ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Αυγούστου 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μέρες δόξας του εργασιακού μεσαίωνα

Οργιάζει σ' όλη τη χώρα η ασυδοσία των μεγαλοξενοδόχων, με θύματα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους

Εργαζόμενοι πέφτουν λιπόθυμοι από την εντατικοποίηση. Αλλοδαποί πετιούνται ακόμα και στις πισίνες, για να μην γίνουν αντιληπτοί κατά τη διάρκεια ελέγχων για "μαύρη" εργασία. Συνδικαλιστές διώκονται. Απλήρωτη εργασία, καταπάτηση κάθε δικαιώματος... Ολα αυτά συμβαίνουν, όχι σε κάποια τριτοκοσμική χώρα, αλλά στην Ελλάδα, στις τουριστικές επιχειρήσεις, εκεί όπου ο εργασιακός μεσαίωνας γνωρίζει μέρες δόξας.

Τα παρακάτω στοιχεία το επιβεβαιώνουν περίτρανα και είναι όλα όσα έρχεται να νομιμοποιήσει και να επεκτείνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το αντεργατικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.

Η ασυδοσία καλά κρατεί στη Ζάκυνθο

Εξι χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο "μετράει" το νησί. Επιπλέον, 4.000 αλλοδαπούς, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων απευθύνεται στον κλάδο για αναζήτηση δουλιάς. Η έναρξη της σεζόν έκανε καθαρό το τι θα επακολουθούσε, αφού πολλοί εργοδότες αρνήθηκαν, αν και είναι υποχρεωμένοι, να επαναπροσλάβουν τους εποχιακά εργαζόμενους. Ο λόγος; Προτιμούν νέους έως 30 χρονών το πολύ, ενώ για τα εστιατόρια και τις ταβέρνες ακόμα κι αυτοί είναι μεγάλοι!

Ασυναγώνιστο στις μεθόδους... τρομοκράτησης των εργαζομένων παραμένει το ξενοδοχείο "ΠΑΡΚ".Μέθοδοι, που φτάνουν στην παρανομία, όπως η πρόσφατη απόλυση της γεν. γραμματέα του κλαδικού σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά και το θράσος, αφού μετά την απόλυση ακολούθησε και μήνυση του ξενοδοχείου εναντίον της προέδρου του σωματείου για συκοφαντική δυσφήμιση! Η μήνυση στηρίχτηκε σε ανακοίνωση, με την οποία το σωματείο κατήγγειλε την απόλυση της συνδικαλίστριας!

Προσλήψεις με ημερομηνία λήξης, ομαδικές απολύσεις και αντικατάσταση του προσωπικού ανά ενάμιση μήνα, ψευδή στοιχεία για τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων, που αναγράφονται στις καταστάσεις εργασίας και στο βιβλίο του ΙΚΑ! Ολα αυτά σε ένα μόνο ξενοδοχείο, στο "ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ".

Τον εκτοπισμό τους από τα ξενοδοχεία ζουν οι επαγγελματίες του κλάδου και στη Ζάκυνθο, αφού οι εργοδότες κρίνουν ότι κοστίζουν πολύ και τους αντικαθιστούν με αλλοδαπούς ή με μαθητές. Αυτό ακριβώς συνέβη στα ξενοδοχεία "ΠΛΑΓΟΣ" και "ΚΑΡΑΒΕΛ" που προσέλαβαν μαθητές, στους οποίους ανέθεσαν τη δουλιά επαγγελματιών.

Μεγάλη έκταση έχουν πάρει και στη Ζάκυνθο τα λεγόμενα "πακέτα" συμφωνιών. Αρχικά η συμφωνία "πακέτο" αφορούσε μόνο τα ένσημα που θα επικολλούνταν, ανεξάρτητα από τις μέρες εργασίας. Φέτος τα "πακέτα" επεκτάθηκαν και στις αμοιβές, καταργώντας τις συμβάσεις εργασίας. Στο τουριστικό συγκρότημα "ΜΙΣΣΙΔΗΣ",που απασχολεί 200 εργαζόμενους, κλείνονται τέτοιες "συμφωνίες" που καθορίζουν το μισθό στις 170.000 δραχμές, ανεξάρτητα από το αν ο εργαζόμενος εργαστεί υπερωριακά ή Κυριακές!

Σοβαρά κρούσματα αυθαιρεσίας στην Κέρκυρα

"Δρα - μα - τι - κή"!Αυτή ήταν η απάντηση που πήραμε από συνδικαλιστές, όταν ρωτήσαμε για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν φέτος οι εργαζόμενοι στις επισιτιστικές και τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού. Εργαζόμενοι, που αισίως φέτος ξεπέρασαν τις 15.000, το 80% των οποίων απασχολείται σε μεγάλες μονάδες.

Η "καλή μέρα από το πρωί φαίνεται" και στην Κέρκυρα φάνηκε ότι αυτή δε θα είναι μια καλή σεζόν για τους εργαζόμενους από την έναρξή της. Πρόβλημα πρώτο, οι επαναπροσλήψεις. Η καταληκτική ημερομηνία που είχε τεθεί από τη σύμβαση για τις επαναπροσλήψεις, η 25η Μάη, δεν τηρήθηκε, ενώ εκτός ξενοδοχείων έμεινε ένα 3 έως 5% των εργαζομένων που έκαναν αίτηση επαναπρόσληψης. Γεγονός, που συντέλεσε στην παραπέρα αύξηση της ανεργίας, που κάθε χρόνο παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως και η "μαύρη" εργασία. Ηταν σε επιχείρηση του νησιού, που πετάχτηκε με τη βία αλλοδαπός στην πισίνα για να μην τον ανακαλύψει κλιμάκιο του ΙΚΑ που πραγματοποιούσε έλεγχο.

Κάθε χρόνο, αυξάνονται τα κρούσματα καταβολής των δεδουλευμένων της μιας χρονιάς την επόμενη! Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία από το "ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ".Σήμερα πολλές μεγάλες μονάδες ακολουθούν το παράδειγμά του. Συγκεκριμένα, δεδουλευμένα της περσινής χρονιάς οφείλουν φέτος τα ξενοδοχεία "ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΚΟΛΦ","ΕΥΑ ΠΑΛΛΑΣ","ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ","ΡΙΤΖΕΝΣΙ","ΕΡΜΟΝΕΣ", στο οποίο μάλιστα οι εργαζόμενοι δουλεύουν 12ωρα χωρίς υπερωρίες και ρεπό!

Η μη καταβολή δεδουλευμένων έχει γνωστοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Κατά την απεργία στις 23 Ιούλη - στην οποία ήταν αυξημένη η συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων - έγινε και πάλι καταγγελία στο νομάρχη, η ΝΑΣ θέτει συνεχώς το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, το ΚΚΕ έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, κανείς όμως δεν παρεμβαίνει.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επικίνδυνη όξυνση της τρομοκρατίας κρούει το σωματείο, το οποίο για πρώτη φέτος σε μέρα της απεργίας εμποδίστηκε να μπει σε ξενοδοχείο, στο "ΓΚΡΕΚΟΤΕΛ" του γνωστού για τις αντεργατικές του επιδόσεις Δασκαλαντωνάκη. Στο ίδιο ξενοδοχείο, η εντατικοποίηση πάει σύννεφο. Οι καμαριέρες, για παράδειγμα, υποχρεώνονται να καθαρίζουν 30 δωμάτια η κάθε μία.

Πρόβλημα εντατικοποίησης παρατηρείται και στο "Διβάνι Παλλάς", εξαιτίας της συρρίκνωσης του προσωπικού. Εδώ, από 10 δωμάτια που καθάριζε κάθε καμαριέρα, τώρα καθαρίζει 20 και 25, ενώ ο σερβιτόρος και ο βοηθός του ετοιμάζουν αντί για 30, που θα έπρεπε, 100 κουβέρ! Και ο κατάλογος με την τρομοκρατία, τη μη έγκαιρη καταβολή μισθών, τα "πακέτα" ενσήμων, τη δίωξη συνδικαλιστών κ.ά. συνεχίζεται με τα ξενοδοχεία "ΓΛΥΦΑΔΑ","ΡΟΔΑ ΜΠΙΤΣ","ΑΪΓΟΡΔΙ","ΓΥΑΛΙΣΚΑΡΙ","ΛΑ ΠΛΑΖΑ".

Ιδια και χειρότερη η εικόνα στα Δωδεκάνησα

Η ανησυχητική αύξηση των απολύσεων και των "οικειοθελών αποχωρήσεων" σε σύγκριση με πέρυσι, χαρακτήρισε τη σεζόν ως τα μέσα Ιούνη στα Δωδεκάνησα. Να σημειωθεί όμως ότι είναι λίγο δύσκολο ειδικά σ' αυτόν τον κλάδο να αποχωρήσει "οικειοθελώς" ένας εργαζόμενος στη μέση της σεζόν, μια και είναι σχεδόν αδύνατον να βρει άλλη δουλιά και κινδυνεύει να μείνει χωρίς ασφάλιση και επίδομα ανεργίας το χειμώνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Δωδεκανήσων,σε σύνολο 5.000 εργαζομένων και 1.600 αλλοδαπών, είχαν προσληφθεί φέτος ως τον Ιούνη 1.660, απολύθηκαν οι 78 και αποχώρησαν "οικειοθελώς" οι 86! Πέρυσι επίσης ως τον Ιούνη, είχαν γίνει 1.150 προσλήψεις και 30 απολύσεις!Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι οι απολύσεις θα αυξηθούν και ταυτόχρονα ο αριθμός των ανέργων. Ηδη, φημολογείται ότι το ΚΛΑΜΠ ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΕ ετοιμάζει 30 απολύσεις και αναπλήρωση των θέσεων αυτών με εργαζόμενους εξτρά.

Συνέπεια της συρρίκνωσης του προσωπικού, πέρα από την αύξηση της ανεργίας, είναι και η εντατικοποίηση, που παίρνει στα Δωδεκάνησα επικίνδυνες διαστάσεις. Το παρακάτω περιστατικό δεν αποτελεί θλιβερή εξαίρεση, αλλά κανόνα. Στο ξενοδοχείο "ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ ΒΙΛΑΤΖ", μπροστά στα έκπληκτα μάτια συνδικαλιστών που πραγματοποιούσαν περιοδεία, ένας εργαζόμενος λιποθύμησε λόγω του φόρτου εργασίας!

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει όμως και η "μαύρη" εργασία. Αλλοδαποί, που εργάζονται κάτω από τραγικές συνθήκες, αλλά και ντόπιοι που πληρώνονται με ένα κομμάτι ψωμί, ανασφάλιστοι. Η τρομοκρατία όμως κλείνει ερμητικά τα στόματά τους. Οπως του αλλοδαπού εργαζόμενου στο "Κως Παλλάς",που αρνούνταν να απαντήσει ακόμα και σε "ανώδυνες" ερωτήσεις συνδικαλιστών που τον εντόπισαν σε περιοδεία τους στο χώρο.

Κανένας εργαζόμενος δεν ξέρει τι παίρνει και γιατί στο ξενοδοχείο "ΠΡΙΝΣΕΣ",όπου δε δίνονται εκκαθαριστικά. Ωστόσο, το "έπαθλο" της αντεργατικότητας κέρδισαν με το "σπαθί" τους τα ξενοδοχεία "ΝΟΡΙΝΤΑ" και "ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ ΚΛΑΜΠ",στο πρώτο ο εργοδότης ζήτησε από τους εργαζόμενους να φέρνουν από τα σπίτια τους τα υλικά καθαριότητας, ενώ στο δεύτερο απαγορεύτηκε στους εργαζόμενους να αγοράζουν νερό από το χώρο του ξενοδοχείου, όταν μάλιστα επικρατούσαν συνθήκες καύσωνα. Και από πάνω ζήτησαν και τα ρέστα από τους εργαζόμενους, που συμμετείχαν καθολικά στην απεργία στις 23 Ιούλη, αντιδρώντας σ' αυτή την κατάσταση, απειλώντας τους ότι θα απολυθούν, αν δεν επέστρεφαν στις δουλιές τους! Το "έγκλημα" της απεργίας τιμωρείται με απόλυση, όπως συνέβη εξάλλου πέρυσι με δύο εργαζόμενους του ξενοδοχείου "OCEANIS"!

Επιπλέον, στο "ΝΟΡΙΝΤΑ",όπως και στο ξενοδοχείο "ΡΑΜΙΡΑ", δεν καταβάλλονται έγκαιρα τα δεδουλευμένα, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν ακολουθούν ούτε καν αυτή την απαράδεκτη κλαδική σύμβαση, καθώς και ότι χορηγούνται επιλεκτικά αυξήσεις, σε κάθε περίπτωση όμως κάτω από αυτές που προβλέπει η σύμβαση.

Ολα "λάστιχο" στην Κρήτη

Εντατικοποίηση, καταστρατήγηση των συμβάσεων, εξευτελιστικοί μισθοί, τρομοκρατία, απολύσεις, ακόμα και λόγω ηλικίας... Απ' όλα έχει ο "μπαχτσές" της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και στην Κρήτη και κάνει τους 40.000 - ίσως και περισσότερους - εργαζόμενους να στενάζουν. Ο αριθμός αυτός βασίζεται σε εκτιμήσεις των σωματείων, αφού ασφαλισμένοι στο ΤΑΞΥ είναι οι 30.000, οι υπόλοιποι εργάζονται χωρίς ασφάλιση.

Οι παρακάτω καταγγελίες εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι ελάχιστες για να αποδώσουν τα όσα συμβαίνουν στις επιχειρήσεις της Κρήτης, ωστόσο δίνουν το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί. "Μπάχαλο" χαρακτηρίζεται το ωράριο εργασίας στο ξενοδοχείο "SIRENS Beach Hotel" στα Μάλια, όπου μάλιστα πέρυσι ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να συμφωνήσουν στην κατάργηση των συμβάσεων και όλων όσων αυτές ορίζουν και να αποδεχτούν ιδιωτικά συμφωνητικά.

Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην καταβολή των δεδουλευμένων. Αλλού εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράφουν για τα χρήματα που θα έπρεπε να παίρνουν με βάση τη σύμβαση, μόνο που παίρνουν λιγότερα. Πολύ... απ' όλα τα παραπάνω, συμβαίνουν στα ξενοδοχεία "Χερσόνησος Παλλάς", "Χερσόνησος Μάρε", "Χερσόνησος", "Κνωσσός Ρουαγιάλ", "Ρουαγιάλ Μάρε", "Κρέτα Βίλατζ" στο Ηράκλειο!

Στο Νομό Ρεθύμνου είναι καθεστώς η εντατικοποίηση και η μη τήρηση των συμβάσεων, στα οποία, μεταξύ άλλων, πρωτοστατούν τα ξενοδοχεία "Γκρέτα Σταρ" και "Πανόραμα".Στο τελευταίο μάλιστα, οργιάζει η μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο.

Διαστάσεις δράματος παίρνει όμως το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι απολύονται ή δεν προσλαμβάνονται όταν "μεγαλώσουν", όταν δηλαδή "πατήσουν" τα 40! Στα Χανιά, στο ξενοδοχείο "ΛΟΥΙΣ" - του ομώνυμου επιχειρηματία από την Κύπρο που διαθέτει ξενοδοχεία και σε άλλα μέρη της Ελλάδας ακολουθώντας παντού τις ίδιες αντεργατικές μεθόδους - επιχειρήθηκε να απολυθούν οι εργαζόμενοι που ήταν σ' αυτήν την ηλικία. Δεν του "πέρασε" όμως του επιχειρηματία και οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στις επιδιώξεις του, απήργησαν μαζικά στις 23 του Ιούλη.

"Πληγή" η "μαύρη" εργασία σε Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική

Την ίδια αντεργατική τακτική ακολουθούν και οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης, τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι. Στο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ" του Δασκαλαντωνάκη, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι "εξτρά". Εργάζονται καθημερινά 10ωρα και 14ωρα, 30 μέρες το μήνα, χωρίς ρεπό, ενώ το επίδομα αδείας δε δίνεται.

Στο "Μεντιτεράνια" του Δεδέογλου, υπάρχει έλλειψη προσωπικού, τέτοια που είναι εμφανής ακόμα και στους πλέον αδαής. Ως επί το πλείστον, απασχολούνται σπουδαστές των ΙΕΚ και των ΤΕΙ με εξευτελιστικές αποδοχές, με αντάλλαγμα την προϋπηρεσία που απαιτείται για να πάρουν το πτυχίο τους. Το αποτέλεσμα είναι επαγγελματίες να μένουν άνεργοι.

Στο "ΑΣΤΟΡΙΑ" οργιάζουν η "μαύρη" εργασία, η τρομοκρατία, οι δίμηνες συμβάσεις, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι αλλοδαποί που εργάζονται κάτω από συνθήκες απερίγραπτες. Την περίοδο του καλοκαιριού, πολλοί εργαζόμενοι μεταφέρονται στο ξενοδοχείο που έχει ο ιδιοκτήτης στη Χαλκιδική το "ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΠΙΤΣ" για να προσφέρουν τις υπηρεσίες εκεί, αν αρνηθούν, στη γωνία, τους περιμένει η απόλυση.

Στο "ΚΑΠΙΤΟΛ" του Θωμόπουλου, παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία και δεν εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση, ενώ η εντατικοποίηση είναι στα φόρτε της, με τις καμαριέρες να καθαρίζουν έως 25 δωμάτια η κάθε μία. Οι απολύσεις γίνονται με τρίμηνη προειδοποίηση, προκειμένου να γλιτώσει ο επιχειρηματίας το 50% της αποζημίωσης.

Το "ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ" απασχολεί κυρίως σπουδαστές των ΙΕΚ και ΤΕΙ, καθώς και αλλοδαπούς στα βοηθητικά τμήμα. Οι απολύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη και γίνονται χωρίς λόγο. Μάλιστα, το ξενοδοχείο διαθέτει και εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, που αν και κατάπτυστος έχει επικυρωθεί από την Εισαγγελία! Σε περίπτωση που η συμπεριφορά εργαζόμενου δε συμβαδίζει με τον κανονισμό - κάτι που κρίνει ο εργοδότης - τότε ο εργαζόμενος μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο, αργία κ.ά.

Πολλά από τα μικρά ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, όπως "ΦΟΡ ΣΙΖΟΝ","ΓΑΛΑΞΙΑΣ" κ.ά., απασχολούν αλλοδαπούς για ένα πιάτο φαγητό.

Μεροκάματο 4.000 δραχμές, ένα πιάτο φαγητό και ύπνος σε αποθήκες μαζί 8 και 10 άτομα! Βρήκαν τη χαρά τους και οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής με τους αλλοδαπούς, αφού αυτά είναι όλα όσα τους προσφέρουν για δουλιά από το πρωί ίσαμε το βράδυ, για 30 μέρες το μήνα! Η "μαύρη" εργασία στη Χαλκιδική μοιάζει με πληγή, που, αν δε θεραπευτεί, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες σε πολλά επίπεδα.

Το ξενοδοχείο "Σάνυ Μπιτς" απασχολεί κατ' αυτόν τον τρόπο πάνω από 100 αλλοδαπούς! Αλλά ακόμα και σε επαγγελματίες κολλάει 50 ένσημα κατόπιν "συμφωνίας", αν και οι ίδιοι εργάζονται για έξι ολόκληρους μήνες! Τριάντα μέρες και 10 ώρες τη μέρα απασχολούνται οι εργαζόμενοι και στο "ΠΟΣΕΙΔΙ ΠΑΛΛΑΣ" με μισθούς κάτω από τη σύμβαση.

Στο "ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ" δεν επικολλούνται τα ένσημα, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας κατέθεσε μήνυση εναντίον του για "μαύρη" εργασία και παραβίαση εργατικής νομοθεσίας. Μεγάλα ποσοστά "μαύρης" εργασίας αλλοδαπών συναντώνται στα παρακάτω ξενοδοχεία: "ΠΑΛΛΙΝΙ - ΑΘΩΣ","ΔΑΝΑΗ ΜΠΙΤΣ","ΘΕΟΞΕΝΙΑ","ΔΙΩΝΗ","PORTES","ΠΟΡΦΗ","ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ".Επίσης, στο "ΑΘΗΝΑ ΠΑΛΛΑΣ" υπάρχει "μαύρη" εργασία και επιπλέον προσωπικές συμφωνίες και καθημερινές απολύσεις.

Βάσω ΝΙΕΡΗ

Οι δύο όψεις του τουρισμού

Με "θέατρο του παραλόγου", μοιάζει η κατάσταση που επικρατεί στις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας. Στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, η "μαύρη" εργασία και η ωμή παραβίαση ακόμα και ανθρωπίνων δικαιωμάτων αγγίζει και φέτος τα όρια του παραλόγου. Πίσω από το ιλουστρασιόν, φανταχτερό "εξώφυλλο" των επιχειρήσεων του κλάδου, κρύβεται η πιο στυγνή εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Χρόνο με το χρόνο, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που ακούει στο όνομα τουρισμός, έρχονται σε όλο και μεγαλύτερη αντίθεση. Από τη μια πλευρά, υπάρχει η συνεχώς αυξανόμενη ανεξέλεγκτη ασυδοσία του τουριστικού κεφαλαίου, η ληστρική εκμετάλλευση των πάντων στην οποία επιδίδεται και η ολοένα και μεγαλύτερη συσσώρευση πλούτου στα χέρια του. Από την άλλη πλευρά, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον κλάδο, που σπρώχνονται όλο και πιο βαθιά στον εργασιακό μεσαίωνα, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να βγαίνουν στο σφυρί. Στην πλευρά των χαμένων, και η εθνική οικονομία, αλλά και ο λαός συνολικά, που χρειάζεται να χρυσοπληρώσει αυτό που θα έπρεπε να του παρέχεται, το δικαίωμα στον τουρισμό.

Στην όξυνση αυτής της κραυγαλέας αντίθεσης συντέλεσε και συντελεί, όσο μπορεί και με όποιο μέσο διαθέτει, η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί. Μια πολιτική συρρίκνωσης της βιομηχανίας και της αγροτικής οικονομίας, με συνέπεια τη δημιουργία χιλιάδων ανέργων, που στράφηκαν στον τουρισμό, αναζητώντας μια θέση εργασίας και μετατράπηκαν σε έρμαια των εργοδοτών. Μια πολιτική, που προώθησε την άναρχη και στρεβλή ανάπτυξη του τουρισμού και που παραδίδει τώρα στο τουριστικό κεφάλαιο και το δημόσιο τομέα του τουρισμού, διαλύοντας τον ΕΟΤ και βγάζοντας στο σφυρί την ανεκτίμητης αξίας περιουσία του. Μια πολιτική, που έρχεται θρασύτατα, με το αντεργατικό νομοσχέδιο, να ικανοποιήσει τα αιτήματα των μεγαλοξενοδόχων, όπως τα είχαν καταθέσει σε υπόμνημα προς τον υφυπουργό Εργασίας, υπό τη μορφή παρατηρήσεων στο διαβόητο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000". Να θεσμοθετήσει, δηλαδή, τις μεσαιωνικές μορφές εργασίας, που στην πράξη εφαρμόζονται ήδη σε μεγάλο βαθμό, να νομιμοποιήσει την ασυδοσία τους, αφού αυτό εν ολίγοις ζητούσαν με το υπόμνημά τους οι μεγαλοξενοδόχοι.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση άγεται και φέρεται από το τουριστικό κεφάλαιο, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου - από την Κω όπου βρέθηκε πρόσφατα - απηύθυνε ένα μεγαλόπρεπο "ΟΧΙ" στο αίτημα των εργαζομένων να συναντηθούν μαζί της και στα παράπονα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την εξής απάντηση: "Κάνετε λάθος, αν νομίζετε ότι θα είστε μια ζωή ξενοδόχοι"!

Αμοιρη ευθυνών, τουλάχιστον στο σκέλος που αφορά την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν είναι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, που συνειδητά έχει επιλέξει το δρόμο της αδράνειας και του συμβιβασμού. Οι εργαζόμενοι όμως δεν είναι διατεθειμένοι να μείνουν αδρανείς. Στην απεργία στις 23 Ιούλη έκαναν το πρώτο βήμα, αφού ήταν η πρώτη φορά που σε πολλές περιοχές της χώρας η συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων σ' αυτήν ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Υπόθεση των εργαζομένων πρέπει να γίνει η υπεράσπιση και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αφού εργοδότες και κυβέρνηση βάλλουν το θεσμό με κάθε μέσο

Εργασιακά, ασφαλιστικά, αλλά και ανθρώπινα δικαιώματα τσαλαπατιούνται από τους επιχειρηματίες του κλάδου

Μετά τον ιδιωτικό, ήρθε η σειρά και του δημόσιου τομέα του τουρισμού να λεηλατηθεί από το τουριστικό κεφάλαιο, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να διαλύσει τον ΕΟΤ και να ξεπουλήσει την ανεκτίμητης αξίας περιουσία του

Τα εργασιακά δικαιώματα είναι παρελθόν στο τουριστικό χωριό "PODA BEACH" στην Κέρκυρα, όπως, εξάλλου, σε όλες τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ