Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε καλλιέργειες, από τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε, τα ξημερώματα της Τρίτης, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και συγκεκριμένα τους δήμους Πύλου - Νέστορος, Μεσσήνης και Τριφυλίας. Οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν και τσάκισαν εκατοντάδες ελαιόδεντρα, πάνω από 100 συκιές, ενώ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε θερμοκηπιακές μονάδες καθώς και σε σπίτια, όπου οι άνεμοι ξήλωσαν σκεπές. Ο ανεμοστρόβιλος έπληξε περιοχή με μεγάλα, αιωνόβια και υπεραιωνόβια δέντρα με καλές αποδόσεις κι ενώ οι παραγωγοί ήταν έτοιμοι για τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα καλλιεργητικά έξοδα και τώρα βλέπουν τους κόπους και τον ιδρώτα τους να πηγαίνουν χαμένοι και να κινδυνεύουν για άλλη μια χρονιά να μείνουν χωρίς εισόδημα. Ταυτόχρονα βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς η καταστροφή θα επιφέρει νέα μεγάλη απώλεια στο είδη κουτσουρεμένο εισόδημά τους λόγω των απαράδεκτων τιμών - κάτω από το κόστος παραγωγής -, της αποτυχημένης προπερσινής δακοκτονίας, της ζημιάς στην ανθοφορία από τον πρωτοφανή καύσωνα του Μάη.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, με ανακοίνωσή του, καλεί τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα, σημειώνοντας πως «για ακόμη μια φορά βρεθήκαμε απροστάτευτοι στο έλεος του καιρού. Δεν μασάμε πια στο παραμύθι τού ''δεν υπάρχουν χρήματα", γιατί την ίδια στιγμή παρατηρούμε να κατασπαταλιούνται δισεκατομμύρια ευρώ από τη δική μας και των εργαζομένων φοροαφαίμαξη, σε επιδοτήσεις προς όφελος του τουριστικού κεφαλαίου, των καναλαρχών, για τη συμμετοχή μας στη ΝΑΤΟική συμμαχία των φονιάδων».

Ταυτόχρονα αναδεικνύει πόσο επίκαιρα και αναγκαία είναι τα αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για τον ΕΛΓΑ και καλεί τους αγρότες να διεκδικήσουν:

-- Χωρίς καμία καθυστέρηση να γίνει η καταγραφή των ζημιών. Οι αποζημιώσεις να δοθούν άμεσα, ανεξαρτήτως από το αν ήταν δηλωμένες οι καλλιέργειες στον ΕΛΓΑ, ανεξαρτήτως από το αν χρωστάνε.

-- Αποζημιώσεις στο πραγματικό ύψος των ζημιών, τόσο στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο όσο και σε υποδομές (σπίτια, στάβλοι, αποθήκες, περιφράξεις. μηχανήματα και οχήματα).

-- Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια.

-- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ. Να παγώσουν τα χρέη τους σε Εφορία και σε ΟΓΑ, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα. Εκτακτη επιχορήγηση των δήμων για αποκατάσταση ζημιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρωτική καταστροφή σε καλλιέργειες από χαλαζοπτώσεις (2023-04-19 00:00:00.0)
Σε απόγνωση οι αγρότες από τις καταστροφές στις καλλιέργειες (2019-07-26 00:00:00.0)
Να αποζημιωθούν 100% και να ενισχυθούν οικονομικά οι αγρότες για τη χαλαζόπτωση (2019-07-16 00:00:00.0)
Μεγάλες ζημιές από το χαλάζι στην Καρδίτσα (2018-05-08 00:00:00.0)
Απαιτούν από τον ΕΛΓΑ ουσιαστικές αποζημιώσεις (2011-08-19 00:00:00.0)
Με χρεοκοπία απειλούνται οι αγρότες (1999-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ