Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΗΠΕΙΡΟΥ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και της παραλιακής ζώνης

Συζήτηση και παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Συζήτηση για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του 67% του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και όλου του παραλιακού μετώπου της Θεσπρωτίας έγινε στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, με αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για όσα έγιναν στο Συμβούλιο, «η περιφερειακή αρχή δεν τοποθετήθηκε (...) για τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης στα εργασιακά δικαιώματα, τον μαρασμό της οικονομικής δραστηριότητας των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και των τουριστικών περιοχών, των αλιέων. Τον αποκλεισμό του ηπειρώτικου λαού από τις όμορφες παραλίες, τους κινδύνους από την εγκατάσταση δεξαμενών υγροποιημένου φυσικού αερίου δίπλα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, την ένταξη και της Θεσπρωτίας στο επίκεντρο ανταγωνισμών μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων Ενέργειας που λύνουν σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο τις διαφορές τους με πολέμους. Αντίθετα, η περιφερειακή αρχή επιχείρησε να αποκρύψει την ιδιωτικοποίηση όλου του παραλιακού μετώπου, χαρακτηρίζοντάς την "εκκρεμότητες του λιμανιού", ενώ ταυτόχρονα επιχείρησε να καθησυχάσει λέγοντας ότι "το Δημόσιο δεν αποχωρεί από το λιμάνι, αλλά θα έχει ισχυρή παρουσία μέσω ΤΑΙΠΕΔ"».

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο επιδόθηκαν σε επιχείρηση εξαπάτησης των Ηπειρωτών, παρουσιάζοντας ως φιλολαϊκή εναλλακτική την τμηματική ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και της παραλιακής ζώνης, προβάλλοντας ως εγγυητή των λαϊκών συμφερόντων το ΤΑΙΠΕΔ, και ας ήταν αυτοί ως κυβέρνηση που δρομολόγησαν την ιδιωτικοποίηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο "εθνικός σχεδιασμός" υπηρετείται και από τις δύο μορφές ιδιωτικοποιήσεων, διότι είναι ο ευρωενωσιακός σχεδιασμός "απελευθέρωσης" των Μεταφορών και του Τουρισμού από το 2000, για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ, σε ανταγωνισμό με άλλους μονοπωλιακούς ομίλους».

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι τόνισαν την ανάγκη συνέχισης και στήριξης του αγώνα, ώστε «ούτε μια σπιθαμή του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης να μη δοθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους, να μην υπάρχει καμιά επιχειρηματική και εμπορική δράση στους ελεύθερους χώρους. Ολοι οι χώροι να αναπλαστούν με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες και την αναβάθμιση του δικαιώματος των διακοπών και της αναψυχής για τα λαϊκά στρώματα. Ανάπλαση με κρατική χρηματοδότηση των χώρων που δεν εξυπηρετούν λιμενική δραστηριότητα, σε παιδικές χαρές, σε χώρους αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας (γήπεδα κ.λπ.) και να αποδοθούν για ελεύθερη χρήση στο λαό. Ασφαλή και σύγχρονα πλοία και μεταφορές που να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού τόσο της Ηγουμενίτσας όσο και της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και των νησιών, με φθηνό εισιτήριο και σταθερή σύνδεση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, χωρίς εργολαβικές και "ελαστικές" σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στα καράβια και στις άλλες εργασίες του λιμανιού. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλους τους κλάδους με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ