ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 50% του πλούτου

Η φτώχεια που μαστίζει δισεκατομμύρια ανθρώπων συμβαδίζει με την πολύμορφη καπιταλιστική εκμετάλλευση

Associated Press

Η φτώχεια που μαστίζει δισεκατομμύρια ανθρώπων συμβαδίζει με την πολύμορφη καπιταλιστική εκμετάλλευση
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Το πλουσιότερο 2% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει πάνω από το 50% του παγκόσμιου πλούτου των νοικοκυριών σε ακίνητα, φυσικά και οικονομικά περιουσιακά στοιχεία πλην χρεών και ζει ως επί το πλείστον στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στις πλούσιες χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, επισημαίνει η έκθεση του Παγκόσμιου Ιδρύματος Ερευνας για την Οικονομική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Ηνωμένων Εθνών (UNU-WIDER) με έδρα το Ελσίνκι.

Οι συντάκτες της έκθεσης (Τζέιμς Ντέιβις, του πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, Αντονι Σόροκς και Σουσάνα Σάντστρομ, του πανεπιστημίου Ηνωμένων Εθνών και Εντουαρντ Γορφ, του πανεπιστημίου Ν. Υόρκης) υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων:

  • Το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει μόλις το 1% του παγκόσμιου πλούτου.
  • Το 1% του πληθυσμού (περίπου 37.000.000 άνθρωποι) κατείχε το 2000 πλούτο αξίας τουλάχιστον 500.000 δολαρίων ή το 40% του παγκόσμιου πλούτου.
  • Το πλουσιότερο 10% κατέχει το 85% του παγκόσμιου πλούτου (αξίας τουλάχιστον 61.000 δολαρίων).

Η έκθεση επισημαίνει επιπλέον πως παγκοσμίως οι εισοδηματικές ανισότητες διευρύνονται σημαντικά την τελευταία 25ετία και αυτό εξηγεί την ανισότητα στην κατανομή πλούτου. Επισημαίνουν ακόμη ότι τα προγράμματα αναδιανομής γης που γίνονται τα τελευταία χρόνια σε αναπτυσσόμενες χώρες δίνουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε φτωχούς να κατέχουν δικές τους εκτάσεις.

Ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών στις ΗΠΑ αντιστοιχεί σε 144.000 δολάρια, στην Ιαπωνία σε 181.000 δολάρια, στην Ινδία σε 1.100 δολάρια. Στην Ελλάδα, ο κατά κεφαλήν καθαρός πλούτος ανέρχεται σε 72.825 δολάρια και αντιστοιχεί στο 0,5% του παγκόσμιου πλούτου. Φυσικά αυτά τα στοιχεία που είναι μέσοι όροι, με τον συμψηφισμό, κρύβουν τον ταξικό χαρακτήρα της άνισης κατανομής του πλούτου. Αφού και στις υποτιθέμενες πλούσιες χώρες η φτώχεια διευρύνεται για τα λαϊκά στρώματα, την ίδια στιγμή που οι μεγιστάνες του κεφαλαίου αυξάνουν τα κέρδη τους.

ΟΑΣΕ
Μετωπική σύγκρουση Ρωσίας - ΗΠΑ

Για πρώτη φορά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έθεσε στη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στις 5/12, με τόσο έντονο τρόπο τις σοβαρές διαφωνίες της Μόσχας για τη δράση αυτού του οργανισμού και μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου του απείλησε έμμεσα με αποχώρηση της Ρωσίας από τον ΟΑΣΕ.

Τα ζητήματα «κλειδιά» στα οποία συγκρούστηκαν ΗΠΑ και Ρωσία αφορούσαν τη μεταρρύθμιση του ΟΑΣΕ, τις λεγόμενες «παγωμένες συγκρούσεις» και τη νέα προεδρία στον ΟΑΣΕ. Η σύγκρουση του Σ. Λαβρόφ με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, ήταν σε όλη την κλίμακα.

Στο ζήτημα της μεταρρύθμισης και του ρόλου του ΟΑΣΕ η Μόσχα θεωρεί ότι υπάρχει ένας μονόπλευρος προσανατολισμός του ΟΑΣΕ στα ζητήματα των «δημοκρατικών δικαιωμάτων» και υποβιβασμού των δύο άλλων κατευθύνσεων του ΟΑΣΕ, που είναι η στρατιωτικο-πολιτική συνεργασία και τα ζητήματα της οικονομικής συνεργασίας. Ιδιαίτερα ενοχλημένη είναι η Μόσχα από το «Γραφείο για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα δικαιώματα του ανθρώπου», που, εκτός των άλλων, ασχολείται και με την παρακολούθηση των εκλογών. Το Κρεμλίνο θεωρεί, όχι αβάσιμα, ότι το συγκεκριμένο «Γραφείο» ακολουθεί πολιτική «δύο μέτρων και σταθμών» στις κρίσεις που κάνει σχετικά με τη «δημοκρατικότητα» του ενός ή άλλου γεγονότος. Πρότεινε, λοιπόν, τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας για τη «μεταρρύθμιση» του παραπάνω «Γραφείου». Στην πρόταση αντέδρασε έντονα ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, που δήλωσε ότι η χώρα θα μπλοκάρει κάθε προσπάθεια αναθεώρησης του ρόλου του «Γραφείου».

Στη συνέχεια ο Αμερικανός υφυπουργός, Νίκολας Μπερνς, κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Υπερδνειστερία και τις δύο αποσχισμένες περιοχές της Γεωργίας, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. Ο Λαβρόφ αντέδρασε θυμίζοντας τη «συνήθη διαδικασία» για τη «διευθέτηση των κρίσεων» σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν «παγωμένες συγκρούσεις» και ζήτησε τότε από τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να επικυρώσουν το αναπροσαρμοσμένο «Σύμφωνο για τα τακτικά όπλα στην Ευρώπη», κάτι το οποίο απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, έως την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Μολδαβία και τη Γεωργία.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις και η πρόταση να αναλάβει το Καζαχστάν την προεδρία του ΟΑΣΕ το 2009, που στήριζε η Μόσχα, απορρίφθηκε.

Οπως γράφει η εφημερίδα «Κομερσάντ», ως αποτέλεσμα όλων αυτών των αντιπαραθέσεων, ο Σ. Λαβρόφ, «είπε φωναχτά, αυτό σκεφτόταν για τον ΟΑΣΕ. Πρότεινε είτε να επιστρέψουμε στις πραγματικές ρίζες του ΟΑΣΕ ή να νομιμοποιήσουμε τη μετατροπή του σε οργάνωση για τα ανθρωπιστικά ζητήματα. "Στη δεύτερη περίπτωση", είπε ο Λαβρόφ, "οι χώρες μας θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ήθελαν να ενταχθούν ή όχι σε μια τέτοια οργάνωση"».

Οπως σημειώνει μεγάλη μερίδα του ρωσικού Τύπου, μ' αυτόν τον τρόπο και για πρώτη φορά στα χρονικά η Ρωσία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον ΟΑΣΕ. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έμμεσα επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα γύρω από τη σύγκρουση. Οπως αναφέρει: «Συνολικά στη συνάντηση των υπουργών στις Βρυξέλλες επιβεβαιώθηκε πως ο ΟΑΣΕ βρίσκεται σε σταυροδρόμι και σ' αυτόν υπάρχουν δύο γραμμές: μια που προσπαθεί να του δώσει μια "δεύτερη ανάσα", μέσω του εκσυγχρονισμού και μια άλλη που επιδιώκει τη στασιμότητα και τον εκφυλισμό του. Η θέση της Ρωσίας είναι η μεταρρύθμιση του ΟΑΣΕ, που πρέπει να συνεχιστεί το 2007 κι αν χρειαστεί τα επόμενα χρόνια. Από αυτό εξαρτάται άμεσα η πολιτική προοπτική του ΟΑΣΕ, η χρησιμότητά του για τα κράτη -μέλη και η θέση του στην αρχιτεκτονική της διεθνούς ασφάλειας. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις η ρωσική πλευρά θα χαράξει την παραπέρα γραμμή της στον ΟΑΣΕ».


Ι. Π.- E. B.

ΔΙΚΗ ΣΕΣΕΛΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Απειλείται η ζωή του

ΧΑΓΗ.--

Την ακούσια τοποθέτηση ορού στον κρατούμενο Σέρβο πολιτικό Βόισλαβ Σέσελι συνέστησε χτες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στην ολλανδική κυβέρνηση, καθώς η ομάδα ανεξάρτητων γιατρών που τον εξέτασε χτες έκρινε πως βρίσκεται στα πρόθυρα θανάτου, εξαιτίας της πολυήμερης απεργίας πείνας που πραγματοποιεί από τις 11 Νοέμβρη.

Στη Σερβία, στελέχη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος του Σέσελι δήλωναν πως ο αρχηγός του κόμματός τους «δε θα δεχτεί να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Ολλανδίας ή της Σερβίας» και πως θα συνεχίσει την απεργία πείνας «μέχρις ότου ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά του» (π.χ. αυτοϋπεράσπιση στο δικαστήριο, ελεύθερες συναντήσεις με μέλη της οικογένειάς του κλπ). Οπως έλεγε χτες χαρακτηριστικά το στέλεχος του Ριζοσπαστικού Κόμματος Ντράγκαν Τοντόροβιτς: «Ο Σέσελι μάς είπε ότι δε θα δεχτεί πλέον επισκέψεις γιατρών ή μελών της οικογένειάς του... Από δω και μπρος θα μιλήσει μόνον σε ιερέα».

ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ
Επ' αόριστον κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης»...

ΣΟΥΒΑ.--

«Γρήγορη και αποφασιστική βία» εις βάρος όσων διαφωνούν με την επιβολή στρατιωτικής κυβέρνησης ανακοίνωσε χτες ο πραξικοπηματίας αντιναύαρχος των Νησιών Φίτζι, Φρανκ Μπαϊνιμαράμα. Προηγουμένως, επέβαλε σ' αυτό το μικρό νησιωτικό κρατίδιο του Νότιου Ειρηνικού «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» επειδή... «το κράτος απειλείται».

Ακόμη, κάλεσε τους έφεδρους να επιστρέψουν στα στρατόπεδα, αλλά παράλληλα απομάκρυνε «διακριτικά» τους οπλισμένους στρατιώτες που περιπολούσαν από προχτές στους δρόμους της πρωτεύουσας, Σούβα. Επέβαλε παράλληλα στον απομακρυθέντα πρωθυπουργό Λαϊζένια Καράσε να φύγει από τη Σούβα για να αποφευχθούν οι προχτεσινές διαδηλώσεις μερικών εκατοντάδων υποστηριχτών του έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ καταδίκασαν το πραξικόπημα του Μπαϊνιμαράμα ανακοινώνοντας διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας. Ο δε Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ κάλεσε το λαό των Φίτζι να εκφράσει την αντίθεσή του στη δικτατορία Μπαϊνιμαράμα με παθητική αντίσταση.

ΠΟΛΩΝΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αντικομμουνισμού συνέχεια

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Το Κοινοβούλιο της Πολωνίας υιοθέτησε χτες απόφαση η οποία αποδίδει τις ευθύνες της μεγάλης πείνας της περιόδου 1932-1933 στην Ουκρανία «στο απολυταρχικό καθεστώς» των Σοβιετικών και των Μπολσεβίκων, που προκάλεσε τη «γενοκτονία», σηματοδοτώντας ένα ακόμα βήμα στην αντικομμουνιστική υστερία που ξετυλίγεται σε μια σειρά πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Η απόφαση αυτή έρχεται μια βδομάδα μετά την υιοθέτηση νόμου του ουκρανικού Κοινοβουλίου, όπου η μεγάλη πείνα εκείνης της περιόδου χαρακτηρίζεται «γενοκτονία ενάντια στον ουκρανικό λαό», σε μια ακόμα προσπάθεια διαστρέβλωσης των ιστορικών γεγονότων, ενώ οι προσπάθειες να επιβληθούν ποινές σε όσους δεν αποδέχονται αυτή την εκδοχή της ιστορίας δεν καρποφόρησαν.

Το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας αποφάσισε το «άνοιγμα» των φακέλων της κρατικής ασφάλειας της χώρας κατά τη διάρκεια του σοσιαλισμού, υιοθετώντας όμως μια τροποποίηση που αναφέρει πως ορισμένοι φάκελοι - που αφορούν τους σημερινούς πολιτικούς - θα πρέπει να κρατηθούν μυστικοί για «λόγους εθνικής ασφάλειας». Ετσι συνεχίζεται το «κυνήγι μαγισσών», προκειμένου να αποπροσανατολιστεί ο λαός από τα σημερινά του προβλήματα από την καπιταλιστική παλινόρθωση.

Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος, χρειάζεται να υπογραφεί από τον Βούλγαρο Πρόεδρο, Γκεόργκι Παρβάνοφ. Από κει και έπειτα, θα διοριστεί μια 9μελής επιτροπή που θα έχει την ευθύνη του αποχαρακτηρισμού των φακέλων, η οποία θα εκλεγεί από το Κοινοβούλιο για μια θητεία 5 χρόνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ