Τρίτη 6 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΕΡΟΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελλειψη γιατρών και φαρμάκων στις δομές φιλοξενίας προσφύγων

Επισκέψεις βουλευτών του ΚΚΕ σε αυτούς τους χώρους τις προηγούμενες μέρες

Συνεχίζοντας τον κύκλο επισκέψεων στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Κεντρικής Μακεδονίας, κλιμάκια του ΚΚΕ με επικεφαλής βουλευτές του Κόμματος συναντήθηκαν τις προηγούμενες μέρες με τις διοικήσεις των δομών σε Ημαθία και Θεσσαλονίκη, με σκοπό να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για την κατάσταση διαβίωσης των φιλοξενούμενων προσφύγων και μεταναστών καθώς και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι αλλά και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται εκεί.

Την Πέμπτη 1 Οκτώβρη, κλιμάκιο, με επικεφαλής τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη, βρέθηκε στη δομή της Αγίας Βαρβάρας Βέροιας, ενώ χτες, Δευτέρα, αντίστοιχες επισκέψεις πραγματοποίησε ο Γιάννης Δελής, στις δομές στο Βαγιοχώρι και τα Λαγκαδίκια.

Το κύριο πρόβλημα που διαπιστώθηκε είναι η πλέον θεμελιωμένη και ιδιαίτερα κρίσιμη - πόσο μάλλον στις συνθήκες της πανδημίας - έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προσφύγων και μεταναστών. Για παράδειγμα, οι περίπου 500 κατατρεγμένοι που φιλοξενούνται στη Βέροια - ανάμεσά τους και πάνω από 200 παιδιά - στερούνται εδώ και έναν μήνα τον μοναδικό γιατρό που ήταν διαθέσιμος. Παράλληλα, αντιμετωπίζουν από κοινού με τους κατοίκους της περιοχής το εκρηκτικό πρόβλημα της χρόνιας έλλειψης δερματολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας. Κατά κανόνα, εδώ και μήνες οι ασθενείς που έχουν ανάγκη από δερματολόγο, ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά από τη συγκεκριμένη δομή, παραπέμπονται στα Γιαννιτσά, πράγμα που όπως είναι φυσικό είναι σχεδόν αδύνατο για τους πρόσφυγες.

Εναν μήνα χωρίς γενικό ιατρό ή παιδίατρο έχουν συμπληρώσει και οι 780 φιλοξενούμενοι της δομής στο Βαγιοχώρι, από τους οποίους πάνω από 400 είναι παιδιά. Πλάι στην τραγική αυτή έλλειψη ιατρών διαπιστώθηκε και η τεράστια έλλειψη ακόμα και των πιο απλών φαρμάκων στα ιατρεία του ΕΟΔΥ, τα οποία, επιπροσθέτως, αντιμετωπίζουν και το άλυτο και ιδιαίτερα επικίνδυνο ζήτημα της αποκομιδής ιατρικών αποβλήτων.

Στο Βαγιοχώρι, ο Γιάννης Δελής ενημερώθηκε και για το αίτημα τόσο των φιλοξενούμενων όσο και των περίπου 50 εργαζομένων της δομής για τον προγραμματισμό δρομολογίου συγκοινωνίας στη δομή, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα πλησιέστερα αστικά κέντρα.

Μιλώντας στους εργαζόμενους, οι βουλευτές του ΚΚΕ τόνισαν πως το Κόμμα, μέσα από την κοινοβουλευτική του δράση αλλά και την παρέμβασή του στο κίνημα, δίνει τη μάχη σε δύο ανοιχτά μέτωπα, αυτό της πάλης ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ ενάντια στους κατατρεγμένους, αλλά και σε αυτό που έχει να κάνει με το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων και στο Προσφυγικό. Ακόμα, οι εκπρόσωποι του Κόμματος τόνισαν πως η διαχείριση της κατάστασης στηρίζεται στο φιλότιμο των εργαζομένων που δίνουν και την ψυχή τους δουλεύοντας κάτω από τις απαράδεκτες συνθήκες που διαμορφώνουν οι ολιγόμηνες συμβάσεις ομηρίας με μισθούς πείνας. Και πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται το δράμα των ξεριζωμένων (2024-09-06 00:00:00.0)
Παραμένουν τα προβλήματα για τους 400 ξεριζωμένους (2022-06-21 00:00:00.0)
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό (2021-11-30 00:00:00.0)
Επικίνδυνη φυλακή ψυχών η δομή στο Κλειδί (2020-10-15 00:00:00.0)
Απαιτούνται τώρα άμεσα και ριζικά μέτρα (2020-03-19 00:00:00.0)
Τραγικές οι συνέπειες από την πολιτική εγκλωβισμού και καταστολής (2019-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ