Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Δολοφονία Παλαιστίνιου εφήβου, έφοδοι και τρομοκρατία από τις κατοχικές αρχές

Με δολοφονία ενός ακόμα Παλαιστίνιου έφηβου, τρομοκρατικές εφόδους στα γραφεία παλαιστινιακών οργανώσεων (κυβερνητικών και μη) αλλά και ξεδίπλωμα καινούργιων σχεδίων ανέγερσης 434 κατοικιών για Εβραίους έποικους σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της πόλης Σουρ Μπαχίρ, νοτιοανατολικά της Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμακώνουν τον κλοιό της κατοχής, επιδεινώνοντας διαρκώς τη ζωή του Παλαιστινιακού λαού.

Νεκρός έπεσε χτες τα ξημερώματα, στη διάρκεια συγκρούσεων Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών, ο μόλις 19 ετών Βασίμ Χαλίφα από πυρά ελεύθερου σκοπευτή του ισραηλινού στρατού. Υπέκυψε στα τραύματά του λίγο μετά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Ακολούθησαν διαδοχικές επιδρομές στα γραφεία επτά παλαιστινιακών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων στην Ενωση Παλαιστινίων Γυναικών, στην οργάνωση «Αλ Χακ» και στην Οργάνωση για τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους, «Addameer», με το πρόσχημα ότι σχετίζονταν με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το οποίο οι κατοχικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση». Οι Ισραηλινοί στρατιώτες έσπασαν τις πόρτες των γραφείων των εν λόγω οργανώσεων, λεηλάτησαν τις αίθουσες και αποχώρησαν σφραγίζοντας τους χώρους.

Η έφοδος προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, που χαρακτήρισε το κλείσιμο των γραφείων των οργανώσεων «επικίνδυνη κλιμάκωση και προσπάθεια σίγησης κάθε φωνής της αλήθειας και της δικαιοσύνης» και απηύθυνε διεθνή έκκληση για πιέσεις στο κατοχικό καθεστώς, ώστε να ξανανοίξουν τα γραφεία των οργανώσεων. Στο αίτημα ανταποκρίθηκε στα λόγια η ΕΕ, εκπρόσωπος της οποίας χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις ισραηλινές αιτιάσεις σε βάρος των επτά οργανώσεων περί «τρομοκρατίας».

Το ίδιο 24ωρο η κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ ανακοίνωσε τα σχέδια (που είχε παγώσει τον Ιούλη, λόγω της τότε επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν σε Ισραήλ και Παλαιστίνη) για την ανέγερση 434 κατοικιών Εβραίων εποίκων στην παλαιστινιακή πόλη Σου Μπαχίρ, ώστε να εμποδίσει την ίδρυση μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ