Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Επιτεύγματα» του καπιταλισμού

Ο αριθμός των Ρώσων δισεκατομμυριούχων - σε δολάρια παρακαλώ και όχι σε ρούβλια - αυξήθηκε το 2004 κατά 14 και από 25, που ήταν πριν από ένα χρόνο, έφθασαν αισίως τους 39! Πρώτος στον κατάλογο, φιγουράρει ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, ο οποίος είναι και κύριος μέτοχος του πετρελαϊκού ομίλου «Sibneft». Ο λόγος για τον επιχειρηματία Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που παραμένει ο πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας, με περιουσία η οποία ξεπερνά τα 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια!

Η παραπάνω είδηση - την αλιεύσαμε στο ρωσικό περιοδικό «Finans», που δημοσιεύει κάθε χρόνο τον κατάλογο με τους δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας - έκανε χτες το γύρο του κόσμου και πέρασε στα «ψιλά». Την ξεχωρίσαμε, όμως, επειδή θεωρούμε πως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους, τόσο της Ρωσίας, όσο και κάθε άλλης χώρας του κόσμου.

Πίσω από την είδηση αυτή, κρύβεται η πεμπτουσία του καπιταλισμού. Οτι, δηλαδή, ο καπιταλισμός - που μας λένε ότι προσφέρει ευκαιρίες για όλους - είναι μόνο για λίγους. Για τους εκμεταλλευτές - και κυρίως τους μεγαλοεπιχειρηματίες - οι οποίοι, καταληστεύοντας τους εργαζόμενους, μπορούν να γίνουν μέσα σε λίγα χρόνια δισεκατομμυριούχοι. Οπως, για παράδειγμα, ο Αμπράμοβιτς (με τα 11,5 δισ. δολάρια) και οι ομοϊδεάτες του. Οι εν λόγω κύριοι κατάφεραν - με την καπιταλιστική ανασυγκρότηση και διάλυση της ΕΣΣΔ - να λεηλατήσουν την περιουσία του ρωσικού λαού και να μοιράζονται μεταξύ τους τόσο πλούτο, όσο και δεκάδες εκατομμύρια απλοί Ρώσοι πολίτες.

Είναι κι αυτό ένα - αν όχι το σημαντικότερο - από τα «επιτεύγματα» του καπιταλισμού και της «ελεύθερης αγοράς».


Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ