Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Παραπέμπεται και έκτος δικαστικός λειτουργός

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνουν πλέον οι καταγγελίες με τους επίορκους δικαστές και τη διαφθορά, ενώ σύντομα αναμένεται να αγγίξουν και άλλους χώρους εκτός της Εκκλησίας και της Δικαιοσύνης. Καθημερινά φτάνουν καταγγελίες στην ηγεσία της Δικαιοσύνης για στημένες συνθέσεις δικαστηρίων και μεροληπτικές αποφάσεις δικαστικών λειτουργών. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο αρμόδιος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου οδηγούν και σε γιατρούς, επιχειρηματίες, δικηγόρους κλπ.

Η ηγεσία της Δικαιοσύνης απαντάει με πειθαρχικές διώξεις επίορκων δικαστικών λειτουργών και με μεταθέσεις κάποιων που έχουν υπηρετήσει πολλά χρόνια στην ίδια περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραπεμφθεί πιθανότατα σήμερα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης ένας πρόεδρος Πρωτοδικών, ο έκτος κατά σειρά, ο οποίος φέρεται να ενέχεται σε ροζ κύκλωμα, καθώς επίσης να έχει ζητήσει τρία εκατ. δραχμές και... τρεις Ρωσίδες, προκειμένου να εκδώσει ευνοϊκή απόφαση για κατηγορούμενο.

Επίσης, χτες το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) αποφάσισε τη μετάθεση τεσσάρων γυναικών δικαστικών λειτουργών από δικαστήρια της Θεσσαλονίκης σε δικαστήρια των Αθηνών, της Λάρισας και των Ιωαννίνων. Οι μεταθέσεις αυτές δεν έχουν σχέση με το δικαστικό παρακύκλωμα, αλλά κρίθηκαν αναγκαίες, γιατί οι συγκεκριμένες δικαστικοί λειτουργοί είχαν υπηρετήσει για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα στην ίδια περιφέρεια. Επίσης, για τον ίδιο λόγο μετατέθηκαν άλλες δύο ειρηνοδίκες από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης στην Καστοριά και την Ορεστιάδα.

Ο ορισμός ειδικού εφέτη - ανακριτή, μετά από αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού, θα γίνει πιθανόν μεθαύριο Πέμπτη από την Ολομέλεια Εφετών Αθηνών. Η ηγεσία του Αρείου Πάγου αναγκάστηκε να ορίσει ειδικό εφέτη - ανακριτή όχι μόνο για να προχωρήσει πιο γρήγορα η υπόθεση των δικαστικών παρακυκλωμάτων, αλλά και γιατί η διαφθορά διευρύνεται, αφού αναμένεται εμπλοκή και προσώπων και από άλλους χώρους.

Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζονται από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά περίεργες αποφάσεις και καταγγελίες, όπως η καταγγελία για το χρηματισμό της πρωτοδίκη Αντ. Ηλία με 70 εκατ. δραχμές από δύο δικηγόρους, για να μην προφυλακιστεί ο ψυχίατρος Π. Λυμπέρης.

Στο μεταξύ η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά τον ορυμαγδό των καταγγελιών για κρούσματα διαφθοράς και στο χώρο της δικαιοσύνης, μιλάει τώρα για κάθαρση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας συναντήθηκε χτες με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό και του ζήτησε να επισπευθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η έρευνα για την κάθαρση. Ενδεχομένως σήμερα ο Α. Παπαληγούρας να καταθέσει στη Βουλή τα νομοθετικά μέτρα που εξήγγειλε για την καταπολέμηση των νοσηρών φαινομένων στη δικαιοσύνη. Το ενδεχόμενο, όμως, κατάργησης του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων συναντά μεγάλες επικρίσεις από δικαστές και δικηγόρους. Φαίνεται πως η κυβέρνηση θεωρεί κατάλληλη ευκαιρία για να καταργήσει ή να περιορίσει το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων με πρόσχημα τα μέτρα κάθαρσης.

Τέλος, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να καταλογίσει ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν, αποβάλλοντας από το δικαστικό σώμα τους όποιους υπαίτιους - επίορκους δικαστές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ