ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αμεση και χωρίς προϋποθέσεις καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες

Περιοδεία στην περιοχή πραγματοποίησε ο Θανάσης Παφίλης, μία μέρα μετά τις καταστροφές

Στην οδό Αυγής και γύρω από την πλατεία Φολεγάνδρου, στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την προχτεσινή κακοκαιρία, περιόδευσε χτες το πρωί ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, μαζί με κλιμάκιο του Κόμματος και της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Το τοπίο εξακολουθεί να μαρτυρά τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν κάτοικοι και επαγγελματίες, με ξηλωμένες στέγες, σπασμένα παράθυρα, ξεριζωμένα δέντρα κ.λπ., ως αποτέλεσμα της σφοδρής καταιγίδας.

Αυτό που κυριαρχεί είναι η αγωνία του κόσμου για τις απαραίτητες αποζημιώσεις, τόσο σε σπίτια όσο και σε μαγαζιά. Ο Θ. Παφίλης τούς ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το ΚΚΕ στη Βουλή, όπως με Ερώτηση προς την κυβέρνηση, ώστε να πιέσει για την άμεση και χωρίς προϋποθέσεις καταβολή αποζημιώσεων, ενώ τους κάλεσε να παλέψουν και οι ίδιοι στην ίδια κατεύθυνση. Επισήμανε ότι και για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Καρδίτσα η κυβέρνηση έχει «δεσμευτεί» για αποζημιώσεις, όμως ακόμα ουσιαστική ανακούφιση δεν έχουν δει οι εργαζόμενοι. Επομένως χρειάζεται η μέγιστη δυνατή πίεση με κάθε τρόπο, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τη δημοτική αρχή, καθώς τα συνεργεία μπορεί να καταγράφουν ζημιές, να υπάρχουν «δεσμεύσεις» για αποζημιώσεις, όμως μετά μπαίνουν «φίλτρα» που αποκλείουν πληγέντες ακόμα και από στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης.

Εκτός από το ζήτημα των αποζημιώσεων, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ν. Ηρακλείου στηρίζει το αίτημα για απαλλαγή επαγγελματιών και πληγέντων κατοίκων από δημοτικούς και κρατικούς φόρους, ώστε να μπορέσουν να ανακάμψουν. Επίσης είναι αναγκαία τα άμεσα έργα αποξήλωσης δέντρων που αποτελούν κίνδυνο για κατοικίες και δημόσιους χώρους.

Να σημειωθεί επίσης ότι σοβαρές ζημιές υπάρχουν και στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου. Οι ζημιές στο «Παλαί» αφορούν τόσα τα δύο κλειστά γυμναστήρια που αποτελούν το αθλητικό συγκρότημα όσο και τον περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο. Ειδικά σε ένα από τα δύο κλειστά γυμναστήρια ο δυνατός αέρας κατέστρεψε μέρος της σκεπής, ενώ στον εξωτερικό χώρο σοβαρές ζημιές υπέστησαν ο παιδότοπος που λειτουργούσε, καθώς και οι τοίχοι του περιβάλλοντα χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα της κακοκαιρίας κινδύνεψε σοβαρά ένα άτομο που βρισκόταν στο χώρο ως φύλακας. Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για σοβαρές ζημιές.

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε καλλιέργειες, από τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε, τα ξημερώματα της Τρίτης, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και συγκεκριμένα τους δήμους Πύλου - Νέστορος, Μεσσήνης και Τριφυλίας. Οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν και τσάκισαν εκατοντάδες ελαιόδεντρα, πάνω από 100 συκιές, ενώ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε θερμοκηπιακές μονάδες καθώς και σε σπίτια, όπου οι άνεμοι ξήλωσαν σκεπές. Ο ανεμοστρόβιλος έπληξε περιοχή με μεγάλα, αιωνόβια και υπεραιωνόβια δέντρα με καλές αποδόσεις κι ενώ οι παραγωγοί ήταν έτοιμοι για τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα καλλιεργητικά έξοδα και τώρα βλέπουν τους κόπους και τον ιδρώτα τους να πηγαίνουν χαμένοι και να κινδυνεύουν για άλλη μια χρονιά να μείνουν χωρίς εισόδημα. Ταυτόχρονα βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς η καταστροφή θα επιφέρει νέα μεγάλη απώλεια στο είδη κουτσουρεμένο εισόδημά τους λόγω των απαράδεκτων τιμών - κάτω από το κόστος παραγωγής -, της αποτυχημένης προπερσινής δακοκτονίας, της ζημιάς στην ανθοφορία από τον πρωτοφανή καύσωνα του Μάη.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, με ανακοίνωσή του, καλεί τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα, σημειώνοντας πως «για ακόμη μια φορά βρεθήκαμε απροστάτευτοι στο έλεος του καιρού. Δεν μασάμε πια στο παραμύθι τού ''δεν υπάρχουν χρήματα", γιατί την ίδια στιγμή παρατηρούμε να κατασπαταλιούνται δισεκατομμύρια ευρώ από τη δική μας και των εργαζομένων φοροαφαίμαξη, σε επιδοτήσεις προς όφελος του τουριστικού κεφαλαίου, των καναλαρχών, για τη συμμετοχή μας στη ΝΑΤΟική συμμαχία των φονιάδων».

Ταυτόχρονα αναδεικνύει πόσο επίκαιρα και αναγκαία είναι τα αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για τον ΕΛΓΑ και καλεί τους αγρότες να διεκδικήσουν:

-- Χωρίς καμία καθυστέρηση να γίνει η καταγραφή των ζημιών. Οι αποζημιώσεις να δοθούν άμεσα, ανεξαρτήτως από το αν ήταν δηλωμένες οι καλλιέργειες στον ΕΛΓΑ, ανεξαρτήτως από το αν χρωστάνε.

-- Αποζημιώσεις στο πραγματικό ύψος των ζημιών, τόσο στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο όσο και σε υποδομές (σπίτια, στάβλοι, αποθήκες, περιφράξεις. μηχανήματα και οχήματα).

-- Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια.

-- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ. Να παγώσουν τα χρέη τους σε Εφορία και σε ΟΓΑ, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα. Εκτακτη επιχορήγηση των δήμων για αποκατάσταση ζημιών.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΗΠΕΙΡΟΥ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και της παραλιακής ζώνης

Συζήτηση και παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Συζήτηση για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του 67% του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και όλου του παραλιακού μετώπου της Θεσπρωτίας έγινε στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, με αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για όσα έγιναν στο Συμβούλιο, «η περιφερειακή αρχή δεν τοποθετήθηκε (...) για τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης στα εργασιακά δικαιώματα, τον μαρασμό της οικονομικής δραστηριότητας των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και των τουριστικών περιοχών, των αλιέων. Τον αποκλεισμό του ηπειρώτικου λαού από τις όμορφες παραλίες, τους κινδύνους από την εγκατάσταση δεξαμενών υγροποιημένου φυσικού αερίου δίπλα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, την ένταξη και της Θεσπρωτίας στο επίκεντρο ανταγωνισμών μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων Ενέργειας που λύνουν σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο τις διαφορές τους με πολέμους. Αντίθετα, η περιφερειακή αρχή επιχείρησε να αποκρύψει την ιδιωτικοποίηση όλου του παραλιακού μετώπου, χαρακτηρίζοντάς την "εκκρεμότητες του λιμανιού", ενώ ταυτόχρονα επιχείρησε να καθησυχάσει λέγοντας ότι "το Δημόσιο δεν αποχωρεί από το λιμάνι, αλλά θα έχει ισχυρή παρουσία μέσω ΤΑΙΠΕΔ"».

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο επιδόθηκαν σε επιχείρηση εξαπάτησης των Ηπειρωτών, παρουσιάζοντας ως φιλολαϊκή εναλλακτική την τμηματική ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και της παραλιακής ζώνης, προβάλλοντας ως εγγυητή των λαϊκών συμφερόντων το ΤΑΙΠΕΔ, και ας ήταν αυτοί ως κυβέρνηση που δρομολόγησαν την ιδιωτικοποίηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο "εθνικός σχεδιασμός" υπηρετείται και από τις δύο μορφές ιδιωτικοποιήσεων, διότι είναι ο ευρωενωσιακός σχεδιασμός "απελευθέρωσης" των Μεταφορών και του Τουρισμού από το 2000, για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ, σε ανταγωνισμό με άλλους μονοπωλιακούς ομίλους».

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι τόνισαν την ανάγκη συνέχισης και στήριξης του αγώνα, ώστε «ούτε μια σπιθαμή του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης να μη δοθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους, να μην υπάρχει καμιά επιχειρηματική και εμπορική δράση στους ελεύθερους χώρους. Ολοι οι χώροι να αναπλαστούν με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες και την αναβάθμιση του δικαιώματος των διακοπών και της αναψυχής για τα λαϊκά στρώματα. Ανάπλαση με κρατική χρηματοδότηση των χώρων που δεν εξυπηρετούν λιμενική δραστηριότητα, σε παιδικές χαρές, σε χώρους αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας (γήπεδα κ.λπ.) και να αποδοθούν για ελεύθερη χρήση στο λαό. Ασφαλή και σύγχρονα πλοία και μεταφορές που να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού τόσο της Ηγουμενίτσας όσο και της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και των νησιών, με φθηνό εισιτήριο και σταθερή σύνδεση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, χωρίς εργολαβικές και "ελαστικές" σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στα καράβια και στις άλλες εργασίες του λιμανιού. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλους τους κλάδους με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων».

Ανακλήσεις μελιού

Στην ανάκληση του μελιού «Μελάνθη» προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε η παρουσία της χημικής ουσίας 4-μεθυλιμιδαζόλιο, που αποτελεί δείκτη της παρουσίας πρόσθετων χρωστικών ουσιών, οι οποίες δεν επιτρέπονται. Το συγκεκριμένο μέλι, το οποίο χαρακτηρίστηκε μη κανονικό - μη ασφαλές, ελήφθη από υποκατάστημα του «Lidl» στα Σπάτα.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο ΕΦΕΤ για τους ίδιους λόγους προχώρησε στην ανάκληση των εξής μη ασφαλών προϊόντων μελιού:

Μέλι ανθέων, εμπορικής ονομασίας «FIORA», καθαρού βάρους 900g, με αριθμό παρτίδας LΟΤ 191029-1 και ημερομηνία λήξης 29/10/2021.

Μέλι από άνθη και κωνοφόρα, εμπορικής ονομασίας «Μελισσούλα», καθαρού βάρους 900g, με αριθμό παρτίδας LΟΤ 1121720 και ημερομηνία λήξης 20/04/23.

Μέλι ανθέων, εμπορικής ονομασίας «Αριστον μέλι Ανθέων», καθαρού βάρους 650g, με αριθμό παρτίδας LΟΤ 200430-1 και ημερομηνία λήξης 30/04/2022.

Μέλια ανθέων, εμπορικής ονομασίας «365 Honey Blossom», καθαρού βάρους 500g με αριθμό παρτίδας LΟΤ 0270018 και ημερομηνία λήξης 27/01/2023, και καθαρού βάρους 900g με αριθμό παρτίδας LΟΤ 0720072 09SM2 και ημερομηνία λήξης 12/03/2023.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ