ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
ΗΠΑ και Ταϊβάν ανακοίνωσαν εμπορικές διαπραγματεύσεις

Νέες αντιδράσεις από την Κίνα

Από την επίσκεψη μελών του αμερικανικού Κογκρέσου στις 15 Αυγούστου στην Ταϊπέι
Από την επίσκεψη μελών του αμερικανικού Κογκρέσου στις 15 Αυγούστου στην Ταϊπέι
Οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν συμφώνησαν να ξεκινήσουν εμπορικές συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνιών με «οικονομικά ουσιαστικά αποτελέσματα» και ενάντια στον «οικονομικό καταναγκασμό» της Κίνας, δήλωσαν χτες αξιωματούχοι των δύο πλευρών, σε μία ακόμα κίνηση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την Κίνα στον Ινδο-Ειρηνικό.

Από την πλευρά της η Κίνα, με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Ν. Πελόζι στις αρχές του μήνα, επιδιώκει να σταθεροποιήσει τη στρατιωτική της παρουσία στα Στενά της Ταϊβάν και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ενώ επιταχύνει σχέδια επανένωσής της με το νησί, που το θεωρεί δική της επαρχία. Συγκεκριμένα, δημοσίευσε «λευκή βίβλο» με σχέδιο επανένωσης που προβλέπει οικονομικά κίνητρα, ενώ δεν αποκλείει τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Το γραφείο του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το Εμπόριο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και Ταϊβάν «κατέληξαν σε συναίνεση για την εντολή διαπραγμάτευσης», και αναμένεται ο πρώτος γύρος συνομιλιών να πραγματοποιηθεί στις αρχές του φθινοπώρου.

«Σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη δεσμεύσεων υψηλών προδιαγραφών και ουσιαστικών αποτελεσμάτων, τα οποία θα καλύπτουν τους 11 εμπορικούς τομείς που θα συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας δικαιότερης, πιο ευημερούσας και ανθεκτικής οικονομίας του 21ου αιώνα», δήλωσε η αναπληρώτρια εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Σ. Μπιάνκι.

Η παραγωγή ημιαγωγών, στην οποία κυριαρχεί η Ταϊβάν, καθώς και άλλες νέες τεχνολογίες είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνονται στις διαπραγματεύσεις. Η υπογραφή συμφωνίας για το εμπόριο «θα ενισχύσει τις ανταλλαγές και τις επενδύσεις» και «θα προωθήσει την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη», συμπλήρωσε η Μπιάνκι.

Ουάσιγκτον και Ταϊπέι παρουσίασαν την Πρωτοβουλία ΗΠΑ - Ταϊβάν για το Εμπόριο του 21ου αιώνα τον Ιούνη, λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν απέκλεισε το νησί από το οικονομικό της σχέδιο που εστιάζει στην Ασία (Οικονομικό Πλαίσιο για τον Ινδο-Ειρηνικό / IPEF) και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας.

Ο κορυφαίος εμπορικός διαπραγματευτής της Ταϊβάν, Τζον Ντενγκ, είπε στους δημοσιογράφους ότι ήλπιζε οι συνομιλίες να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα και ότι αυτό θα μπορούσε μια μέρα να οδηγήσει σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που το νησί επιδιώκει εδώ και καιρό με τις ΗΠΑ.

Οπως σημείωσε ο Ντενγκ, θέμα των συνομιλιών θα είναι και ο «οικονομικός καταναγκασμός» της Κίνας, δηλαδή τα μέτρα του Πεκίνου για να εμποδίσει το εμπόριο με χώρες με τις οποίες έχει πολιτικές αντιπαραθέσεις, π.χ. απέναντι στη Λιθουανία όταν επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει πρεσβεία.

Η Κίνα επανέλαβε την αντίθεσή της στη νέα εμπορική πρωτοβουλία Ταϊβάν - ΗΠΑ και σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε χώρα υπογράφει επίσημες εμπορικές συμφωνίες με την Ταϊβάν, σημείωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν και κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη δέσμευσή τους με το νησί.

«Η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να διατηρήσει την εθνική της κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα. Συμβουλεύουμε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να κάνουν λανθασμένες εκτιμήσεις», υπογράμμισε.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Δολοφονία Παλαιστίνιου εφήβου, έφοδοι και τρομοκρατία από τις κατοχικές αρχές

Με δολοφονία ενός ακόμα Παλαιστίνιου έφηβου, τρομοκρατικές εφόδους στα γραφεία παλαιστινιακών οργανώσεων (κυβερνητικών και μη) αλλά και ξεδίπλωμα καινούργιων σχεδίων ανέγερσης 434 κατοικιών για Εβραίους έποικους σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της πόλης Σουρ Μπαχίρ, νοτιοανατολικά της Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμακώνουν τον κλοιό της κατοχής, επιδεινώνοντας διαρκώς τη ζωή του Παλαιστινιακού λαού.

Νεκρός έπεσε χτες τα ξημερώματα, στη διάρκεια συγκρούσεων Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών, ο μόλις 19 ετών Βασίμ Χαλίφα από πυρά ελεύθερου σκοπευτή του ισραηλινού στρατού. Υπέκυψε στα τραύματά του λίγο μετά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Ακολούθησαν διαδοχικές επιδρομές στα γραφεία επτά παλαιστινιακών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων στην Ενωση Παλαιστινίων Γυναικών, στην οργάνωση «Αλ Χακ» και στην Οργάνωση για τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους, «Addameer», με το πρόσχημα ότι σχετίζονταν με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το οποίο οι κατοχικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση». Οι Ισραηλινοί στρατιώτες έσπασαν τις πόρτες των γραφείων των εν λόγω οργανώσεων, λεηλάτησαν τις αίθουσες και αποχώρησαν σφραγίζοντας τους χώρους.

Η έφοδος προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, που χαρακτήρισε το κλείσιμο των γραφείων των οργανώσεων «επικίνδυνη κλιμάκωση και προσπάθεια σίγησης κάθε φωνής της αλήθειας και της δικαιοσύνης» και απηύθυνε διεθνή έκκληση για πιέσεις στο κατοχικό καθεστώς, ώστε να ξανανοίξουν τα γραφεία των οργανώσεων. Στο αίτημα ανταποκρίθηκε στα λόγια η ΕΕ, εκπρόσωπος της οποίας χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις ισραηλινές αιτιάσεις σε βάρος των επτά οργανώσεων περί «τρομοκρατίας».

Το ίδιο 24ωρο η κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ ανακοίνωσε τα σχέδια (που είχε παγώσει τον Ιούλη, λόγω της τότε επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν σε Ισραήλ και Παλαιστίνη) για την ανέγερση 434 κατοικιών Εβραίων εποίκων στην παλαιστινιακή πόλη Σου Μπαχίρ, ώστε να εμποδίσει την ίδρυση μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.

ΚΙΝΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Νεκροί και αγνοούμενοι από πλημμύρες

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 36 αγνοούνται από πλημμύρες που προκλήθηκαν από ισχυρές βροχοπτώσεις στη δυτική επαρχία Τσινχάι της Κίνας, μετέδωσαν χτες κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι πλημμύρες είχαν επιπτώσεις σε περισσότερους από 6.200 κατοίκους έξι χωριών και βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης.

Η ξαφνική άνοδος της στάθμης των υδάτων προκλήθηκε σε ορεινή ζώνη της επαρχίας Τσινχάι, η οποία συνορεύει κυρίως με το Θιβέτ, έπειτα από νεροποντή που προκάλεσε κατολισθήσεις και εξέτρεψε τη ροή ποταμού.

Τα σωστικά συνεργεία κινητοποιήθηκαν στην κομητεία Ντατόνγκ, που υπάγεται στη Σινίνγκ. Βίντεο που προβλήθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δείχνει δρόμους καλυμμένους από λάσπη, ξεριζωμένα δέντρα, σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές.

Το Σάββατο, πλημμύρες που προκλήθηκαν ξαφνικά στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσαν τον θάνατο 4 ανθρώπων και τον τραυματισμό 9.

Παράλληλα, στην περιοχή Σετσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα επικρατούν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου και από αυτή τη βδομάδα παρέχεται ηλεκτρικό ρεύμα με το δελτίο στους επαγγελματίες, καθώς το δίκτυό της δοκιμάζεται από την αυξημένη ζήτηση λόγω της χρήσης κλιματιστικών και τα υδροηλεκτρικά φράγματα δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που υπάρχουν εξαιτίας της μείωσης του επιπέδου των υδάτων.

Φονικοί άνεμοι στην Κορσική

Στην Κορσική πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα 13χρονο κορίτσι, σκοτώθηκαν χτες, καθώς ισχυροί άνεμοι έπληξαν το νησί, αφήνοντας 45.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Χαλάζι, έντονη βροχόπτωση και άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα που έφτανε έως και τα 224 χλμ. την ώρα σάρωσαν την Κορσική και τμήματα της Γαλλίας, ξεριζώνοντας δέντρα και σηκώνοντας σκέπαστρα.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο νησί και οι επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα συνεχίζονταν χτες.

Στην ηπειρωτική Γαλλία περίπου 1.000 νοικοκυριά έμειναν χτες χωρίς ρεύμα μετά από καταιγίδα στα νότια διαμερίσματα Λουάρ και Αιν.

Τραγικός απολογισμός από τις πυρκαγιές στην Αλγερία

Δραματικά ανέβηκε χτες ο απολογισμός των νεκρών από τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στη βόρεια και ανατολική Αλγερία, καθώς κάηκαν ζωντανοί ή πέθαναν από αναθυμιάσεις τουλάχιστον 38 άτομα και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι.

Τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές στις περιοχές Σετίφ και Ταρφ, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία.

Ο δραματικός απολογισμός των θυμάτων των δασικών πυρκαγιών στην Αλγερία ανεβαίνει και εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων Αλγερίας - Ισπανίας, που έγινε αφορμή για να διακόψει τη συνεργασία των αλγερινών αρχών με ισπανική εταιρεία παροχής πυροσβεστικών αεροσκαφών και ειδών πυρόσβεσης.

Η Αλγερία είναι η μεγαλύτερη χώρα στην Αφρική, με πάνω από 4,1 εκατομμύρια εκτάρια δασών και ποσοστό αναδάσωσης μόλις 1,76%. Κάθε χρόνο και κυρίως στο βόρειο τμήμα της Αλγερίας ο λαός και το φυσικό περιβάλλον πληρώνουν υψηλό τίμημα, καθώς εκδηλώνονται σχεδόν όλο το καλοκαίρι πυρκαγιές που αποτεφρώνουν χιλιάδες εκτάρια δασικών εκτάσεων, μεταξύ άλλων λόγω της ανεπαρκούς λήψης μέτρων πυρόσβεσης και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Το περσινό καλοκαίρι ήταν από τα χειρότερα σε αυτό το θέμα, καθώς κάηκαν ζωντανοί πάνω από 90 άνθρωποι και αποτεφρώθηκαν πάνω από 100.000 εκτάρια δασικής γης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ