ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Στο περιθώριο οι λαϊκές ανάγκες

Στις ίδιες κατευθύνσεις και οι νέες προτάσεις της Βρετανικής Προεδρίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Ιδιες με τις παλιές είναι οι νέες προτάσεις της Βρετανικής Προεδρίας, που δημοσιοποιήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες από τον εκπρόσωπο του Λονδίνου, με την οικονομική επίθεση εναντίον των αγροτών να διατηρείται, τα κονδύλια για την Παιδεία, την Υγεία και τον Πολιτισμό να μειώνονται και τις δαπάνες για την παγκοσμιοποίηση, τη στρατηγική της Λισαβόνας, του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία και τα βρετανικά συμφέροντα να παραμένουν στο ύψος τους, με ανοδικές τάσεις. Τα αντικρουόμενα συμφέροντα της ΕΕ εμφανίζονται σαν να βρίσκονται σε θέση μάχης, τα δύο στρατόπεδα έχουν ήδη διαμορφωθεί, ενώ οι λαϊκές ανάγκες, βρίσκονται ακόμα μία φορά στο περιθώριο...

Οι αλλαγές από το πρώτο σχέδιο είναι επουσιώδεις αλλά η πιθανότητα επιτυχίας σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς ότι αρκετές χώρες - μέλη χρειάζονται, όπως λένε, πάση θυσία μία συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, αλλά και το γεγονός ότι η Προεδρία δε στερήθηκε φαντασίας, δημιουργώντας έναν προϋπολογισμό με τον οποίο τους δυσαρεστεί όλους με 24 διαφορετικούς τρόπους.

Προκειμένου να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Η Βρετανία για να «ικανοποιήσει» την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζητούσε αύξηση των εισφορών από τις οικονομικά ισχυρές χώρες, ανέβασε το ποσό στα 849,3 δισεκατομμύρια ευρώ, διατηρώντας την ποσόστωση στο 1,03% του ΑΕΠ της ΕΕ, αντί 846,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που εισηγήθηκε αρχικά... Διαφοροποιείται δηλαδή, προς τα κάτω κατά 22 δισ. από την πρόταση του Λουξεμβούργου και 27,3 δισ. από την πρόταση της Κομισιόν...

Οπως σημειώνει μάλιστα ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, σε άκρως εκβιαστικό τόνο, «οι νέες αυτές θέσεις επιβεβαιώνουν ότι αν δεν υπάρξει μια θεμελιώδης μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δε θα υπάρξει θεμελιώδης μεταρρύθμιση της έκπτωσης».

Τα νέα κράτη - μέλη προτείνεται να ενισχυθούν κατά 1,55 δισ. ευρώ περισσότερο, από την προηγούμενη πρόταση, εξακολουθώντας να λαμβάνουν επιδοτήσεις μειωμένες κατά 8% από ό,τι επί Λουξεμβούργου. Για να «εξισορροπήσει τη διαφορά» η προεδρία χρησιμοποιεί σαν δέλεαρ την πρόταση για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στις διαδικασίες και τα χρονικά όρια απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής, τόσο για τα νέα μέλη όσο και για την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Τίθεται δηλαδή θέμα αύξησης του χρόνου απορρόφησης από δύο έτη πέραν της λήξης της προθεσμίας στα τρία, ώστε να επεκταθούν και οι δυνατότητες αξιοποίησης των κονδυλίων...

Ανέπαφη παραμένει η βρετανική επιταγή, της Θάτσερ, η οποία μειώνεται, αυξανόμενη κατά 8 δισ. ευρώ λιγότερο, από ότι γινόταν έως τώρα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει λαμβάνειν εκ του κοινοτικού προϋπολογισμού επιστροφές 46 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007 έως 2013, δηλαδή 7 δισ. ετησίως.

Μπαίνει ρήτρα ενδιάμεσης επανεξέτασης και αναθεώρησης του προϋπολογισμού, το 2008, με όλα τα θέματα ανοιχτά στο τραπέζι και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του Θατσερικού τσεκ.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της Βρετανίας πρόκειται για μία απόλυτα εξισορροπημένη πρόταση, χωρίς μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης, καθώς «δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς έναν καλύτερο και πιο ρεαλιστικό προϋπολογισμό τον επόμενο χρόνο», ενώ έσπευσαν να σημειώσουν ότι αν δε γίνει αποδεκτή στο μέλλον, δε θα επιδείξουν ανάλογη ελαστικότητα...

Αντιδράσεις

Ενα «μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά όχι αρκετές», χαρακτήρισε τις προτάσεις της προεδρίας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χόσε Μανουέλ Μπαρόσο, αμέσως μετά την παρουσίασή του. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, απέφυγε να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα, υποστηρίζοντας απλά ότι εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ανήσυχος, καθώς μία συμφωνία είναι απαραίτητη για να αποδείξει η ΕΕ ότι λειτουργεί... Το θέμα όπως είπε θα κριθεί στη Σύνοδο, όπως ήταν αναμενόμενο.

Σε μία πρώτη αντίδραση Ισπανία και Ολλανδία εξέφρασαν επίσης την άποψη ότι είναι μία προσπάθεια μεν, ανεπαρκής δε.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, βάσει των δηλώσεων της, έχει ανάγκη μία συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο, ώστε «να εξασφαλίσει ακόμα και το τελευταίο ευρώ που της αναλογεί». Δε θα ξενίσει σε κανένα λοιπόν, αν πάρει όσα της δίνουν και δηλώσει άκρως ευχαριστημένη, που τελεί - ουσιαστικά - υπό καθεστώς νέου κράτους - μέλους, θυσιάζοντας τους αγρότες, την παιδεία και την υγεία, για να πάρει όσα περισσότερα γίνεται, τώρα.

Το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής...

Αδιαμφισβήτητα το πρώτο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, που ξεκινά σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, είναι οι δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007 - 2013 και η έντονη ανάγκη της ΕΕ για συμφωνία.

Ωστόσο η συζήτηση πέρα του μεγαλειώδους παζαριού, σε επίπεδο αρχηγών κρατών θα επιχειρήσει να περάσει και άλλα θέματα, που κάθε άλλο προς το λαϊκό συμφέρον προσανατολίζονται...

Κατά την έναρξη της Συνόδου σήμερα το απόγευμα, πρώτο θέμα συζήτησης είναι τα Συμπεράσματα του άτυπου Συμβουλίου στο Χάμπτον Κορτ, της 27ης Οκτώβρη. Ακολουθεί δείπνο εργασίας με θέμα τον κοινοτικό προϋπολογισμό, 2007 - 2013. Στο παράλληλο δείπνο εργασίας των 25 ΥΠΕΞ μπαίνει το θέμα της πολιτικής της ΕΕ στη Μέση Ανατολή. Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί και η χορήγηση ή μη χρίσματος υποψήφιας χώρας στην ΠΓΔΜ.

Αύριο 16 Δεκέμβρη, το πρωί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδριάζει εξακολουθώντας την προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής συμφωνίας για τις δημοσιονομικές προοπτικές και σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο το απόγευμα θα λάβουν χώρα διμερείς συναντήσεις της Προεδρίας με τα κράτη - μέλη...


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ενταση με τους Βρετανούς

Εθνικιστές και υπολογιστές χαρακτήρισαν οι ευρωβουλευτές τους Βρετανούς και την πρότασή τους για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, για την περίοδο 2007 - 2013, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αποκαλύπτοντας σε όλο τους το μεγαλείο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που θρέφει η ΕΕ στα σπλάχνα της.

Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρικτή, το Ευρωκοινοβούλιο έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό της ΕΕ μη ρεαλιστικό, συμφεροντολογικό, από πλευράς Μ. Βρετανίας, υποκριτικό και απαράδεκτο, «διασκεδάζοντας» τον εκπρόσωπο της Προεδρίας, κ. Αλεξάντερ...

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, υποστήριξε ότι η δεν ζητά τίποτα περισσότερο από τον κοινοτικό προϋπολογισμό από όσα συμφωνήθηκαν στην άτυπη Σύνοδο του Λονδίνου. «Ξέρουμε όλοι τι διακυβέβεται αυτή τη βδομάδα. Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι είναι σε θέση να παίρνει αποφάσεις», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο και η Κομισιόν έκαναν τη δουλιά τους, τώρα είναι η σειρά του Συμβουλίου.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, αρχικά περιορίστηκε να δηλώσει ότι αυτές οι προτάσεις είναι η μόνη βάση συζήτησης και συνέχισε με τα δευτερεύοντα θέματα της Συνόδου.

Και εκεί ξεκίνησε ο... πανικός.

Πρώτος απάντησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοζέ Μπορέλ Φοντενέλ, λέγοντας χαρακτηριστικά, «λυπάμαι κύριε υπουργέ, γιατί αυτή η συζήτηση έγινε για να μας ενημερώσετε πάνω στις αναθεωρημένες προτάσεις σας για τον προϋπολογισμό. Με απογοητεύσατε και χάσατε την ευκαιρία».

Ακολούθησε σειρά τοποθετήσεων, που κάθε άλλο παρά κολακευτικές ήταν για την Προεδρία, με τους ευρωβουλευτές να μιλάνε για καλό στιλ της Βρετανίας αλλά άνευ ουσίας. Η ώρα της δημοσιοποίησης των αναθεωρημένων προτάσεων χαρακτηρίστηκε σκόπιμα επιλεγμένη ώστε να μη βολεύει το Κοινοβούλιο. Εγινε ακόμα και παρομοίωση του Αντονι Τσαρλς Λίντον Μπλερ, πρωθυπουργού της Βρετανίας και προεδρεύοντος του Συμβουλίου, με τον καπετάνιο του «Τιτανικού», με τη διαφορά ότι αυτός βλέπει το παγόβουνο, που είναι οι εισφορές της τάξης του 1.03%, και μπορεί να το αποφύγει.

Η μείωση της Βρετανικής Επιταγής, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, δεν είναι παρά η μικρότερη αύξησή της. Τόνισαν μάλιστα ότι υπάρχει κρίση στα όργανα της ΕΕ, γιατί δεν υπάρχει ηγεσία, ενώ υποστήριξαν ότι όλα τα θεσμικά όργανα δρουν και λειτουργούν εκτός του Συμβουλίου.

Εγιναν ακόμα σκληρότεροι ονομάζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο, ανήθικο κράτος με ανήθικη πολιτική, καταλήγοντας ότι υπογράφει τη ληξιαρχική πράξη ενός οράματος...

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει, όπως είπαν, τις επιλογές της Επιτροπής και όχι της Προεδρίας, καθώς επιδιώκει ένα δίκαιο, ρεαλιστικό και φιλόδοξο προϋπολογισμό...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ