Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΑΣΕ
Μετωπική σύγκρουση Ρωσίας - ΗΠΑ

Για πρώτη φορά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έθεσε στη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στις 5/12, με τόσο έντονο τρόπο τις σοβαρές διαφωνίες της Μόσχας για τη δράση αυτού του οργανισμού και μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου του απείλησε έμμεσα με αποχώρηση της Ρωσίας από τον ΟΑΣΕ.

Τα ζητήματα «κλειδιά» στα οποία συγκρούστηκαν ΗΠΑ και Ρωσία αφορούσαν τη μεταρρύθμιση του ΟΑΣΕ, τις λεγόμενες «παγωμένες συγκρούσεις» και τη νέα προεδρία στον ΟΑΣΕ. Η σύγκρουση του Σ. Λαβρόφ με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, ήταν σε όλη την κλίμακα.

Στο ζήτημα της μεταρρύθμισης και του ρόλου του ΟΑΣΕ η Μόσχα θεωρεί ότι υπάρχει ένας μονόπλευρος προσανατολισμός του ΟΑΣΕ στα ζητήματα των «δημοκρατικών δικαιωμάτων» και υποβιβασμού των δύο άλλων κατευθύνσεων του ΟΑΣΕ, που είναι η στρατιωτικο-πολιτική συνεργασία και τα ζητήματα της οικονομικής συνεργασίας. Ιδιαίτερα ενοχλημένη είναι η Μόσχα από το «Γραφείο για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα δικαιώματα του ανθρώπου», που, εκτός των άλλων, ασχολείται και με την παρακολούθηση των εκλογών. Το Κρεμλίνο θεωρεί, όχι αβάσιμα, ότι το συγκεκριμένο «Γραφείο» ακολουθεί πολιτική «δύο μέτρων και σταθμών» στις κρίσεις που κάνει σχετικά με τη «δημοκρατικότητα» του ενός ή άλλου γεγονότος. Πρότεινε, λοιπόν, τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας για τη «μεταρρύθμιση» του παραπάνω «Γραφείου». Στην πρόταση αντέδρασε έντονα ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, που δήλωσε ότι η χώρα θα μπλοκάρει κάθε προσπάθεια αναθεώρησης του ρόλου του «Γραφείου».

Στη συνέχεια ο Αμερικανός υφυπουργός, Νίκολας Μπερνς, κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Υπερδνειστερία και τις δύο αποσχισμένες περιοχές της Γεωργίας, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. Ο Λαβρόφ αντέδρασε θυμίζοντας τη «συνήθη διαδικασία» για τη «διευθέτηση των κρίσεων» σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν «παγωμένες συγκρούσεις» και ζήτησε τότε από τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να επικυρώσουν το αναπροσαρμοσμένο «Σύμφωνο για τα τακτικά όπλα στην Ευρώπη», κάτι το οποίο απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, έως την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Μολδαβία και τη Γεωργία.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις και η πρόταση να αναλάβει το Καζαχστάν την προεδρία του ΟΑΣΕ το 2009, που στήριζε η Μόσχα, απορρίφθηκε.

Οπως γράφει η εφημερίδα «Κομερσάντ», ως αποτέλεσμα όλων αυτών των αντιπαραθέσεων, ο Σ. Λαβρόφ, «είπε φωναχτά, αυτό σκεφτόταν για τον ΟΑΣΕ. Πρότεινε είτε να επιστρέψουμε στις πραγματικές ρίζες του ΟΑΣΕ ή να νομιμοποιήσουμε τη μετατροπή του σε οργάνωση για τα ανθρωπιστικά ζητήματα. "Στη δεύτερη περίπτωση", είπε ο Λαβρόφ, "οι χώρες μας θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ήθελαν να ενταχθούν ή όχι σε μια τέτοια οργάνωση"».

Οπως σημειώνει μεγάλη μερίδα του ρωσικού Τύπου, μ' αυτόν τον τρόπο και για πρώτη φορά στα χρονικά η Ρωσία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον ΟΑΣΕ. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έμμεσα επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα γύρω από τη σύγκρουση. Οπως αναφέρει: «Συνολικά στη συνάντηση των υπουργών στις Βρυξέλλες επιβεβαιώθηκε πως ο ΟΑΣΕ βρίσκεται σε σταυροδρόμι και σ' αυτόν υπάρχουν δύο γραμμές: μια που προσπαθεί να του δώσει μια "δεύτερη ανάσα", μέσω του εκσυγχρονισμού και μια άλλη που επιδιώκει τη στασιμότητα και τον εκφυλισμό του. Η θέση της Ρωσίας είναι η μεταρρύθμιση του ΟΑΣΕ, που πρέπει να συνεχιστεί το 2007 κι αν χρειαστεί τα επόμενα χρόνια. Από αυτό εξαρτάται άμεσα η πολιτική προοπτική του ΟΑΣΕ, η χρησιμότητά του για τα κράτη -μέλη και η θέση του στην αρχιτεκτονική της διεθνούς ασφάλειας. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις η ρωσική πλευρά θα χαράξει την παραπέρα γραμμή της στον ΟΑΣΕ».


Ι. Π.- E. B.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ