Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νέος «κεντρώος πόλος» ενόψει των εκλογών

Καλέντα και Ρέντσι αποφάσισαν κοινή κάθοδο ως «εναλλακτική» στο «διπολικό σύστημα»

Διεργασίες στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία, μια από τις κορυφαίες καπιταλιστικές οικονομίες της Ευρώπης, επιταχύνονται ενόψει των πρόωρων εκλογών της 25ης Σεπτέμβρη.

Την περασμένη βδομάδα ο Κ. Καλέντα, αρχηγός του κόμματος «Azione» (Δράση), και ο πρώην πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, επικεφαλής του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία», υπέγραψαν συμφωνία για κοινή κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές, εκφράζοντας, όπως σημειώνουν, τον λεγόμενο «κεντρώο χώρο».

«Σήμερα γεννιέται μια σοβαρή εναλλακτική στο διπολικό σύστημα της αριστεράς και της δεξιάς, το οποίο κατέστρεψε τη χώρα μας και στέρησε την αναγκαία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Ντράγκι», δήλωσε ο Καλέντα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Καλέντα θα αναλάβει το κύριο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ ο «κεντρώος πόλος» έχει στόχο να κερδίσει περίπου το 10% των ψήφων.

Νωρίτερα το «Azione» ακύρωσε την προγραμματική συμφωνία που είχε καταλήξει με το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), επειδή το τελευταίο επέλεξε να συμμαχήσει με δυνάμεις όπως η Ιταλική Αριστερά, οι οποίες «τάσσονται ξεκάθαρα κατά της ατζέντας της κυβέρνησης Ντράγκι». Σε αυτή τη λεγόμενη «κεντροαριστερή» συμμαχία συμμετέχουν ακόμη οι Πράσινοι και το νέο κόμμα του πρώην ΥΠΕΞ και στελέχους των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, η «Προσπάθεια Πολιτών» (IC).

Στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να προηγείται ο «κεντροδεξιός» συνασπισμός των κομμάτων «Αδέλφια της Ιταλίας», «Λέγκα» και «Φόρτσα Ιτάλια».

Το ζήτημα της συνταγματικής μεταρρύθμισης επανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της «Φόρτσα Ιτάλια», Σ. Μπερλουσκόνι, λέγοντας ότι ελπίζει «να εγκριθεί συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία να προβλέπει την υιοθέτηση του προεδρικού συστήματος».

«Σε αυτή την περίπτωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα έπρεπε να παραιτηθεί για να μπορέσει να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος, που θα μπορούσε να είναι και πάλι ο ίδιος», πρόσθεσε. Η «κεντροδεξιά συμμαχία» προτείνει προεδρικό σύστημα όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται απευθείας από τους ψηφοφόρους.

Η δήλωση αυτή του Μπερλουσκόνι προκάλεσε αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα, που θεωρούν ότι τα εθνικιστικά κόμματα θέλουν να αλλάξουν το Σύνταγμα «προς το χειρότερο».

Το πρόγραμμα των εθνικιστικών κομμάτων

Στα κύρια προγραμματικά σημεία των εθνικιστικών κομμάτων αναφέρεται ο σεβασμός των δεσμεύσεων στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά «με μεγαλύτερη παρουσία της Ιταλίας στην Ευρώπη και της Ευρώπης στον υπόλοιπο κόσμο».

Σχετικά με το Ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ θα ολοκληρωθούν, αλλά θα καταβληθούν και προσπάθειες για αναθεώρηση του Σχεδίου».

Υπόσχονται μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης για την ενίσχυση της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Προβλέπονται νέες φοροελαφρύνσεις «για τους εργοδότες που θα προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους», αλλά και φορολογική κλίμακα του 15% για τους ελεύθερους επαγγελματίες με «μπλοκάκι», οι οποίοι δεν ξεπερνούν το ετήσιο εισόδημα των 100.000 ευρώ. Επίσης υπόσχονται «κίνητρα» για τις οικογένειες κατά της υπογεννητικότητας, καθώς το δημογραφικό πρόβλημα προβλέπεται πως θα εξελιχθεί σε σοβαρό για την καπιταλιστική ανάπτυξη σε μια σειρά κράτη.

Για τη μετανάστευση θα υιοθετηθεί αυστηρότερη γραμμή, «με έλεγχο των εθνικών συνόρων» και «συνεργασία με τις αρχές της Βόρειας Αφρικής».

Στο μεταξύ, η Ρακέλε Μουσολίνι, δημοτική σύμβουλος της Ρώμης με τα «Αδέλφια της Ιταλίας» και μία από τις εγγονές του φασίστα ηγέτη Μπ. Μουσολίνι, δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές για να μην φέρει σε δύσκολη θέση το νεοφασιστικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι.

Η Μελόνι δήλωσε την περασμένη βδομάδα πως η ιταλική δεξιά έχει από καιρό «παραδώσει τον φασισμό στην ιστορία» και υποστήριξε πως το κόμμα της έχει τις «ίδιες αξίες» με τους Συντηρητικούς της Βρετανίας, τους Ρεπουμπλικάνους των ΗΠΑ και το Λικούντ του Ισραήλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Μπενίτο Λα Ρούσα πρόεδρος της Γερουσίας(2022-10-14 00:00:00.0)
Ζυμώσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης(2022-10-11 00:00:00.0)
Σταθερό προβάδισμα για το λεγόμενο «κεντροδεξιό μπλοκ»(2022-08-26 00:00:00.0)
«Συμμαχίες» και αποχωρήσεις ενόψει των πρόωρων εκλογών(2022-08-09 00:00:00.0)
Εκλογική συνεργασία Δημοκρατικού Κόμματος - «Δράσης»(2022-08-03 00:00:00.0)
Κάλπες στις 25 Σεπτέμβρη σε φόντο ενδοαστικών διεργασιών(2022-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ