ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Γενικεύονται οι συγκρούσεις με ενόπλους από τη Συρία

Ο λιβανέζικος στρατός ενισχύει την παρουσία του στα σύνορα με τη Συρία
Ο λιβανέζικος στρατός ενισχύει την παρουσία του στα σύνορα με τη Συρία
ΑΡΣΑΛ.-- Οπως όλα δείχνουν, το τελευταίο διάστημα εντείνεται στα σύνορα της Συρίας και του Λιβάνου η δράση διαφόρων ομάδων ενόπλων και μισθοφόρων που μάχονται τη συριακή κυβέρνηση και συχνά συγκρούονται και μεταξύ τους και περνάνε τα σύνορα προς τη γειτονική χώρα. Από την προηγούμενη βδομάδα διεξάγονται μάχες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 14 Λιβανέζους στρατιώτες, ενώ χτες ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ταμάμ Σαλάμ, δεσμεύτηκε ότι ο στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις. «Δηλώνουμε ότι δεν θα υπάρξει ανοχή για δολοφόνους τρομοκράτες και ούτε ανακωχή με όσους παραβίασαν το λιβανικό έδαφος και προσέβαλαν το λαό του», μετέδωσε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας αυτής, μεταφέροντας την δήλωση του πρωθυπουργού. Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Λιβανέζος ηγέτης απαίτησε πλήρη απόσυρση των ενόπλων από την Αρσάλ και τα περίχωρά της καθώς και απελευθέρωση των Λιβανέζων στρατιωτών που έχουν απαχθεί.

Λίγο νωρίτερα, ο στρατός της χώρας είχε ανακοινώσει ότι εκτός από τους τουλάχιστον 14 στρατιώτες νεκρούς, στις μάχες έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής άλλοι 86, ενώ 22 ακόμα αγνοούνται.

ΚΟΥΒΑ
Νέες αποκαλύψεις για τη δράση της CIA

ΑΒΑΝΑ.--

Η κυβέρνηση της Κούβας κατήγγειλε χτες, για άλλη μια φορά, την προσπάθεια των ΗΠΑ να επέμβουν στα εσωτερικά της και να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης. Αφορμή ήταν οι νέες αποκαλύψεις για τη δράση Λατινοαμερικανών, που με το πρόσχημα της προώθησης προγραμμάτων Υγείας, και πιο συγκεκριμένα κατά του ΕΪΤΖ, δρούσαν για λογαριασμό της Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), που δεν είναι τίποτε άλλο παρά παράρτημα της CIA.

Νέοι από διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής, με ταχύρυθμα σεμινάρια και αμοιβή 5,41 δολάρια την ώρα, πήγαιναν στην Κούβα με σκοπό να «ψαρέψουν» νέους τους οποίους θα τους οργάνωναν ως ομάδες ενάντια στην Κουβανική Επανάσταση. Το προκάλυμμα ήταν η εθελοντική προσφορά για την ανάπτυξη προγραμμάτων αντιμετώπισης του ΕΪΤΖ, αλλά μέσω αυτών γινόταν προσπάθεια να στρατολογηθούν «αντικαθεστωτικοί».

Οπως δήλωσε η επικεφαλής του Γραφείου Συμφερόντων της Κούβας στις ΗΠΑ, Γιοζεφίνα Βιδάλ, «η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν παραιτηθεί από τις προσπάθειες να παρέμβουν και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας».

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό είχε αποκαλυφθεί το δίκτυο υπονόμευσης της Κούβας, που είχε στήσει η ίδια υπηρεσία αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και επικοινωνίες μέσω κινητών. Η διαδικτυακή πλατφόρμα, τύπου «Τουίτερ», με την ονομασία «Ζunzuneo» ήταν σχέδιο της USAID, που χρηματοδοτήθηκε με 1,6 εκατ. δολάρια από το 2009 έως το 2012. Οι χρήστες έβρισκαν στα κινητά τους δωρεάν εφαρμογές με γενικές πληροφορίες για μουσική, αθλητικά, καιρό και δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων. Ετσι δελέαζαν ανυποψίαστους νέους, οι αριθμοί των κινητών των οποίων περιήλθαν με παράνομο τρόπο στην κατοχή των εταιρειών - «βιτρινών» που «έτρεχαν» το πρόγραμμα. Απώτερος στόχος ήταν να αρχίσουν τα πολιτικά μηνύματα και η δημιουργία αντεπαναστατικών πυρήνων. Με την όλη δραστηριότητα συνδέεται και ο Αμερικανός Αλαν Γκρος, υπάλληλος της USAID, που συνελήφθη το 2009 και κρατείται στις κουβανικές φυλακές. Τέτοιες μέθοδοι με τη χρήση νέων τεχνολογιών ή δήθεν μη κυβερνητικών, εθελοντικών οργανώσεων χρησιμοποιούνται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη για την ανατροπή μη αρεστών σε αυτές κυβερνήσεων, με το στήσιμο δήθεν αυθόρμητων κινητοποιήσεων, κάτι που είδαμε, για παράδειγμα, στη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη».

ΛΙΒΥΗ
Συνεχίζεται η ένταση

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Παραμένει η ένταση στη Λιβύη όπου συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστικών οργανώσεων και δυνάμεων που εμφανίζονται ως «εθνικός στρατός», αλλά και ανάμεσα στις ίδιες τις ισλαμιστικές ομάδες που δρουν στη χώρα και κατά καιρούς εμφανίζονται να ελέγχουν κρίσιμα σημεία της χώρας.

Χτες, το σουδανικό πρακτορείο «Suna», που επικαλέστηκε τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Ομερ Μοχάμεντ Σάλεχ, μετέδωσε ότι δεκαοκτώ Σουδανοί σκοτώθηκαν όταν ρουκέτα έπληξε τα προάστια της Τρίπολης, πολύ κοντά στο σπίτι όπου έμεναν. Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν Αλι Κάρτι δήλωσε ωστόσο ότι η κατάσταση στη Λιβύη δεν είναι τόσο κρίσιμη ώστε να απαιτείται άμεσα η απομάκρυνση των Σουδανών υπηκόων που ζουν και εργάζονται εκεί.

Στο μεταξύ, την Τρίτη, το Κοινοβούλιο, που είχε προκύψει από τις εκλογές του περασμένου Ιούνη, συνεδρίασε στην πόλη Τομπρούκ και εξέλεξε νέο πρόεδρο του σώματος τον Ακίλα Σαλέχ Αΐσα. Ο Αΐσα, που έλαβε 77 ψήφους σε σύνολο 158 παρόντων βουλευτών, υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις του δικαστικού σώματος επί Καντάφι και θεωρείται πιστός τηρητής του νόμου.

Τη συνάντηση του Κοινοβουλίου στο Τομπρούκ απέρριψε ο πρόεδρος του απερχόμενου Γενικού Εθνικού Κογκρέσου (όπου πλειοψηφούσαν οι ισλαμιστές) Νούρι Αμπουσαχμεΐν, διαφωνώντας με το μέρος της συνεδρίασης και τον τρόπο που αυτή συγκλήθηκε. Ο Αμπντάλα Αλ-Θίνι συμμετείχε ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Λιβύης στη συνάντηση ΗΠΑ - αφρικανικών κρατών που έγινε στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της οποίας είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Από τη μεριά του ο Κέρι δήλωσε ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες» για τη Λιβύη, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε τους Λίβυους αν αφοσιωθούν στη δύσκολη δουλειά».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συνεδριάζει για την επιδημία από τον «Εμπολα»

Διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ξεκίνησε χτες στη Γενεύη, ώστε να κριθεί αν η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού «Εμπολα» συνιστά «επείγον περιστατικό για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος» (αν δηλαδή έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που απαιτεί συντονισμένη αντίδραση σε διεθνές επίπεδο).

Τη Δευτέρα, η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) ανακοίνωσε ότι θα δώσει 200 εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα, που είναι οι χώρες που μέχρι σήμερα έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό. Στόχος της βοήθειας είναι - σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση - η βελτίωση των Εθνικών Συστημάτων Υγείας (στα πρότυπα προφανώς των εμπορευματοποιημένων συστημάτων της Δύσης) και η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της επιδημίας, δηλαδή αυτό που κινητοποιεί την Τράπεζα είναι η ανησυχία για τις αρνητικές συνέπειες που απειλούν τις καπιταλιστικές οικονομίες.

Μέχρι σήμερα, οι νεκροί από την επιδημία - τη χειρότερη από όταν εμφανίστηκε ο ιός - έχουν φτάσει τους 932, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.711.

Χωρίς δημόσια δωρεάν συστήματα Υγείας, οι λαοί της Δυτικής Αφρικής πασχίζουν να σωθούν σε ένα περιβάλλον στο οποίο ούτως ή άλλως η επιβίωση είναι δύσκολη. Χαρακτηριστικές για τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων είναι οι οδηγίες που δίνουν οχήματα και ασθενοφόρα του υπουργείου Υγείας στη Σιέρα Λεόνε (όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60-90 μέρες), γυρνώντας στις γειτονιές και προειδοποιώντας από τα μεγάφωνα: «Ο "Εμπολα" είναι πραγματικός, μην τρώτε το κρέας των νυχτερίδων, ούτε και φρούτα που έχουν μισοφαγωθεί από ζώα...».

Την ίδια στιγμή, στη Λιβερία ξεκίνησε τριήμερη «νηστεία και προσευχή» για να ζητήσουν «να τους λυπηθεί ο Θεός», όπως δήλωσε και η Πρόεδρος της χώρας Ελεν Τζόνσον-Σίρλιφ, ενώ στη Νιγηρία το έργο της πρόληψης και αντιμετώπισης της ασθένειας το ανέλαβαν ...θρησκευτικές οργανώσεις και ιεραποστολές.

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ χορηγήθηκε πειραματικό φάρμακο στους δύο Αμερικανούς που προσβλήθηκαν από τον ιό στη Δυτική Αφρική και νοσηλεύονται σε ειδικευμένο νοσοκομείο στην Ατλάντα.

Χαμηλός ο κίνδυνος της Ελλάδας

Η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας σε ό,τι αφορά την είσοδο του ιού «Εμπολα», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από τη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων (Γενική Διεύθυνση Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ και ΕΚΕΠΥ).

Στη σύσκεψη κρίθηκε σκόπιμο να αυστηροποιηθούν οι ταξιδιωτικές οδηγίες και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό πληθυσμό. Συστήνεται, κατ' αρχάς σε όσους έχουν προγραμματίσει ή επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες της Δυτικής Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία) ν' αποφύγουν προς το παρόν αυτήν τη μετακίνηση, εφόσον δεν συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος. Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή, θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταγράψει ως «ύποπτο» μόνο ένα περιστατικό σε 6.500 πρόσφατες αφίξεις.

ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Διαρκείς μάχες με τους ενόπλους του «Ισλαμικού Κράτους»

AΡΜΠΙΛ.--

Κλιμακώνονται τις τελευταίες μέρες οι μάχες στις περιοχές του κουρδικού Βόρειου Ιράκ ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας Πεσμεργκά και τους ένοπλους ισλαμιστές και μισθοφόρους του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), που θέλουν να δημιουργήσουν χαλιφάτο το οποίο θα περιλαμβάνει μέρος του Ιράκ και της Συρίας. Οι συγκρούσεις, μετά την κατάληψη της Σιντζάρ, έχουν φτάσει πολύ κοντά, περίπου 40 χιλιόμετρα, στην πόλη Αρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο Τζαμπάρ Γιαβάρ, εκπρόσωπος των Πεσμεργκά, δήλωσε χτες ότι έχει αποκατασταθεί η στρατιωτική συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ένοπλοι σουνίτες ισλαμιστές. Επίσης, έκανε έκκληση να υπάρξει γρήγορη διάσωση της ιρακινής εθνοτικής μειονότητας των Γιαζίντι (περίπου 50.000 άνθρωποι) που μετά τις επιθέσεις των ενόπλων του ΙΚ έχουν διαφύγει στα βουνά αλλά δεν έχουν τίποτε για να επιβιώσουν.

Η συνεχιζόμενη επιθετική δράση των ισλαμιστών του ΙΚ έχει φέρει πιο κοντά την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και την κυβέρνηση του κουρδικού Βόρειου Ιράκ, οι οποίες εκφράζουν διαφορετικές μερίδες του κεφαλαίου της χώρας που θέλουν να εκμεταλλευτούν για λογαριασμό τους τον τεράστιο φυσικό πλούτο της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ