Πέμπτη 16 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΛΑΡΙΣΑΣ
Σε επικίνδυνη κατάσταση ο ΧΥΤΑ Λάρισας

Την εκρηκτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΧΥΤΑ Λάρισας, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ, κυβερνήσεων και δημοτικής αρχής στη διαχείριση των απορριμμάτων, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λάρισας. Οπως σημειώνει:

«Η πολιτική που ακολουθείται στον ΦΟΔΣΑ Λάρισας από τις εκάστοτε πλειοψηφίες, σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και χτες της ΝΔ, με την παραχώρηση μέρους της ανακύκλωσης σε ιδιώτη, ο οποίος αποχώρησε και άφησε πίσω του χάος, όπως και η διαχρονική υποστελέχωσή του, οδήγησαν τον ΧΥΤΑ σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, καθώς μόνο το 15% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται και το υπόλοιπο υπόκειται σε ταφή. Στη λογική αυτή, στον ΧΥΤΑ Λάρισας κατά τα παρελθόντα έτη έχουν εγκατασταθεί σε όλες τις προηγούμενες κυψέλες οριζόντια δίκτυα βιοαερίου σε διάφορα υψομετρικά επίπεδα απορριμμάτων. Η κατάσταση αυτή έχει επιβαρύνει τον βιοαντιδραστήρα και τις ήδη παλιές υποδομές οριζόντιας καύσης, τις οποίες ήρθε να επιδεινώσει ο περσινός σεισμός της 3ης Μάρτη, που δημιούργησε σοβαρές ρηγματώσεις. Το σημαντικότερο όμως δυσμενές αποτέλεσμα του σεισμού στον ΧΥΤΑ ήταν η αξιοσημείωτη μείωση των αντλούμενων ποσοτήτων βιοαερίου από τα εγκατεστημένα οριζόντια δίκτυα βιοαερίου, γεγονός που αποδεικνύει ότι μεγάλο μέρος αυτών των δικτύων έχει καταστραφεί. Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι μία μεγάλη και διαρκώς αυξανόμενη ποσότητα του παραγόμενου βιοαερίου βρίσκεται εγκλωβισμένη και εξακολουθεί να εγκλωβίζεται εντός της απορριμματικής μάζας. Ο εγκλωβισμός βιοαερίου εντός της απορριμματικής μάζας αποτελεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο, που ελλοχεύει κινδύνους εκρήξεων μεγάλης έκτασης, καθώς ουσιαστικά ο χώρος ταφής συμπεριφέρεται ως μπαλόνι που διαρκώς γεμίζει με αέριο, με την πιθανότητα βίαιης εκτόνωσής του, ή και έκρηξης, να είναι σημαντικά μεγάλη».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί «την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το έργο αποσυμπίεσης του βιοαντιδραστήρα και να μην προχωρήσει καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης, όπως ΣΔΙΤ, διεκδικώντας ταυτόχρονα:

-- Να συγκροτηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει τη λειτουργία των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων, με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους.

-- Καμία μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής και το "πληρώνω όσο πετάω".

-- Διασφάλιση των εργαζομένων, σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη δικαιώματα. Ουσιαστική ενίσχυση σε αριθμό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού άσκησης περιβαλλοντικού ελέγχου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ