ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
Υπέγραψαν τη συμφωνία αφήνοντας εκκρεμότητες...

Η πόζα τους δημοσιογράφους

Associated Press

Η πόζα τους δημοσιογράφους
BONNH.--

Με κενές πάνω από δέκα υπουργικές θέσεις και με τον επικεφαλής της νέας μεταβατικής κυβέρνησης εξάμηνης θητείας Χαμίντ Καρζάι τραυματισμένο ελαφρά από τα «φίλια» πυρά που εξαπέλυσαν χτες κατά λάθος... αμερικανικά βομβαρδιστικά στο Αφγανιστάν, οι τέσσερις αφγανικές αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στις συνομιλίες της Βόννης υπέγραψαν τελικά χτες τη συμφωνία του ΟΗΕ ενώπιον του Γερμανού Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ και του απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, Λαχντάρ Μπραχίμι.

Οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις που εξελίσσονταν έως το βράδυ της Τρίτης μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης απέδωσαν στην πλήρωση των περίπου δύο τρίτων των θέσεων της 29μελούς μεταβατικής κυβέρνησης που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στις 22 του μήνα. Πέρα απ' το διορισμό του 44χρονου φιλομοναρχικού μουτζαχεντίν Χαμίντ Καρζάι στη θέση του επικεφαλής του 29μελούς προσωρινού κυβερνητικού σχήματος, αποφασίστηκε πως τα στελέχη της Βόρειας Συμμαχίας θα καταλάβουν πάνω από το 50% των κυβερνητικών πόστων, μεταξύ αυτών τα υπουργεία Εξωτερικών (απ' τον Αμπντάλα Αμπντάλα), Αμυνας (απ' το στρατηγό Μοχάμαντ Κασίμ Φασίμ) και Εσωτερικών (απ' το Γιούνις Κανούνι).

Οι αντιπροσωπείες που υποστηρίζουν τον εξόριστο στην Ιταλία πρώην μονάρχη του Αφγανιστάν Ζάχερ Ζαχ καταλαμβάνουν οκτώ θέσεις μεταξύ αυτών τα υπουργεία Οικονομικών, Εκπαίδευσης και Ανοικοδόμησης.

Τέλος, γνωστοποιήθηκε και η συμμετοχή των ακόλουθων δύο γυναικών στο 29μελές προσωρινό κυβερνητικό σχήμα: Η Σίμα Σαμούρ θα αναλάβει μία απ' τις πέντε θέσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού και το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων και η Σουχάιλα Σεντίκι θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας.

Η δικαιολογία που δημοσιοποιήθηκε για την αδυναμία πλήρωσης των υπολοίπων 10 έως 13 υπουργικών θέσεων ήταν πως οι τέσσερις αφγανικές αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στις εννιαήμερες συνομιλίες της Βόννης δεν αντιπροσωπεύουν όλες τις αφγανικές εθνότητες και πως δεν κατέστησαν δυνατές οι συνεννοήσεις με τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους...

Μεγάλες προσδοκίες...

Σε τόνους συγκρατημένης αισιοδοξίας και αυξημένων προσδοκιών για το από δω και πέρα μέλλον του Αφγανιστάν κυμάνθηκαν οι περισσότερες αντιδράσεις ηγετών και διεθνών οργανισμών.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Λαχντάρ Μπραχίμι, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας στη Βόννη προέτρεψε τις αντιπροσωπείες να μην απογοητεύσουν τον αφγανικό λαό, λέγοντας: «Τα μάτια του κόσμου θα βρίσκονται επάνω σας και θα φέρετε μεγάλη ευθύνη».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ επικρότησε από την Αγκυρα την πολιτική συμφωνία που υπεγράφη στη Βόννη δηλώνοντας:«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη δουλιά που έκαναν οι ίδιοι οι Αφγανοί ηγέτες, αλλά και από τη γερμανική κυβέρνηση... Τώρα αρχίζει η πραγματική δουλιά»...

Ο οικοδεσπότης των συνομιλιών της Βόννης, καγκελάριος Σρέντερ επέλεξε να κάνει μνεία στις δυνατότητες και το ρόλο του ΟΗΕ σε διεθνείς κρίσεις λέγοντας πως η υπογραφή της συμφωνίας για το Αφγανιστάν αποδεικνύει πως «τα Ηνωμένα Εθνη είναι σε θέση να διαδραματίσουν το ρόλο κινητήριας δύναμης για την επίλυση διεθνών κρίσεων».

«Πολύ θετική», σχολίασε την υπογραφή της συμφωνίας της Βόννης και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Λοσιούκοφ, που πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αν αναγνωρίσουν αυτή την κυβέρνηση οι Αφγανοί, εμείς είμαστε έτοιμοι να διευρύνουμε τις διπλωματικές σχέσεις μας με την υπό συγκρότηση κυβέρνηση».

Τη συμφωνία καλωσόρισε στο Παρίσι και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, που σχολίασε πως πρόκειται για μία «πολύ σημαντική φάση της απαραίτητης διαδικασίας για την εγκαθίδρυση μιας νόμιμης εξουσίας στο Αφγανιστάν».

Τέλος, και το Πακιστάν αντέδρασε θετικά στην υπογραφή της συμφωνίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «τώρα πια θα είναι δυνατή μια διαρκής ειρήνη στο Αφγανιστάν».

Είχαν αποφασίσει πόλεμο πριν τις 11 του Σεπτέμβρη

Ο Γερμανός πολιτειολόγος Γίργκεν Βάγκνερ, μέλος της διεύθυνσης της οργάνωσης Υπηρεσίας Πληροφοριών για τη Στρατιωτικοποίηση (ΙΜΙ), βεβαιώνει ότι υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν πολύ πριν την 11η του Σεπτέμβρη. Μέσα στο μήνα θα εκδοθεί σχετική μελέτη του, που θα εξηγεί και για ποιο λόγο η Ουάσιγκτον επιδίωκε την ανατροπή των Ταλιμπάν. Μια πρόγευση του περιεχομένου της μελέτης του παρουσίασε σε συνέντευξή του στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (5 του Δεκέμβρη):

Ηδη τον Ιούνη αυτού του έτους, εξηγεί, υψηλοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ εξήγγειλαν ότι οι ΗΠΑ θα προκαλέσουν το αργότερο τον Οκτώβρη κυβερνητική αλλαγή στην Καμπούλ. Ο λόγος γι' αυτό σχετίζεται με την οικονομική και στρατηγική σημασία των τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής της Κασπίας. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη μεταφορά των προϊόντων αυτών μέσω του Αφγανιστάν, αποφεύγοντας τους αγωγούς μέσω Ρωσίας και Ιράν. Στα μέσα του 1990 η εταιρία UNOCAL της Καλιφόρνια προσπάθησε να εγκαταστήσει αγωγό μέσω Αφγανιστάν, αλλά τόσο η εταιρία όσο και η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον εγκατέλειψαν τελικά το σχέδιο λόγω της τότε κατάστασης στο Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, όμως, ο ρωσικός αγωγός εφοδιάζει τις ευρωπαϊκές αγορές με πετρέλαιο, ώστε η κατασκευή ενός αγωγού μέσω Τουρκίας να μην παρουσιάζει πια μεγάλο ενδιαφέρον, αντίθετα να ενδιαφέρει ο αγωγός μέσω Αφγανιστάν. Ετσι οι ΗΠΑ προσπάθησαν στα μέσα του τρέχοντος έτους να πείσουν την κυβέρνηση της Καμπούλ (τους Ταλιμπάν) να μοιραστούν την εξουσία με αντιπροσώπους της Βόρειας Συμμαχίας. Αμερικανός διπλωμάτης είχε δηλώσει τότε: «Αν οι Ταλιμπάν παραδώσουν τον Μπιν Λάντεν και συμφωνήσουν με τη Βόρεια Συμμαχία, θα τους στρώσουμε χρυσό χαλί, αν όχι η εναλλακτική λύση θα είναι χαλί από βόμβες». Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν και έτσι η τύχη τους είχε κριθεί ήδη τότε. Τα πλεονεκτήματα του αγωγού μέσω Αφγανιστάν είναι, κατά τη γνώμη του, τα εξής: Η Ινδία και ευρωπαϊκά κοντσέρν από τις αρχές του τρέχοντος έτους ενδιαφέρονται για τον αγωγό μέσω του Ιράν, πράγμα που αποτελεί εμπόδιο συμμετοχής σε αμερικανικά κοντσέρν λόγω του εμπάργκο των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Ετσι υπήρχε κίνδυνος για τις ΗΠΑ να χάσουν τον έλεγχο του ενεργειακού εφοδιασμού της σημαντικής γεωστρατηγικώς Ινδίας.

Μακροπρόθεσμος στόχος των ΗΠΑ είναι η εξασφάλιση μόνιμων στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή. Στο Πεντάγωνο μιλάνε ανοιχτά ότι τα στρατεύματά τους θα μείνουν στην περιοχή το λιγότερο τρία ως πέντε χρόνια, δηλαδή μια πολιτική επέμβασης στην περιοχή για εξασφάλιση ίδιων συμφερόντων, με το επιχείρημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Αυτή η πολιτική όμως θα μπορούσε να φέρει τις ΗΠΑ αντιμέτωπες με τη Ρωσία και το Ιράν, ενδεχόμενα και την Κίνα, υποστηρίζει ο Γερμανός επιστήμονας.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κ. Πάουελ: «Ο Πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει τον επόμενο στόχο»...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Προσωρινή αλλά όχι οριστική ανακούφιση, στις ανησυχίες της Αγκυρας για επέκταση του πολέμου στο Ιράκ, προκάλεσαν οι χτεσινές διαβεβαιώσεις (αν όχι υπεκφυγές...) του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, κατά τη συνάντηση που είχε χτες (δεύτερη μέρα παραμονής του στην Αγκυρα) με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ.

«Ο Πρόεδρος Μπους δεν έλαβε απόφαση αναφορικά με το ποια θα είναι ενδεχόμενα η επόμενη φάση στην εκστρατεία μας κατά της τρομοκρατίας, ούτε δέχτηκε ακόμη εισηγήσεις από τους συμβούλους του» υποστήριξε ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τζεμ, όταν ρωτήθηκε εάν έφερε στην Αγκυρα κάποια συγκεκριμένα αιτήματα εκ μέρους της κυβέρνησής του.

Σε άλλο σημείο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως όταν θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον θα μεταφέρει «ένα πολύ ισχυρό μήνυμα» για μείωση των περιορισμών που υπάρχουν στις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων με πρώτα αυτά της κλωστοϋφαντουργίας (μόνον πέρσι, οι εξαγωγές τουρκικών προϊόντων στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 2,8 δισ. δολάρια) ενώ στο τουρκικό αίτημα για «βοήθεια» στη χορήγηση επιπλέον 10 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, ο Αμερικανός υπουργός συνέστησε «επιμονή και συνέπεια με στόχο τη γοργή επίτευξη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ