Πέμπτη 16 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φωτιά στη δομή προσφύγων στον Ελαιώνα

Φωτιά ξέσπασε χτες το πρωί στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον Ελαιώνα, με αποτέλεσμα ένα παιδί, σύμφωνα με πληροφορίες, 12 χρόνων, αφγανικής καταγωγής, να διακομιστεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και να διασωληνωθεί, ενώ και η μητέρα του διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» για προληπτικούς λόγους. Επίσης, σε έναν ηλικιωμένο δόθηκε οξυγόνο και διακομίστηκε επίσης στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Από τη φωτιά κάηκαν 4 οικισμοί - κοντέινερς, στα οποία έμεναν 29 άνθρωποι, ενώ εξαπλώθηκε και σε παράπλευρο αποθηκευτικό χώρο εκτός της δομής.

Παρέμβαση χτες στον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδη, έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ζητώντας την άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας των προσφύγων και των εργαζομένων της δομής.

Τη δομή, όπου διαμένουν πάνω από 1.100 άνθρωποι, επισκέφθηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χάρη Βουρδουμπά, στέλεχος του Κόμματος και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε σχόλιό της η ΤΟ Α' Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για το περιστατικό σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης της αντιμεταναστευτικής - αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ, της ενεργού συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς - πολεμικούς σχεδιασμούς με τη συμφωνία όλων των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων, της εργαλειοποίησης του προσφυγικού προβλήματος στη μέγγενη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με μόνιμα θύματα τους χιλιάδες κατατρεγμένους που εγκλωβίζονται σε δομές με άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Οι σημερινές εικόνες δεν αναδεικνύουν την "απουσία πολιτικής" αλλά την εχθρική πολιτική που εφαρμόζεται απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το δικό της μερίδιο ευθύνης, για τις συνθήκες φαβέλας, έχει και η δημοτική αρχή Μπακογιάννη. Η προσπάθεια να "τελειώνουν" με τις δομές του Ελαιώνα δεν γίνεται με κριτήριο τη στήριξη των προσφύγων και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσής τους, αλλά συνδυάζεται άμεσα με την ανάπλαση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που αυτή θα εξυπηρετήσει.

Απαιτούμε:

- Το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα να συνδυαστεί με πρόγραμμα αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους πρόσφυγες σε σπίτια και ξενοδοχεία με ευθύνη του κράτους, για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας, και όχι με περαιτέρω στοίβαγμα σε άλλες αντίστοιχες δομές, που όπως αποδεικνύεται εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια τους τη ζωή.

- Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των προσφύγων που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους να πάνε στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που επιλέγουν να παραμείνουν στη χώρα μας να εξασφαλιστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ