ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαβουλεύσεις για το Κοσσυφοπέδιο

Στην Αθήνα χτες ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο

Η κινητικότητα στα δυτικά Βαλκάνια και κυρίως η συζήτηση για το «οριστικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου» που έχει ξεκινήσει, έχουν υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να συγκεντρώσει την προσοχή της στις διπλωματικές διαβουλεύσεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα εντείνονται. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της «ιδιαίτερης προσοχής» με την οποία η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Κόσσοβο.

Η φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη ρύθμιση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων Γιέρεν Πέτερσεν, μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα ΥΠΕΞ. Ο Π. Μολυβιάτης τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για τη σταθερότητα του Κόσσοβου. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε το ζωηρότατο ενδιαφέρον της Ελλάδας για το Κόσσοβο, το οποίο αποτελεί σοβαρή εκκρεμότητα και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και την ένταξή της στις ευρωπαϊκές δομές.

Από την πλευρά του ο Γ. Πέτερσεν δήλωσε ότι υπολογίζει στη συνδρομή της Ελλάδας στην υπόθεση του Κόσσοβου, προκειμένου να αναδειχτεί το θέμα στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αθήνα από τη θέση πλέον του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Το 2005 θα είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χρονιά για τη ρύθμιση του καθεστώτος του Κόσσοβου. Πρέπει στο διάλογο να συμμετέχουν όλοι», είπε.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Π. Μολυβιάτης παρέδωσε χτες στον εντεταλμένο του ΟΗΕ για τα δυτικά Βαλκάνια, ειδική μελέτη για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην εν λόγω μελέτη δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση ούτε υπέρ της παραμονής του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία, ούτε υπέρ της απόσχισης και αυτονόμησης της επαρχίας.

Συνάντηση και με τον Γ. Παπανδρέου

Ο Γιέρεν Πέτερσεν συναντήθηκε χτες και με τον Γιώργο Παπανδρέου. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο εντεταλμένος του ΟΗΕ δήλωσε ότι συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις στην περιοχή και ότι άκουσε με ενδιαφέρον τις απόψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτό το θέμα», είπε.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συζητά η Λευκωσία

«Ανένδοτο» κάνει ο «Αττίλας» και μυστικά διαβούλια οι Βρετανοί

Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει το Κυπριακό και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευνοεί και δείχνει πανέτοιμος για έναρξη των συνομιλιών. Αυτό τόνισε χτες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. Χαρακτήρισε, εξάλλου, «ξαναζεσταμένο φαγητό» τις δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, ότι υπάρχει αμερικανική απογοήτευση για την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» και ότι χρειάζεται άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.

Επίσης, ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε τις επικρίσεις εναντίον των Βρετανών, κατηγορώντας τους ότι έδωσαν τα ερείσματα στην Τουρκία να εισβάλει και να προχωρήσει στην κατοχή της Κύπρου. Τόνισε δε, ότι στο «σχέδιο Ανάν» υπάρχει η ζωντανή σφραγίδα του Ντέιβνιτ Χάνεϊ, δηλαδή της Βρετανίας. Θυμίζουμε ότι ο Χάνεϊ διατέλεσε απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό. Μάλιστα θα είναι ο κύριος ομιλητής στο τριήμερο συνέδριο για το Κυπριακό, που ξεκινά σήμερα στη Λάρνακα και οι εργασίες του οποίου θα κρατηθούν μυστικές!

Διοργανώνεται από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, θα συμμετέχουν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Βρετανοί και άλλοι «εμπλεκόμενοι» με το θέμα, οι εργασίες του θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι τοποθετήσεις των συνέδρων θα τηρηθούν εμπιστευτικές. Εκτός από τον Χάνεϊ, ομιλητής θα είναι και ο Ντόμινικ Τσίλκοτ, αρμόδιος για το Κυπριακό στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ερώτηση για την πιθανή ανάληψη νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, ανέφερε ότι στην τελευταία συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν, ο Γενικός Γραμματέας του δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη του διαλόγου. Γι' αυτό, πρόσθεσε, και θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού με τα Ηνωμένα Εθνη για επανέναρξη του διαλόγου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατήγγειλε ότι, ενώ οι Τούρκοι δηλώνουν πως θα βρίσκονται ένα βήμα μπροστά στο Κυπριακό, προσωπική του διαπίστωση είναι ότι συνήθως βρίσκονται ένα βήμα μπροστά και άλλα δύο πίσω και έφερε ως παράδειγμα τη συνεχιζόμενη οργανωμένη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών και την εισροή εποίκων στα Κατεχόμενα.

Από την πλευρά του κατοχικού καθεστώτος, ο «υπουργός» Εξωτερικών του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς επανέλαβε χτες ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει έστω και ένα στρατιώτη από την Κύπρο. Για να το κάνει αυτό η Τουρκία, είπε ο υιός Ντενκτάς, πρέπει πρώτα να εξευρεθεί λύση και οι «δύο κυβερνήσεις στην Κύπρο» να μοιραστούν την εξουσία. Απέρριψε, εξάλλου, τυχόν εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση, «επειδή οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν να μεταφέρουν το Κυπριακό υπό την ομπρέλα της, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία και το ψευδοκράτος».

Υποκλίσεις στην Κ. Ράις

Απεγνωσμένες προσπάθειες να πείσει ότι η μη επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα δε σημαίνει και συνολικότερη «υποβάθμιση» της κυβέρνησης και της χώρας στους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον στην περιοχή, καταβάλλει η κυβέρνηση.

«Η κ. Ράις επισκέπτεται τέσσερις μεγάλες χώρες της Ευρώπης και το Λουξεμβούργο που έχει αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και την Τουρκία, η οποία έχει σημαντική εμπλοκή στο θέμα του Ιράκ. Γι' αυτό βρέθηκε, κυρίως, στην Τουρκία», δήλωσε χτες ο Ευ. Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Κ. Ράις δε συμπεριέλαβε την Αθήνα στους σταθμούς της «ευρωπαϊκής περιοδείας» της.

Εσπευσε όμως να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση θα εκφράσει τις θέσεις της στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιείται αύριο στις Βρυξέλλες και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης.

Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ για άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, ο Ευ. Αντώναρος περιορίστηκε να δηλώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο.

Γενικότερα, πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται ότι πασχίζει να κερδίσει την «εύνοια» των νεοταξικών αφεντικών της Ουάσιγκτον, παρουσιάζοντας θέσεις για προβλήματα της περιοχής που εναρμονίζονται με τις αμερικανικές επιδιώξεις. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Κοσσόβου, όπου η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, γέρνει, ανεπίσημα προς το παρόν, υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, θέση που προωθούν οι ΗΠΑ.

ΔΗΚΚΙ
Καταγγέλλει τους «γνωστούς κύκλους του δικομματισμού»

Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ καταγγέλλει «προσπάθεια γνωστών κύκλων του δικομματισμού να επιβάλλουν στην κοινή γνώμη μέσω των ΜΜΕ που ελέγχουν, την άποψη ότι το ΔΗΚΚΙ δεν υφίσταται».

Συγκεκριμένα, με αφορμή πρωινή εκπομπή του MEGA, στην οποία παρευρέθηκε ο Δ. Τσοβόλας, και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «ισχυρίστηκε ότι το ΔΗΚΚΙ έκλεισε με απόφαση "Συνεδρίου"», σημειώνεται: «Είναι γνωστό ότι το ΔΗΚΚΙ συνεχίζει την πολιτική λειτουργία τόσο με απόφαση του 2ου Τακτικού Συνεδρίου όσο και με τη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών».

Πιστεύουμε ακράδαντα, υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ ότι «ο δικομματισμός δίνει βήμα στον κ. Τσοβόλα από κανάλι σε κανάλι, προκειμένου να σωθεί το ΠΑΣΟΚ από τον καταποντισμό».

Εξάλλου χτες στελέχη του ΔΗΚΚΙ έκαναν παράσταση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και, όπως δήλωσε στο «Ρ» το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ Ηλ. Νικολόπουλος, επισήμαναν στον πρόεδρό του ότι «οι τηλεοπτικοί σταθμοί αποκλείουν επιμελώς και σκόπιμα το ΔΗΚΚΙ και όχι μόνο δεν του δίνουν χρόνο προβολής, αλλά προβάλλουν και ψευδείς ειδήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ