Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαβουλεύσεις για το Κοσσυφοπέδιο

Στην Αθήνα χτες ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο

Η κινητικότητα στα δυτικά Βαλκάνια και κυρίως η συζήτηση για το «οριστικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου» που έχει ξεκινήσει, έχουν υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να συγκεντρώσει την προσοχή της στις διπλωματικές διαβουλεύσεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα εντείνονται. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της «ιδιαίτερης προσοχής» με την οποία η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Κόσσοβο.

Η φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη ρύθμιση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων Γιέρεν Πέτερσεν, μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα ΥΠΕΞ. Ο Π. Μολυβιάτης τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για τη σταθερότητα του Κόσσοβου. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε το ζωηρότατο ενδιαφέρον της Ελλάδας για το Κόσσοβο, το οποίο αποτελεί σοβαρή εκκρεμότητα και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και την ένταξή της στις ευρωπαϊκές δομές.

Από την πλευρά του ο Γ. Πέτερσεν δήλωσε ότι υπολογίζει στη συνδρομή της Ελλάδας στην υπόθεση του Κόσσοβου, προκειμένου να αναδειχτεί το θέμα στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αθήνα από τη θέση πλέον του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Το 2005 θα είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χρονιά για τη ρύθμιση του καθεστώτος του Κόσσοβου. Πρέπει στο διάλογο να συμμετέχουν όλοι», είπε.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Π. Μολυβιάτης παρέδωσε χτες στον εντεταλμένο του ΟΗΕ για τα δυτικά Βαλκάνια, ειδική μελέτη για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην εν λόγω μελέτη δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση ούτε υπέρ της παραμονής του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία, ούτε υπέρ της απόσχισης και αυτονόμησης της επαρχίας.

Συνάντηση και με τον Γ. Παπανδρέου

Ο Γιέρεν Πέτερσεν συναντήθηκε χτες και με τον Γιώργο Παπανδρέου. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο εντεταλμένος του ΟΗΕ δήλωσε ότι συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις στην περιοχή και ότι άκουσε με ενδιαφέρον τις απόψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτό το θέμα», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ