Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σχέδια των ΗΠΑ για ενίσχυση των βάσεών τους στην Γκουάμ με επιθετικά οπλικά συστήματα

Στην «καρδιά» του δυτικού Ειρηνικού σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν βαλλιστικούς πυραύλους, υπερηχητικά όπλα και πυραύλους «Κρουζ»

Αποψη της ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στην Γκουάμ
Αποψη της ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στην Γκουάμ
Πολύπλευρα μέτρα για την ενίσχυση της θέσης τους και στρατιωτικά στον Ινδο-Ειρηνικό απέναντι στην Κίνα παίρνουν οι ΗΠΑ, εστιάζοντας και στην «αυλή» του ασιατικού γίγαντα, όπως δείχνουν τα σχέδια για τη σημαντική ενίσχυση των βάσεών τους στη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού με σειρά σύγχρονων επιθετικών εξοπλισμών.

Οπως δήλωσε ο Αμερικανός αντιναύαρχος Τζον Χιλ, στόχος είναι να ενισχυθούν οι «στρατιωτικές υποδομές και ικανότητες» των βάσεων στην Γκουάμ, ώστε να αντιμετωπιστεί μια «προηγμένη» απειλή από εξελιγμένα οπλικά συστήματα που Κίνα και Βόρεια Κορέα αναπτύσσουν.

Σύμφωνα με τον Χιλ, τα σχέδια που βρίσκονται υπό κατάρτιση προβλέπουν μέχρι το 2026 να έχει ενισχυθεί σημαντικά η δύναμη που εδρεύει στη νήσο, μεταξύ άλλων με σύγχρονα υπερηχητικά όπλα, βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και πυραύλους «Κρουζ», πιθανώς δε και με διαστημικά συστήματα.

Η Γκουάμ βρίσκεται 10.000 χλμ. μακριά από την αμερικανική ενδοχώρα, στη Μικρονησία του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού. Μέχρι το 1898 αποτελούσε ισπανική κτήση, μετά όμως πέρασε στον έλεγχο της Ουάσιγκτον και αποτελεί «μη ενσωματωμένη περιοχή» των ΗΠΑ.

Σήμερα φιλοξενεί τόσο αεροπορική όσο και ναυτική βάση, από τις πιο σημαντικές των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης, στην «καρδιά» του Ειρηνικού, με πάνω από 7.000 στρατιωτικό προσωπικό.

Τις κινεζικές αντιδράσεις στα αμερικανικά σχέδια παραπέρα ενίσχυσης των βάσεων των ΗΠΑ στην Γκουάμ αποτύπωσε άρθρο των «Γκλόμπαλ Τάιμς», σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Αν οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις παρέμβουν στην Ταϊβάν με τη βία, τότε αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία μιας ένοπλης αντιπαράθεσης με την Κίνα και εμείς σίγουρα θα απαντήσουμε χωρίς δισταγμό. Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, περιλαμβανομένων αυτών στην Γκουάμ, βρίσκονται φυσικά εντός του εύρους πυρός των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Ταϊβάν: Προς αύξηση - ρεκόρ στις στρατιωτικές δαπάνες

Στο μεταξύ, οι αρχές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν χτες σχέδιο για αύξηση 12,9% στις στρατιωτικές δαπάνες (στα 13,72 δισ. δολάρια) στον επόμενο ετήσιο προϋπολογισμό. Στις προτεραιότητες των νέων δαπανών είναι η αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών, προϋπολογίζοντας 3,58 δισ. δολάρια

Ανακοίνωση του ταϊβανέζικου υπουργείου Αμυνας επέκρινε «τη συνεχιζόμενη επέκταση των στοχευμένων στρατιωτικών ενεργειών» της Κίνας και «τη διαρκή χρήση πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών για την εισβολή και παρενόχληση των υδάτων και του εναέριου χώρου που περιβάλλει την Ταϊβάν», υποστηρίζοντας ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της «παραμένουν αφοσιωμένες στην αρχή της προετοιμασίας για πόλεμο, χωρίς να τον επιζητούν, και της υπεράσπισης της εθνικής ασφάλειας».

Σημειωτέον, στην Ταϊβάν - πέρα από τις συνεχείς επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων - αναμένεται τον Οκτώβρη και αντιπροσωπεία βουλευτών του Καναδά.

Αντιδρώντας, η κινεζική πρεσβεία στην Οττάβα προειδοποίησε για τη λήψη «αποφασιστικών και δυναμικών μέτρων κατά οποιασδήποτε χώρας προσπαθεί να εμπλακεί ή να παραβιάσει την κυριαρχία της Κίνας και την εδαφική της ακεραιότητα».

Ο Α. Μπλάνχαρντ, εκπρόσωπος της ΥΠΕΞ του Καναδά, ανέφερε ότι οι κοινοβουλευτικές ενώσεις λαμβάνουν ανεξάρτητα αποφάσεις για τις επισκέψεις τους και η καναδική κυβέρνηση το σέβεται αυτό, αλλά και ότι μια τέτοια επίσκεψη δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για κλιμάκωση της έντασης ή για επιθετικές στρατιωτικές και οικονομικές ενέργειες.

Ασκήσεις ΗΠΑ - Ινδίας κοντά στα σύνορα με την Κίνα

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας Ταν Κεφέι εξέφρασε χτες προβληματισμό για τις στρατιωτικές ασκήσεις που Ινδία και ΗΠΑ πρόκειται να διεξάγουν τον Οκτώβρη στην Ασία, κοντά στην περιοχή για την οποία η Κίνα έχει εδαφικές διαφορές με την Ινδία.

Η ινδο-αμερικανική άσκηση με τον κωδικό «Yudh Abhyas» πραγματοποιείται για 15η φορά, σε συνθήκες που ενισχύεται η συνεργασία των δύο χωρών, παρά τις σημαντικές διαφωνίες που παραμένουν (π.χ. η Ινδία επιμένει να μην υιοθετεί τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ).

Η φετινή άσκηση θα γίνει στην περιοχή Αουλι της ινδικής πολιτείας Ουταρακχάντ, λιγότερο από 100 χλμ. μακριά από τη λεγόμενη «Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου» (Line of Actual Control) που αποτελεί ντε φακτο το σύνορο Ινδίας - Κίνας. Τον Ιούνη του 2020 είχε σημειωθεί στην περιοχή σοβαρό «θερμό επεισόδιο» μεταξύ των δύο χωρών, με εκατέρωθεν απώλειες στρατιωτών.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας είπε ότι η στρατιωτική συνεργασία «δεν πρέπει να στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών, αλλά να εξυπηρετεί τη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας». Πρόσθεσε ότι το συνοριακό ζήτημα Κίνας - Ινδίας είναι διμερές και ότι «οι δύο πλευρές έχουν διατηρήσει αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, και έχουν συμφωνήσει να χειριστούν κατάλληλα το θέμα μέσα από διμερείς διαλόγους», υπενθυμίζοντας ότι με βάση σχετικές συμφωνίες του 1993 και του 1996 οι δύο πλευρές δεν επιτρέπεται να διεξάγουν γυμνάσια κοντά στη Γραμμή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανησυχία» για την «αυξανόμενη ικανότητα» της Κίνας να αναμορφώσει τον διεθνή συσχετισμό(2023-05-18 00:00:00.0)
Μπαράζ κινήσεων ΗΠΑ - Κίνας που ρίχνουν νέο «λάδι στη φωτιά» του ανταγωνισμού(2022-05-28 00:00:00.0)
Απειλές στρατιωτικής εμπλοκής στην Ταϊβάν και αναγγελία νέου οικονομικού σχήματος(2022-05-24 00:00:00.0)
Και η Σλοβενία ανακοινώνει σχέδια σύσφιξης σχέσεων με την Ταϊβάν(2022-01-20 00:00:00.0)
Κλιμάκωση ανταγωνισμού και στρατιωτικών προετοιμασιών σε μια περιοχή με πολλά «φιτίλια»(2021-09-25 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο έρχεται και η στρατιωτική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης(2020-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ