Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Σταθερό προβάδισμα για το λεγόμενο «κεντροδεξιό μπλοκ»

Προβάδισμα με 47% των ψήφων εμφανίζει δημοσκοπικά το λεγόμενο «κεντροδεξιό μπλοκ» των κομμάτων «Αδέλφια της Ιταλίας», Λέγκα και «Φόρτσα Ιτάλια», ενόψει των πρόωρων εκλογών στην Ιταλία, κάτι που θα του έδινε σαφή πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού ινστιτούτου «Demopolis», το εθνικιστικό «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI) της Τζόρτζια Μελόνι είναι σταθερά πρώτο κόμμα με 24% και ακολουθεί το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) με 22,6%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Λέγκα του Μ. Σαλβίνι με 14,5%. Το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S), που κατεβαίνει μόνο του στις εκλογές, λαμβάνει 11% και ακολουθούν το «Φόρτσα Ιτάλια» (FI) του Σ. Μπερλουσκόνι με 7% και ο λεγόμενος «κεντρώος πόλος» του Azione (Δράση) - Italia Viva (του Μ. Ρέντσι) με 5,8%.

Οι σύμμαχοι του PD, Ιταλοί Αριστεροί και Πράσινοι, συγκεντρώνουν 3,7% και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Italexit» 3,1%.

Ετσι, ο «κεντροδεξιός» συνασπισμός εμφανίζει προβάδισμα πάνω από 16% έναντι του «κεντροαριστερού».

Για «σκληρότερα» παζάρια στην ΕΕ δεσμεύεται η Μελόνι

«Θέλουμε μια διαφορετική στάση της Ιταλίας στη διεθνή σκηνή, για παράδειγμα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημείωσε χτες η Μελόνι, με τη δέσμευση η δική της κυβέρνηση να εκπροσωπήσει πιο αποφασιστικά τα συμφέροντα των ιταλικών ομίλων και τη θέση της χώρας στην ΕΕ.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να καταστρέψουμε την Ευρώπη, ότι θέλουμε να φύγουμε από την Ευρώπη (...) Σημαίνει απλώς ότι η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι τόσο σημαντική για εμάς, όσο και για τους Γάλλους και τους Γερμανούς», είπε.

Την «πεποίθηση» ότι «η επόμενη κυβέρνηση, όποιο χρώμα κι αν είναι, θα μπορέσει να ξεπεράσει δυσκολίες που φαίνονται ανυπέρβλητες», εξέφρασε ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ντράγκι. Παράλληλα υπενθύμισε πως η Ιταλία είναι ιδρυτική χώρα της ΕΕ, πρωταγωνιστής σε G7 και ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας πως «ο προστατευτισμός και ο απομονωτισμός δεν συμπίπτουν με το εθνικό μας συμφέρον».

Παρά τις «κυριαρχικές παρορμήσεις που μόλις πρόσφατα πίεζαν να βγει από το ευρώ, η Ιταλία δεν ήταν ποτέ δυνατή όταν αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της», ανέφερε.

Στο Κίεβο ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Τη στήριξη της Ιταλίας στην Ουκρανία μετέφερε ο Ιταλός ΥΠΕΞ και αρχηγός του κόμματος IC (Δέσμευση Πολιτών), Λουίτζι Ντι Μάιο, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στον «κεντροαριστερό» συνασπισμό.

Ο Ντι Μάιο συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, και τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμ. Κουλέμπα. Η Ιταλία, δήλωσε, επέλεξε να είναι στο πλευρό του ουκρανικού λαού που υπερασπίζεται «ολόκληρη την Ευρώπη» και είναι «μια από τις χώρες που έδωσε τη μεγαλύτερη βοήθεια στην ουκρανική αντίσταση, σημαντική οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια».

Επισκεπτόμενος την πόλη Ιρπίν - όπου ο ρωσικός στρατός φέρεται να διέπραξε εγκλήματα πολέμου - και αφήνοντας αιχμές για τα «κεντροδεξιά» κόμματα, ο Ντι Μάιο ανέφερε: «Εδώ υπάρχει μια κατεστραμμένη πόλη, ισοπεδωμένη, και στην Ιταλία υπάρχουν εκείνοι που εξακολουθούν να αρνούνται όσα διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα, κάνοντας τη δουλειά του Πούτιν».

Πάντως εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές η ιταλική κυβέρνηση «θα συνεχίσει να υποστηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την Ουκρανία, που είναι το σύνορο της Ευρώπης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ