Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Παλεύει... για την ανεξαρτησία των θεσμών

Να υπάρξει «διαφάνεια», «λογοδοσία» και «αξιοκρατία», προκειμένου να μην «καταρρακώνονται οι θεσμοί», πρότεινε το προηγούμενο Σάββατο από την Τρίπολη ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη σύμπνοια με την κυβέρνηση, μίλησε γενικά και αόριστα περί «κάθαρσης», συνεχίζοντας στην ουσία την πολιτική των κυβερνήσεων του κόμματος που «έχτισαν» το συγκεκριμένο σύστημα «θεσμών» και σε κάθε κρίση μοίραζαν υποσχέσεις «εξυγίανσης», οι οποίες βέβαια δεν άγγιζαν την ουσία του ζητήματος.

Φυσικά, ούτε λέξη δεν είπε για τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δεν προχώρησαν στο διαχωρισμό «Κράτους - Εκκλησίας». Οι κυβερνήσεις των «εκσυγχρονιστών» ήταν αυτές που χρησιμοποίησαν την ελληνική Δικαιοσύνη για να κηρύξουν τις εργατικές απεργίες «παράνομες» και «καταχρηστικές», ήταν αυτές που έστησαν τα «μαθητοδικεία» και τα «αγροτοδικεία», αλλά ο Γ. Παπανδρέου εντελώς προκλητικά από την Τρίπολη ισχυρίστηκε: «Εμείς θα παλέψουμε για να είναι οι θεσμοί ανεξάρτητοι, αλλά να λογοδοτούν. Οχι σε κάποιους γραφειοκράτες ή σε κάποια κομματικά στελέχη. Θα λογοδοτούν στον ίδιο το λαό, στον ίδιο τον πολίτη, δημοκρατικά και ανοιχτά»...

Αναφερόμενος, κατά τη διάρκεια της χτεσινής του ομιλίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στη ΝΔ, την κατηγόρησε πως «όταν τη χρειαζόταν την Εκκλησία η Νέα Δημοκρατία, υιοθέτησε τα πιο ακραία αιτήματα. Υιοθέτησε και καλλιέργησε αιτήματα όπως και αυτό των ταυτοτήτων, παρά το ότι ήξερε η Νέα Δημοκρατία για τις δικαστικές αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Αφού έγινε κυβέρνηση, τα ξέχασε».

Χρέωσε, επίσης, στην κυβέρνηση την ανάδειξη της «εκκλησιαστικής διοίκησης σε πολιτικό παίχτη στο κομματικό παιχνίδι της χώρας». Οπως είπε, «της άνοιξε το δρόμο για ένα ρόλο που ούτε την πολιτική, αλλά ούτε και την Εκκλησία τιμούσε».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «η συζήτηση για το χωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, είναι βαθύτατα μια συζήτηση για το μέλλον των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας» και πως για το θέμα «πρέπει να πάρει απόφαση το Συνέδριό μας».

«Ο χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους» συμπλήρωσε, «προφανώς είναι ένα μεγάλο ζήτημα και ένας στόχος που θα συμβάλλει στην εξυγίανση της ορθόδοξης Εκκλησίας». Τόνισε δε πως «ακριβώς αυτός ο ιδιότυπος κρατισμός που υπάρχει ήταν το αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαφάνεια, να υπάρχει δυνατότητα διαφθοράς, να υπάρχει ουσιαστικά η έλλειψη λογοδοσίας προς το κοινωνικό σύνολο».

Εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου με δήλωσή του που δημοσιεύτηκε χτες στα «ΝΕΑ», ανέφερε: «Κανείς δεν πρέπει να θέλει την απαξίωση θεσμών με ιδιαίτερο βάρος στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών, όπως η Εκκλησία και η Δικαιοσύνη».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Τονίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι οφείλουν να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους. Και οφείλουν πραγματικά να το κάνουν, με διαφάνεια και αίσθημα ευθύνης. Η αυτοπροστασία και η αυτοκάθαρση είναι στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ