ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πολλαπλή αξιοποίηση της διαπλοκής

Στη σκιά της αντιδιαπλεκόμενης ρητορικής επιδιώκει να εξυπηρετήσει σημαντικούς πολιτικούς στόχους

Την κουρελιασμένη πλέον σημαία του ασυμβίβαστου πολέμιου της διαπλοκής και της διαφθοράς σηκώνει ξανά ο Κ. Καραμανλής, προκειμένου να εξυπηρετήσει βασικές επιδιώξεις της πολιτικής του και να εδραιώσει την εξουσία του.

Στη «σκιά» της αντιδιαπλεκόμενης ρητορικής, που φροντίζει να κρατά σε υψηλούς τόνους και να ανανεώνει κατά τακτά διαστήματα, ο πρωθυπουργός πασχίζει να δημιουργήσει ένα άλλοθι και να παραπλανήσει έτσι τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα όσον αφορά τη βαρβαρότητα των «μεταρρυθμίσεων» (καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων), που ισοπεδώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οπως φάνηκε καθαρά από τη χτεσινή παρέμβασή του στη Βουλή, ο Κ. Καραμανλής με τις βαρύγδουπες διακηρύξεις του τύπου «είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τη διαπλοκή, τη διαφθορά και την ασυδοσία» ή ότι «δεν τα βρήκαμε ούτε θα τα βρούμε με τα διαπλεκόμενα», επιδιώκει να συντηρήσει την εντελώς απατηλή εικόνα του πρωθυπουργού που δήθεν βρίσκεται σε διαμάχη και αντιπαράθεση με το κεφάλαιο και τα μονοπώλια. Ακριβώς για να γίνει περισσότερο πιστευτός, δε διστάζει να ζητάει στήριξη από μια «πλατιά κοινωνική συμμαχία» και την Αριστερά!

Από την άλλη τα σύννεφα σκόνης που σηκώνει με τις αντιδιαπλεκόμενες κορόνες βολεύουν τον πρωθυπουργό να «κτίσει» τις δικές του συμμαχίες με ισχυρά επιχειρηματικά (ασφαλώς διαπλεκόμενα) συμφέροντα και να προχωρήσει το σχέδιό του για αναδιάταξη δυνάμεων στο εσωτερικό της πλουτοκρατίας. Σχέδιο που συναντά αντιρρήσεις και αντιστάσεις και «απεικονίζεται» στον «πόλεμο φθοράς» που, όπως επισημαίνουν κατ' ιδίαν κυβερνητικά στελέχη, γίνεται από συγκεκριμένα ΜΜΕ. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση «θα αντέξει» και θα υποχρεώσει τα αδηφάγα «διαπλεκόμενα» σε συνθηκολόγηση και υποταγή.

Ενδεικτικό του προβληματισμού που αναπτύσσεται στο Μ. Μαξίμου είναι χτεσινό άρθρο του Μ. Κοττάκη στην «Απογευματινή». Ο αρθρογράφος, γνωστός απολογητής των κυβερνητικών επιλογών, εκτιμά ότι οι Ρεγκούζας και Σαλαγκούδης είναι «παράπλευρες απώλειες σε ένα γενικευμένο πόλεμο επιρροής που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα μεταξύ γιγάντων». «Το διακύβευμα», συνεχίζει, «είναι ποιος θα είναι ο νέος βασιλιάς του επιχειρηματικού παιχνιδιού, ποιος θα αποκαθηλωθεί και ποιος θα μπει στο παιχνίδι». Και ο αρθρογράφος «εξεγείρεται» γιατί «φτάσαμε στο εξής τρελό: Αντί να προσδιορίζει η πολιτική τους όρους του επιχειρηματικού παιχνιδιού, να επιχειρεί να προσδιορίσει η αγορά τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού!». Πάντως προσδοκά ότι το τοπίο στα ΜΜΕ θα αλλάξει με τους νόμους για τη συγκέντρωση και τις άδειες των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Από την πλευρά του ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ έβαλε στο στόχαστρο ...τους δημοσιογράφους, αφήνοντας σαφείς αιχμές για «εξάρτηση και υποτέλεια»(!). Και αυτό τη στιγμή που η κυβέρνηση κρατάει στα συρτάρια της τις περιβόητες «λίστες», ακριβώς για να συνεχίζει την εξάρτησή τους... Ο Ν. Καραχάλιος αναγόρευσε ως βασικό αντίπαλο της κυβέρνησης «το σύστημα ΠΑΣΟΚ», το οποίο, όπως είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αλφα», «δεν είναι μόνο οι μιντιοκράτες. Είναι άνθρωποι που έχουν τοποθετηθεί σε υψηλές θέσεις στο Δημόσιο Τομέα. Είναι άνθρωποι που βρίσκονται στην περιφέρεια του πολιτικού συστήματος και θέλουν να κάνουν δουλειές με άνομο τρόπο με αυτό». Υποστήριξε μάλιστα ότι το σύστημα ΠΑΣΟΚ έχει διαποτίσει με τη νοοτροπία του «και λίγα από τα στελέχη μας»(!) και γι' αυτό τάχθηκε υπέρ της αυτοκάθαρσης στη ΝΔ...

ΒΟΥΛΗ
Περίσσεψαν οι φραστικοί λεονταρισμοί

Με γενικόλογες εκφράσεις όπως «ούτε τα βρήκαμε, ούτε θα τα βρούμε και στο μέλλον» με «τη διαφθορά» και με μία τοποθέτηση από την οποία, ειδικά για το χώρο των ΜΜΕ, απουσίαζε η ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής απάντησε χτες στη Βουλή σε Ερώτηση για τη «διαφάνεια» και τη «διαφθορά».

Την Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος και ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του δίνει μια μεγάλη μάχη κατά της «διαπλοκής» και της «διαφθοράς», που αποτελούν φαινόμενα που κληρονομήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κατά τον Κ. Καραμανλή, η σημερινή κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων κατά της «διαφθοράς» σε έναν ευρύτατο τομέα που ξεκινάει από το νέο σύστημα ανάθεσης των δημοσίων έργων (σ.σ. τα οποία όμως παίρνουν αυτοί που τα έπαιρναν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις) και φτάνει μέχρι τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου όμως το μόνο ορατό μέχρι σήμερα μέτρο ήταν η αναγγελία της προμήθειας των αμερικανικών αεροσκαφών F-16.

Ειδικά για το χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νόμο για το «βασικό μέτοχο» - που είχε τη γνωστή κατάληξη - απόσυρση μετά από απαίτηση των Βρυξελλών - και είπε ότι γίνονται διαβουλεύσεις με την ΕΕ για να βρεθεί «κοινός τόπος». Θα ακολουθήσει, είπε, το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ και στη συνέχεια θα γίνουν οι ρυθμίσεις για τις αδειοδοτήσεις. Ο Κ. Καραμανλής άφησε αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ ότι υπονομεύει τον αγώνα κατά της «διαπλοκής» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη σύγκρουση με τη διαφθορά «η Αριστερά θα είναι παρούσα με τις θέσεις της, τις ιδέες της και την κριτική της όπου χρειάζεται».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος είπε ότι στην κοινή γνώμη κυριαρχεί η εικόνα πως η κυβέρνηση «τα βρήκε με όσους κατήγγελλε» ως αντιπολίτευση και ισχυρίστηκε ότι η «διαπλοκή» είναι φαινόμενο «της αγοράς όταν λειτουργεί χωρίς υγιή ανταγωνισμό και χωρίς δημοκρατικές ρυθμίσεις».

Απαντώντας σε άλλη Επίκαιρη Ερώτηση του Α. Αλαβάνου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μετά από γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας απορρίφθηκε αίτημα για επένδυση ηλεκτροπαραγωγής, με πρώτη ύλη τον λιγνίτη, στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ο «άλλος δρόμος» για την ... ανεργία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ...ανταγωνιστικά μοντέλα ανάπτυξης στους κατοίκους της Ροδόπης(!)

«Προγράμματα αναπροσανατολισμού του μοντέλου ανάπτυξης των περιοχών» της Βόρειας Ελλάδας, μοίρασε χτες ο Γ. Παπανδρέου στους κατοίκους της Ροδόπης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τεράστια ανεργία που πλήττει την περιοχή.

Μπροστά στην κραυγή απόγνωσης των κατοίκων της Ροδόπης, οι οποίοι βλέπουν τα εργοστάσια να κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο, ο Γ. Παπανδρέου ...πρόσφερε «νέα μοντέλα ανάπτυξης» και υποσχέθηκε έναν «άλλο πολιτικό δρόμο». Πίσω, όμως, από τις αερολογίες του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι στόχος του κόμματός του δεν είναι «να αντιστρέψει» αυτή την κατάσταση, αφού όπως τόνισε «δεν είναι εύκολο», αλλά «να προετοιμάσει τις αλλαγές». Κλάδοι ολόκληροι, είπε ο Γ. Παπανδρέου, «όπως η κλωστοϋφαντουργία, ο ιματισμός, η μεταλλουργία που κάποτε ανθούσαν στη χώρα μας σήμερα βρίσκονται σε βαθιά κρίση, εξαιτίας του ανταγωνισμού από άλλες χώρες». Στο όνομα λοιπόν της ανταγωνιστικότητας που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο, ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ουσιαστικά ότι σήμερα θα στηρίξει την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και αν το ΠΑΣΟΚ έρθει στην εξουσία θα προχωρήσει σε νέες αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» που θα πλήξουν τα εργασιακά δικαιώματα.

Ακριβώς αυτό το μοντέλο παρουσίασε στην ομιλία του στην Κομοτηνή, στη διάρκεια της οποίας τόνισε ότι ο «άλλος δρόμος που προωθεί» το ΠΑΣΟΚ περνάει «μέσα από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», η οποία όπως ισχυρίστηκε «θα διασφαλίσει ταυτόχρονα και την κοινωνική συνοχή».

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «ανασυγκρότησης» για τη Θράκη, ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε ένα «δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης» που θα φροντίζει τους ανέργους! Αναγόρευσε τη Θράκη σε «σημαντικό ενεργειακό κέντρο» και «κέντρο μεταφορών» και «διαμετακομισμού», με «υποδομές» που θα έχουν στο «επίκεντρο τον άνθρωπο».

Στην περιοδεία του στη Ροδόπη ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να επισκεφτεί και τους αγρότες, συνεχίζοντας τον εμπαιγμό του και στον αγροτικό κόσμο. «Είμαστε κοντά στον αγρότη», είπε στο Δήμο Φιλύρας. Ξέρω, συνέχισε, ότι «το θέμα του καπνού δεν το χειρίζεται σωστά» η κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ τους παρέδωσε «τη δυνατότητα να επιδοτείται ο καπνός κανονικά μέχρι το 2013» και, «ήδη υποχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ». Ο Γ. Παπανδρέου πήγε εκεί για να υποστηρίξει τα «προνοιακά επιδόματα», που... εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Επιδόματα που σταδιακά θα οδηγήσουν τους αγρότες στην εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής.

Ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να αναδείξει και διαφορές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι κυβερνά βάσει ενός «πελατειακού καπιταλισμού», με «νεοφιλελεύθερο αυταρχισμό», ένα μοντέλο που, όπως είπε, στην Αμερική ονομάζουν «μεγαλοκρατικό συντηρητισμό»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ