Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μονιμοποιεί την αθλιότητα της Μόριας και στήνει και άλλες φυλακές στα νησιά

INTIME NEWS

Τον μόνιμο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στις σιδερόφραχτες «τύπου ΝΑΤΟ» φυλακές που ετοιμάζονται στα νησιά, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά, προχτές, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής για την «κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του Ν. 4375/2016 στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο». Ο Ν. 4375 είναι ο νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία των δομών εγκλωβισμού των κατατρεγμένων που προέκυψε μετά την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, την οποία διαφυλάττει και εφαρμόζει απαρέγκλιτα και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα: «Στη Λέσβο για πρώτη φορά οι θέσεις φιλοξενίας είναι κατά 30% περισσότερες από τους διαμένοντες αλλά η δομή είναι προσωρινή, έχει πολλά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και γι' αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη δημιουργία μόνιμης δομής μέσα στο 2021 και αν είναι δυνατόν πριν τον Σεπτέμβρη 2021».

Οπως σημείωσε ο υπουργός, έχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία για τη δημιουργία μόνιμων κλειστών δομών σε Σάμο, Κω και Λέρο, το έργο για τις οποίες θα αναλάβει ο όμιλος Μυτιληναίου.

Ανέφερε πως στη Σάμο η δομή θα αναπτυχθεί στη θέση Ζερβού, σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων, όπου σε όμορη έκταση 45 στρεμμάτων κατασκευάζεται ήδη δομή από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Η δομή θα έχει δυναμικότητα 1.800 θέσεων και η συνολική δυναμικότητα, συμπεριλαμβανομένων των 1.200 θέσεων της δομής που κατασκευάζεται από τον ΔΟΜ, θα είναι 3.000 θέσεων. Στην Κω, η δομή θα αναπτυχθεί στην περιοχή Μεσοβούνι, σε έκταση περίπου 67 στρεμμάτων. Το νέο ΚΥΤ θα έχει δυναμικότητα 2.000 θέσεων και συνολική δυναμικότητα 3.290, συμπεριλαμβανομένης της υφιστάμενης δομής. Στη Λέρο, η δομή θα αναπτυχθεί στη θέση Ορμος Λακκί σε έκταση περίπου 63 στρ. Θα έχει συνολική δυναμικότητα 1.860 θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των 860 θέσεων της υφιστάμενης δομής η οποία και θα κλείσει.

Δημιουργούνται κέντρα ακόμα μεγαλύτερης χωρητικότητας

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να δημιουργήσει «μόνιμες δομές στα νησιά», διευκρινίζοντας ότι ο όρος «"μόνιμες" δεν είναι δικός μας», επισημαίνοντας ότι ακόμα και «για την προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ η σύμβαση που έχει υπογραφεί είναι για 5ετή μίσθωση». «Λέτε - τόνισε η Μ. Κομνηνάκα - ότι θέλετε να βάλετε ένα τέλος στη Μόρια, όμως αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι μονιμοποιείτε την αθλιότητα της Μόριας», όπως αυτή που είδε όλος ο κόσμος όταν βούλιαξε η δομή στα λασπόνερα πριν από λίγες μέρες.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας «ακόμα και τώρα που έχουν διαμορφωθεί εκρηκτικές και πολύ βαριές συνέπειες για τα νησιά και έχει γίνει η Συμφωνία κουρελόχαρτο από την Τουρκία πολλούς μήνες τώρα». Συνεχίζει τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών και μάλιστα σε συνθήκες κόλασης ακόμα και «στα νησιά, όπως τα Δωδεκάνησα, που εκεί κλιμακώνεται η επιθετικότητα της Τουρκίας».

Ανέφερε ακόμα ότι από την κυβέρνηση γίνεται μία προσπάθεια να παρουσιαστούν ως ειδυλλιακές οι συνθήκες στα κλειστά κέντρα και ότι θα υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών. Ομως, στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι, εκτός των άλλων, «να δημιουργεί κέντρα ακόμα μεγαλύτερης χωρητικότητας». Οπως σημείωσε, «λέτε ότι σήμερα η Μόρια των 2.500 είχε φτάσει στους 25.000 και θα πρέπει να θεωρούμε νίκη το να δημιουργούνται μεγαλύτερης χωρητικότητας δομές; Οταν μέχρι σήμερα ποτέ δεν έχουν μείνει στη χωρητικότητά τους συνολικά αυτές οι δομές;».

Ειδικά για τη Λέσβο σημείωσε ότι η περιοχή που έχει υποδειχτεί από τη δημοτική αρχή για τη δημιουργία κλειστής δομής είναι μέσα στο πευκοδάσος του νησιού σε περιοχή NATURA και ήδη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις τοπικές κοινότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ