Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Λόγια, λόγια, λόγια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Κάθε Ευρωπαίος πολίτης χάνει εννέα μήνες ζωής από την κακή ποιότητα αέρα που αναπνέει». Τη δήλωση αυτή έκανε πρόσφατα ο Ελληνας επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Στ. Δήμας. Ασφαλώς, ο Επίτροπος θα είχε υπόψη του ότι στην Ελλάδα είναι ίσως ακόμη χειρότερα τα πράγματα, καθώς έξι πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα και Ηράκλειο) φιγουράρουν μέσα στις 10 πρώτες θέσεις του καταλόγου των ευρωπαϊκών πόλεων, όσον αφορά στις υπερβάσεις των λεγομένων «μοντέρνων» ρύπων και κυρίως των αιωρούμενων σωματιδίων.

Το θέμα είναι, όμως, ότι ούτε ο ίδιος, ούτε - πολύ περισσότερο - η κυβέρνηση παίρνουν κάποιο μέτρο για να καλυτερεύσει η κατάσταση. Κανένας έλεγχος δε γίνεται για τις εκπομπές από σταθερές και κινητές πηγές, αλλά ούτε και για την ποιότητα των καυσίμων - κι ας υπάρχει πρόσφατη μελέτη ότι είμαστε πρωταθλητές στη νόθευσή τους.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ακολουθούνται πολιτικές και πρακτικές που σίγουρα αυξάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μόλις πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης καταργεί ακόμη και τη στοιχειώδη υποχρέωση για υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκαθίδρυση ή επέκταση βιομηχανικών μονάδων! Σαν να μην έφτανε το ατέλειωτο κυνήγι κάθε ελεύθερου χώρου (Ελληνικό, Γουδί, Στρατόπεδα κ.ά.) και δασικής έκτασης που οικοπεδοποιούνται και τσιμεντοποιούνται στο όνομα της ανάπτυξης, δηλαδή της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Δεν αρκεί, λοιπόν, κύριε Επίτροπε να μιλάτε «για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ