Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΡΕΣ
Επικίνδυνη φυλακή ψυχών η δομή στο Κλειδί

Περιοδεία του Λεωνίδα Στολτίδη στις δομές προσφύγων και μεταναστών

Περιοδεία στις δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών των Σερρών πραγματοποίησε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη. Κατά τις επισκέψεις στις δομές στην πόλη των Σερρών και στο δήμο Σιντικής, το κλιμάκιο συναντήθηκε με τους αντίστοιχους διοικητές και συζήτησε με τους εργαζόμενους τόσο σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τη διαβίωση των φιλοξενούμενων όσο και για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο Προσφυγικό.

Η δομή στη θέση Κλειδί, έξω από τον Προμαχώνα του δήμου Σιντικής, αποτελεί έναν καθρέφτη της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ απέναντι στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που αντιμετωπίζουν απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Πλέον λειτουργεί ως «ανοιχτή» δομή, αν και ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, τον περασμένο Μάρτη, ήταν να λειτουργήσει ως φυλακή - κλειστό κέντρο βραχυχρόνιας κράτησης προσφύγων και μεταναστών μέχρι τον επαναπατρισμό τους. Από την ξενάγηση του κλιμακίου στο χώρο από τους υπεύθυνους, αλλά και τις συζητήσεις μαζί τους, διαπιστώθηκε η ακαταλληλότητα του χώρου, σε σημείο μάλιστα που δημιουργεί κινδύνους και για τους κατατρεγμένους και για τους εργαζόμενους. Οι σκηνές και τα κοντέινερ βρίσκονται κυριολεκτικά στην κοίτη ενός ρέματος κοντά στον ποταμό Στρυμόνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μπροστά στην αναμενόμενη αύξηση των βροχοπτώσεων.

Περίπου το 1/3 από τις 500 ψυχές που διαβιούν εκεί, στεγάζονται σε αντίσκηνα, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. Μετά από ένα βάρβαρο καλοκαίρι, που σημειώνονταν πάνω από 10 λιποθυμίες τη μέρα, θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα, όπως μεταφέρθηκε στο κλιμάκιο του Κόμματος, καθώς πρόκειται για μια τοποθεσία με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Μαζί με τα παραπάνω, η δομή αποτελεί ειδικά σε συνθήκες πανδημίας μια υγειονομική βόμβα, με υπαίθριες εγκαταστάσεις υγιεινής και την όποια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εντός της να παρέχεται από ΜΚΟ όπως ο «Ερυθρός Σταυρός».

Σοβαρές ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εντοπίζονται και στη δομή της πόλης των Σερρών, την οποία επισκέφτηκε νωρίτερα ο βουλευτής του ΚΚΕ. Εδώ και δύο μήνες, οι περίπου 600 ενήλικοι πρόσφυγες με τα περισσότερα από 400 παιδιά τους έχουν μείνει χωρίς κανέναν γιατρό. Παράλληλα, η παροχή φαρμάκων πρώτης γραμμής από το ιατρείο του ΕΟΔΥ βασίζεται - όπως και στα αντίστοιχα ιατρεία όλων των υπόλοιπων δομών που επισκέφτηκαν πρόσφατα κλιμάκια του ΚΚΕ στην Κ. Μακεδονία - σε δωρεές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, για τους περίπου χίλιους Γεζίντι της δομής των Σερρών είναι αυτό της επόμενης μέρας. Αν και για σχεδόν όλους έχουν ήδη εγκριθεί τα αιτήματα ασύλου, η πολιτική της ΕΕ, με τον περιβόητο Κανονισμό του Δουβλίνου, τους εμποδίζει από το να ταξιδέψουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, όπως η Γερμανία, παρά μόνο για διάστημα τριών μηνών, μετατρέποντας έτσι την Ελλάδα σε μια αποθήκη ψυχών, ακόμα και για όσους τα αστικά κράτη έχουν αναγνωρίσει ως θύματα γενοκτονιών.

Σε δηλώσεις του, ο Λεωνίδας Στολτίδης τόνισε πως το ΚΚΕ θα παρέμβει με όλες του τις δυνάμεις τόσο για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των κατατρεγμένων, που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προτεραιότητα της κυβέρνησης, όσο και για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Προσφυγικό, οι οποίοι «με τα λιγότερα διαθέσιμα εργαλεία, δίνουν ηρωικά κάτω από άθλιες εργασιακές συνθήκες τη μάχη να διαχειριστούν το μεγάλο αυτό πρόβλημα, να καλύψουν τις ανάγκες των προσφύγων».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε επίσης πως είναι υπεύθυνη «και η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ με την επιλογή τους να συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς, οι οποίοι αναπαράγουν και θα βαθαίνουν το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα», ενώ τέλος επανέλαβε τη θέση του Κόμματος για την ανάγκη άμεσου και οργανωμένου απεγκλωβισμού όλων των προσφύγων και μεταναστών, που ως τελικό τους προορισμό έχουν άλλες χώρες της Ευρώπης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΚΚΕ στο πλευρό προσφύγων και εργαζομένων στον Ελαιώνα (2022-06-29 00:00:00.0)
Φωτιά στη δομή προσφύγων στον Ελαιώνα (2022-06-16 00:00:00.0)
Ελλειψη γιατρών και φαρμάκων στις δομές φιλοξενίας προσφύγων (2020-10-06 00:00:00.0)
Παρέδωσαν είδη ιματισμού στους πρόσφυγες στο Κλειδί (2020-04-23 00:00:00.0)
«Οι μάσκες έπεσαν!» για το κέντρο - φυλακή (2020-03-10 00:00:00.0)
Τραγικές οι συνέπειες από την πολιτική εγκλωβισμού και καταστολής (2019-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ