Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΡΑΝ - ΚΙΝΑ
Εντονα προβλήματα από την ξηρασία

Πρωτοφανής ξηρασία επικρατεί στην Πορτογαλία, με τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση να συστήνει σε 43 δήμους (στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της χώρας, και σε τρεις στο Αλγκάρβε, στον νότο), που έχουν επηρεαστεί περισσότερο, νέο χαράτσι στα νοικοκυριά που καταναλώνουν περισσότερα από 15 κυβικά μέτρα νερού τον μήνα. Επίσης, να αναστείλουν τον καθαρισμό των δρόμων και το πότισμα των δημόσιων πάρκων και των κήπων, καθώς και τη χρήση νερού σε συντριβάνια και πισίνες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, από τα 61 φράγματα στην Πορτογαλία τα 10 είναι σε κρίσιμη κατάσταση, με τον αποθηκευμένο όγκο νερού να έχει πέσει κάτω από το 20% της χωρητικότητάς τους.

Να σημειωθεί ότι τον Φλεβάρη η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ζήτησε να σταματήσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από έξι φράγματα.

Στη Γερμανία, η στάθμη των υδάτων του ποταμού Ρήνου σε ένα βασικό σημείο διέλευσης, στο Κάουμπ, δυτικά της Φρανκφούρτης, πρόκειται να μειωθεί τις επόμενες ημέρες, περιορίζοντας την ποσότητα του φορτίου που μπορούν να μεταφέρουν οι φορτηγίδες. Η στάθμη προβλέπεται να πέσει έως και 71 εκατοστά νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης. Στα 40 εκατοστά ή και χαμηλότερα, καθίσταται ασύμφορο για πολλές φορτηγίδες να μεταφέρουν φορτίο μέσω αυτού του τμήματος του ποταμού.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι διαδηλώσεις στο δυτικό Ιράν. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού και την αδυναμία των αρμόδιων αρχών να λύσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Την Τρίτη και την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές διαδηλώσεις σε δυτικές περιοχές του Ιράν, π.χ. στην πόλη Χαμαντάν (300 χλμ. δυτικά της Τεχεράνης), για την έλλειψη νερού.

Το Ιράν πλήττεται τα τελευταία χρόνια από ξηρασία, αλλά και πλημμύρες, που οφείλονται σε καταρρακτώδεις βροχές.

Μεγαλώνει η ανησυχία που προκαλεί στην Κίνα η συνεχιζόμενη ξηρασία, που σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία αφορά τα μισά εδάφη της χώρας. Επίσημα στοιχεία, που επικαλέστηκαν και διεθνή ΜΜΕ, καταγράφουν ότι η χώρα δεν έχει αντιμετωπίσει τόσο υψηλές θερμοκρασίες από το 1961, όταν ξεκίνησαν οι σχετικές εκθέσεις. Πολλές μεγαλουπόλεις βιώνουν θερμοκρασίες μέχρι και 45 βαθμών Κελσίου, ειδικά στα νοτιοδυτικά. Σε πολλά ποτάμια, μεταξύ τους και στο μεγαλύτερο της χώρας, Γιανγκτσέ, η στάθμη των νερών έχει μειωθεί πολύ, γεννώντας προβληματισμό και για τη λειτουργία των σταθμών παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας. Σε πολλές περιοχές οι αρχές έδωσαν εντολή για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με δελτίο, αν και οι ανάγκες μεγαλώνουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, π.χ. μέσα από τη χρήση κλιματιστικών.

Προβληματισμός εκφράζεται και για την αγροτική παραγωγή, με δεδομένες και τις ανάγκες καλλιεργειών όπως αυτές του ρυζιού ή της σόγιας, που απαιτούν πολύ νερό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ