές στην Ευρώπη -επικαλούμενες τις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές - καθορίζουν μονοπωλιακά πια τις τιμές με βάση τα επιδιωκόμενα κέρδη σε καθεμιά χώρα ξεχωριστά.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα από πολυεθνική ότι έχει δοθεί εντολή απ' το διευθυντή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ότι σε περίπτωση που δεν πετύχει τις απαιτήσεις αυξήσεων για συγκεκριμένο φάρμακο να μην το κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά. Ετσι, το ελληνικό κράτος αναγκάζεται να το εισάγει μέσω του ΙΦΕΤ με όλες τις επιβαρύνσεις που συνεπάγεται αυτός ο τρόπος.

  • Τέλος, ο ΣΦΕΕ ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2002 θα δημοσιευτεί η νέα λίστα φαρμάκων.
Υπολειτουργεί το νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Επίκαιρη Ερώτηση του Αγγελου Τζέκη

Την υπολειτουργία του νοσοκομείου Παπαγεωργίου καταγγέλλει ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, με επίκαιρη Ερώτησή του, που κατέθεσε χτες για τους υπουργούς Υγείας Κ. Στεφανή και Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Κ. Σκανδαλίδη.

Ενα σύγχρονο νοσοκομείο, η πλήρης λειτουργία του οποίου θα ανακούφιζε τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας, υπολειτουργεί λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό - ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό, υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ και σημειώνει: Κλινικές, όπως η Μαιευτική - Γυναικολογική, η Παιδιατρική, η δεύτερη Ορθοπεδική, η δεύτερη Καρδιολογική και άλλες, μολονότι είναι εξοπλισμένες με πανάκριβα μηχανήματα και διαθέτουν άρτια υλικοτεχνική υποδομή, δε λειτουργούν.

Ο Αγγ. Τζέκης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς πότε προτίθεται η κυβέρνηση να προσλάβει όλο το απαιτούμενο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων, ώστε να λειτουργήσουν όλες οι κλινικές του νοσοκομείου και να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της μεταφοράς κλινικών από άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ προς αυτό, αλλά και πότε προτίθεται να το εντάξει πλήρως στο ΕΣΥ.

Στάση εργασίας στα νοσοκομεία

Την προκήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας (11 πμ - 3 μμ) ανακοίνωσε για σήμερα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Ωστόσο όμως, δεν έγινε καμία προετοιμασία για την επιτυχία της στάσης, ενώ στην επαρχία δεν είχε γίνει ούτε ενημέρωση για την ίδια την κινητοποίηση. Αιτήματα - τουλάχιστον φραστικά - είναι η αύξηση των δαπανών για την Υγεία, νέο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο, μονιμοποίηση των γιατρών επί θητεία, δημοκρατία στο σύστημα κλπ.

Αυτά όμως που η ΟΕΝΓΕ προβάλλει τώρα ως διεκδικήσεις προέκυψαν απ' τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν απ' τις ρυθμίσεις των τελευταίων νόμων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τους οποίους η ηγεσία της Ομοσπονδίας δεν αντιπάλεψε.

ΣΟΦΤΕΞ
«Περισσεύουν» 270 εργαζόμενοι

Ενα νέο χτύπημα για τους εργαζόμενους στη ΣΟΦΤΕΞ επιφύλαξε η διοίκηση της εταιρίας, η οποία χτες, σε συνάντηση με το σωματείο, ανακοίνωσε ότι «περισσεύουν» 270 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν φύγει από την επιχείρηση μέχρι τις 20 Γενάρη! Η απόφαση αυτή, δυο μήνες μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της Δράμας, έρχεται να επιβεβαιώσει με το χειρότερο τρόπο ότι η ΣΟΦΤΕΞ βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης, με κατάληξη τη μετατροπή της σε εμπορική επιχείρηση. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ, για να αποφασίσει την αντίδρασή του σε αυτή τη νέα εξέλιξη. Στελέχη της ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ τονίζουν ότι η κυβέρνηση, που με την πολιτική της οδήγησε σε αυτό το σημείο τα πράγματα, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ώστε η εταιρία να περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου και να αναπτυχτεί ακόμη περισσότερο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ