ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Υψώνουν τείχη για τους λαούς της ΕΕ και τους πρόσφυγες

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ (του απεσταλμένου μας Δάνη ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ).--

Με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, που θύμιζαν «κατάσταση πολιορκίας», άρχισε χτες το απόγευμα η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο «Πόρτο Καρράς» της Χαλκιδικής. Πρώτο δείγμα γραφής των «είκοσι πέντε» ήταν η απόφαση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Με κύριο γνώρισμα την καταστολή, η απόφαση της Συνόδου χαρακτηρίζει ουσιαστικά τους πρόσφυγες «μαύρα πρόβατα» για τις «πολιτισμένες» και «δημοκρατικές» τους κοινωνίες. Ηταν μια ακόμη μεγάλη «επιτυχία» της Ελληνικής Προεδρίας.

Αργά χτες το βράδυ, κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση κυριάρχησαν τα θέματα που αφορούν στο κατεχόμενο Ιράκ, στη συντονισμένη επιχείρηση ΗΠΑ - ΕΕ κατά του Ιράν, στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κ.ά. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν γνωστό αν οι «είκοσι πέντε» κατέληξαν σε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις. Αναμένεται, πάντως, οι αποφάσεις να ενσωματωθούν στο κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στην τελική του μορφή. Αν κρίνουμε από στοιχεία των εισηγήσεων του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, είναι εμφανής η πρόθεση της Προεδρίας, αλλά και του συνόλου των ηγετών να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της αμερικανοβρετανικής επιδρομής στο Ιράκ. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το Ιράν, αλλά και η διαβεβαίωση του Χαβιέ Σολάνα ότι η προσπάθεια δημιουργίας μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας δεν αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Σημειώνουμε πως, λόγω της καθυστερημένης έναρξης της Συνόδου, η Συνέντευξη Τύπου του προεδρεύοντος της Συνόδου Ελληνα πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, αναμενόταν αργά χτες το βράδυ, μετά και από το δείπνο.

Σήμερα θα συζητηθεί στη Σύνοδο το θέμα του Συντάγματος της ΕΕ, με εισήγηση του προέδρου της Συντακτικής Συνέλευσης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναμένεται να εκδηλωθούν οι μεγάλες και σοβαρές αντιθέσεις ανάμεσα σε δύο κυρίως ομάδες χωρών. Από τη μια, του γαλλογερμανικού άξονα, ο οποίος ζητάει όλο και περισσότερες εξουσίες στα κοινοτικά όργανα, υπολογίζοντας ότι Παρίσι - Βερολίνο θα αποκτήσουν την απόλυτη ηγεμονία. Από την άλλη, ο άξονας Λονδίνου - Μαδρίτης που επιθυμεί μια Ευρωπαϊκή Ενωση με αδύναμα πολιτικά χαρακτηριστικά και με έντονη τη διάσταση της ανοιχτής αγοράς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Σύνοδος θα καταλήξει σε ένα κείμενο «κοινής αποδοχής» μεταξύ των μεγάλων κρατών, το οποίο θα παραπέμψει για συζήτηση και «βελτιώσεις» στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί το ερχόμενο Φθινόπωρο και θα πρέπει να καταλήξει σε ένα Σύνταγμα πριν το Μάη του 2004, δηλαδή πριν τις ευρωεκλογές, στις οποίες θα πάρουν μέρος για πρώτη φορά και τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Από την έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης ζημιωμένες θα βγουν οι μικρότερες χώρες - μέλη, αφού θα χάσουν όλα σχεδόν τα δικαιώματά τους στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων και θα υποχρεωθούν να εκχωρήσουν ένα σημαντικό μέρος των εθνικών κυριαρχικών τους δικαιωμάτων. Ζημιωμένοι, όμως, θα βγουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα των χωρών - μελών, με την ενίσχυση του Διευθυντηρίου της ΕΕ και την ένταση της επίθεσης κατά των δικαιωμάτων τους.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας αναμένεται να συζητηθούν ακόμα το θέμα της προώθησης των αποφάσεων της Λισαβόνας, το θέμα του «ευρωστρατού» και οι οικονομικές εξελίξεις.

Η Σύνοδος λήγει σήμερα το απόγευμα, ενώ για αύριο είναι προγραμματισμένη η Διάσκεψη ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκδοθεί και σχετική διακήρυξη. Μια διακήρυξη που θα επιβεβαιώνει την προσήλωση όλων των «εταίρων» στις αρχές του περιβόητου «Συμφώνου Σταθερότητας», με το οποίο αναγνωρίζεται η επικυριαρχία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Διεκδικεί μερίδιο από τη «δόξα»

Τη στήριξη της Ελληνικής Προεδρίας επειδή τη θεωρεί «εθνική υπόθεση», ζήτησε ο Κ. Καραμανλής από τους ομοϊδεάτες του αρχηγούς κομμάτων που συμμετείχαν στη διευρυμένη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Χαλκιδική.

«Ζήτησα από τους ηγέτες του ΕΛΚ να στηρίξουν τις προσπάθειες της Προεδρίας για να καταλήξουν σε θετικά συμπεράσματα», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ ο πρόεδρος της ΝΔ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι βασική προτεραιότητα είναι να καταλήξει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στα βασικά θέματα και κυρίως στο κείμενο του Συντάγματος ως «βάση συζήτησης». Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ διεκδικεί μερίδιο από τη δόξα της Ελληνικής Προεδρίας, αφού στηρίζει το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών που προωθεί η κυβέρνηση Σημίτη.

Ωστόσο ορισμένες από τις προτάσεις που υπέβαλε στη σύνοδο του ΕΛΚ ο πρόεδρος της ΝΔ για το Ευρω-Σύνταγμα απορρίφθηκαν μετά πολλών επαίνων. Ειδικότερα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Β. Μάρτενς, το ΕΛΚ συμφωνεί με τη θεσμοθέτηση της θέσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της «διατήρησης της εναλλαγής των κρατών μελών στην προεδρία». Με τη θέση αυτή συμφωνούν και οι πρωθυπουργοί του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και ο Αυστριακός καγκελάριος, ενώ δεν τοποθετήθηκαν στη σύνοδο του ΕΛΚ για το θέμα οι Αθνάρ και Μπερλουσκόνι. Ακόμα δε φαίνεται να έχει καμία τύχη η πρόταση του προέδρου της ΝΔ περί θεσμοθέτησης από το Σύνταγμα ρήτρας αλληλεγγύης για συνδρομή, ακόμα και με στρατιωτικά μέσα, των κρατών μελών, από οπουδήποτε και αν δεχτούν επίθεση «είτε τρομοκρατική είτε στρατιωτική». Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «δεν έγινε συζήτηση», απλώς ο ίδιος το ανέφερε και «είναι κάτι που παραμένει ανοιχτό». Πάντως, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι «η ρήτρα έχει συμπεριληφθεί, αλλά όχι στο εύρος που θα επιθυμούσαμε, ώστε να καλύπτει και την αμοιβαία συνδρομή, σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική απειλή».

Οπως είπε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Β. Μάρτενς, το αποτέλεσμα της Συντακτικής Συνέλευσης χαρακτηρίζεται πολύ θετικό και τα κεντροδεξιά κόμματα ζητούν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα γρήγορα και σε κάθε περίπτωση μέχρι το Δεκέμβρη του 2003.

Επίσης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ειδική σύνοδος του ΕΛΚ το φθινόπωρο για την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της Βαλκανικής. Στη σύνοδο του ΕΛΚ συμμετείχαν εννέα πρωθυπουργοί (απουσίαζε ο Γάλλος Ραφαρέν) και περίπου 50 αρχηγών κομμάτων.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με ένα μεγάλο λεκέ λήγει η Ελληνική Προεδρία

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, χτες, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κατά την έναρξη της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που φιλοξενεί το ΚΚΕ, αναφερόμενη στην Ελληνική Προεδρία, σημείωσε:

«Η Ελληνική Προεδρία λήγει με ένα μεγάλο λεκέ, μελάνι σκέτο: Το ότι διαχειρίστηκε τη δικαστική συνδρομή με τις ΗΠΑ και γενικότερα τη συμφωνία ότι μπορεί να επιβάλλεται βία εκεί που τα διπλωματικά τάχα μέσα των ιμπεριαλιστών δεν έχουν πέραση. Τίποτε άλλο δε θα ήθελα να δηλώσω, μόνο αυτό ας πάρει υπόψη του ο ελληνικός λαός. Εδώ πια περιμένουμε την τοποθέτηση όλων των κομμάτων όχι μόνο για τα ζητήματα της δικαιοσύνης, αλλά και για την ταύτιση ΕΕ και ΗΠΑ όσον αφορά στη χρήση βίας στις διεθνείς υποθέσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πότε θα πάει στη Θεσσαλονίκη, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε:

«Θ' ανέβω το Σάββατο, επειδή αυτό το διήμερο έχουμε τη συνάντηση 71 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και τα ζητήματα που συζητάμε είναι τα προβλήματα κλιμάκωσης και ανάπτυξης των διεθνών δραστηριοτήτων, που δοκιμάζονται εμπράκτως στη Θεσσαλονίκη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ