Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες συναντήσεις και διεργασίες στην αντιπολίτευση

Νέα συνάντηση είχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι επικεφαλής των «6» κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, που από τον Φλεβάρη ξεκίνησαν προσπάθειες συνεργασίας, μεταξύ άλλων κατεβάζοντας κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2023 για να πετύχουν εναλλαγή στην αστική διακυβέρνηση μετά από πολλά χρόνια.

Η νέα συνάντηση έγινε στην έδρα του «Κόμματος Ευδαιμονίας» στην Αγκυρα, με τη συμμετοχή των επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κ. Κιλιντσάρογλου, του νεοφιλελεύθερου «Καλού Κόμματος » (IYI), Μεράλ Ακσενέρ, του ισλαμιστικού «Κόμματος Ευδαιμονίας» (SP), Τ. Καραμολάογλου, του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), Αλί Μπαμπατζάν, του Κόμματος του Μέλλοντος (GP), Αχμ. Νταβούτογλου, και του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Γκ. Ουισάλ.

Υπενθυμίζεται ότι DEVA και GP δημιουργήθηκαν από πρώην στελέχη του κυβερνώντος ΑΚΡ, στενούς συνεργάτες του Ερντογάν.

Σε κοινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα «6» κόμματα «έχουμε γίνει ελπίδες για το έθνος μας», κατηγορείται το προεδρικό σύστημα ως αιτία «για την πτώχευση της οικονομίας, την απώλεια της υπόληψης της χώρας στο εσωτερικό και το εξωτερικό». Δεσμεύονται δε ότι θα προτάξουν «τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης».

Οι «6» θα συναντηθούν πάλι στις 2 Οκτώβρη, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το όνομα ενός υποψηφίου που θα στήριζαν από κοινού.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι προσπάθειες διασφάλισης συμμάχων εντείνει και το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό HDP, που μέσα στο Σεπτέμβρη αναμένεται να κάνει σχετικές ανακοινώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ