Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Απεργούν για τα δικαιώματά τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι

Πρώτοι στην απεργιακή μάχη οι σιδηροδρομικοί, ακολουθούν λιμενεργάτες, υπάλληλοι ταχυδρομείων, υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί και δικηγόροι

Από την απεργιακή φρουρά των λιμενεργατών του Φελιξστόου
Από την απεργιακή φρουρά των λιμενεργατών του Φελιξστόου
Ο «καλπασμός» του πληθωρισμού στη Βρετανία, όπου τον Ιούλη μετρήθηκε στο 10,1% και τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεπεράσει το 13%, η συνεχής επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, με το τεράστιο κόστος που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και επεμβάσεις, σε συνδυασμό με τη διαρκή εξασθένιση της αγοραστικής δύναμης της εργατικής τάξης στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλούν απεργιακό μπαράζ.

Χτες πάνω από 45.000 εργαζόμενοι στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των συνδικάτων RTM, TSSA και «Unite» για αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις, βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, ανάσχεση των απολύσεων και προστασία των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, πραγματοποίησαν απεργία δείχνοντας έτοιμοι να το επαναλάβουν σήμερα Παρασκευή και τουλάχιστον μέχρι αύριο το πρωί.

Ο Μάικ Λιντς, γενικός γραμματέας του RMT (Συνδικάτου Εργαζομένων σε Σιδηρόδρομους, Λιμάνια και Μεταφορές), τόνισε ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι σήμερα περισσότερο από ποτέ να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να προστατεύσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και να διεκδικήσουν αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς, εργασιακή ασφάλεια και καλές συνθήκες δουλειάς. Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» επέρριψε την ευθύνη στους απεργούς, λέγοντας ότι προκαλούν «ταλαιπωρία στους φορολογούμενους» και προβλήματα σε «αδειούχους και τουρίστες».

Οκταήμερη απεργία στα λιμάνια

Οκταήμερη απεργία σχεδιάζουν να αρχίσουν περίπου 1.900 λιμενεργάτες από την Κυριακή 21 Αυγούστου, στο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της χώρας, Φελιξστόου (Felixstowe). Οι απεργοί, που αναμένεται να ολοκληρώσουν τον αγώνα τους στις 29 Αυγούστου, έχουν κοινά αιτήματα με τους απεργούς των σιδηροδρομικών και οδικών συγκοινωνιών: Αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, προσλήψεις προσωπικού και εξασφάλιση συνταξιοδοτικών και άλλων δικαιωμάτων. Απεργιακός πυρετός αναμένεται και σε άλλους τομείς, π.χ. στα ταχυδρομεία, στην Υγεία και στην Εκπαίδευση, ενώ στο μετερίζι του απεργιακού αγώνα σχεδιάζουν να πάρουν τη θέση τους και οι δικηγόροι. Απεργιακές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν επίσης τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της «Αmazon» και στην αποκομιδή απορριμμάτων.

Αλληλεγγύη από την ΕΝΕΔΕΠ στους λιμενεργάτες του Φελιξστόου

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο της ΕΝΕΔΕΠ (προβλήτες COSCO στον Πειραιά) εκφράζει «την αλληλεγγύη του στον αγώνα των λιμενεργατών της Μ. Βρετανίας στο λιμάνι του Φελιξστόου, που απέρριψαν την πρόταση των εργοδοτών (με έδρα το Χονγκ Κονγκ και κέρδη που ξεπερνούν τα 61 εκατομμύρια λίρες) και ζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού».

Και συνεχίζει: «Τίποτα δεν μας χαρίζεται. Ολα με αγώνα κατακτώνται. Η αύξηση του πληθωρισμού έχει γονατίσει όλες τις οικογένειες σε όλες τις χώρες του κόσμου. Να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μας στα λιμάνια και να δοθούν γενναίες αυξήσεις στους μισθούς σε όλο τον κόσμο. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, και το δίκιο μας κερδίζεται με οργάνωση και αγώνες. Είμαστε στο πλευρό σας για ένα καλύτερο αύριο, ο αγώνας σας είναι αγώνας όλων μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ