Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Υψώνουν τείχη για τους λαούς της ΕΕ και τους πρόσφυγες

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ (του απεσταλμένου μας Δάνη ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ).--

Με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, που θύμιζαν «κατάσταση πολιορκίας», άρχισε χτες το απόγευμα η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο «Πόρτο Καρράς» της Χαλκιδικής. Πρώτο δείγμα γραφής των «είκοσι πέντε» ήταν η απόφαση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Με κύριο γνώρισμα την καταστολή, η απόφαση της Συνόδου χαρακτηρίζει ουσιαστικά τους πρόσφυγες «μαύρα πρόβατα» για τις «πολιτισμένες» και «δημοκρατικές» τους κοινωνίες. Ηταν μια ακόμη μεγάλη «επιτυχία» της Ελληνικής Προεδρίας.

Αργά χτες το βράδυ, κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση κυριάρχησαν τα θέματα που αφορούν στο κατεχόμενο Ιράκ, στη συντονισμένη επιχείρηση ΗΠΑ - ΕΕ κατά του Ιράν, στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κ.ά. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν γνωστό αν οι «είκοσι πέντε» κατέληξαν σε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις. Αναμένεται, πάντως, οι αποφάσεις να ενσωματωθούν στο κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στην τελική του μορφή. Αν κρίνουμε από στοιχεία των εισηγήσεων του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, είναι εμφανής η πρόθεση της Προεδρίας, αλλά και του συνόλου των ηγετών να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της αμερικανοβρετανικής επιδρομής στο Ιράκ. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το Ιράν, αλλά και η διαβεβαίωση του Χαβιέ Σολάνα ότι η προσπάθεια δημιουργίας μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας δεν αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Σημειώνουμε πως, λόγω της καθυστερημένης έναρξης της Συνόδου, η Συνέντευξη Τύπου του προεδρεύοντος της Συνόδου Ελληνα πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, αναμενόταν αργά χτες το βράδυ, μετά και από το δείπνο.

Σήμερα θα συζητηθεί στη Σύνοδο το θέμα του Συντάγματος της ΕΕ, με εισήγηση του προέδρου της Συντακτικής Συνέλευσης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναμένεται να εκδηλωθούν οι μεγάλες και σοβαρές αντιθέσεις ανάμεσα σε δύο κυρίως ομάδες χωρών. Από τη μια, του γαλλογερμανικού άξονα, ο οποίος ζητάει όλο και περισσότερες εξουσίες στα κοινοτικά όργανα, υπολογίζοντας ότι Παρίσι - Βερολίνο θα αποκτήσουν την απόλυτη ηγεμονία. Από την άλλη, ο άξονας Λονδίνου - Μαδρίτης που επιθυμεί μια Ευρωπαϊκή Ενωση με αδύναμα πολιτικά χαρακτηριστικά και με έντονη τη διάσταση της ανοιχτής αγοράς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Σύνοδος θα καταλήξει σε ένα κείμενο «κοινής αποδοχής» μεταξύ των μεγάλων κρατών, το οποίο θα παραπέμψει για συζήτηση και «βελτιώσεις» στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί το ερχόμενο Φθινόπωρο και θα πρέπει να καταλήξει σε ένα Σύνταγμα πριν το Μάη του 2004, δηλαδή πριν τις ευρωεκλογές, στις οποίες θα πάρουν μέρος για πρώτη φορά και τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Από την έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης ζημιωμένες θα βγουν οι μικρότερες χώρες - μέλη, αφού θα χάσουν όλα σχεδόν τα δικαιώματά τους στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων και θα υποχρεωθούν να εκχωρήσουν ένα σημαντικό μέρος των εθνικών κυριαρχικών τους δικαιωμάτων. Ζημιωμένοι, όμως, θα βγουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα των χωρών - μελών, με την ενίσχυση του Διευθυντηρίου της ΕΕ και την ένταση της επίθεσης κατά των δικαιωμάτων τους.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας αναμένεται να συζητηθούν ακόμα το θέμα της προώθησης των αποφάσεων της Λισαβόνας, το θέμα του «ευρωστρατού» και οι οικονομικές εξελίξεις.

Η Σύνοδος λήγει σήμερα το απόγευμα, ενώ για αύριο είναι προγραμματισμένη η Διάσκεψη ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκδοθεί και σχετική διακήρυξη. Μια διακήρυξη που θα επιβεβαιώνει την προσήλωση όλων των «εταίρων» στις αρχές του περιβόητου «Συμφώνου Σταθερότητας», με το οποίο αναγνωρίζεται η επικυριαρχία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ