Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι ήθελε η αλεπού στο παζάρι;

Το ταξίδι του διοικητή της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκη στο Βουκουρέστι τις κρίσιμες ώρες λίγο πριν ο Α. Οτσαλάν έρθει στην Ελλάδα εντασσόταν στο σχέδιο παράδοσης του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν. Αυτό αποκαλύπτεται από τις χτεσινές καταθέσεις των Ναξάκη και Ροζερίν.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε παράδοση του Κούρδου ηγέτη στο Βουκουρέστι και όταν αυτό απέτυχε, μπήκε σε εφαρμογή η Κένια. Εξάλλου, αυτός είναι ο λόγος που ο Χ. Σταυρακάκης είχε πραγματοποιήσει τότε επίσκεψη στο Βουκουρέστι.

Ο Α. Ναξάκης κατέθεσε χτες στο δικαστήριο ότι στις 29 Γενάρη που πήγαν στην Πετρούπολη βρήκαν τον Α. Οτσαλάν σε πολύ άσχημη κατάσταση, όπου έμενε σ' ένα μικρό αεροπλάνο βρώμικο. Στο αεροδρόμιο τους συνάντησε ένας Ρώσος αξιωματούχος από το... πουθενά και τους δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά: «Δε σας επιτρέπω να φύγετε αν δεν πάτε μέσω Βουκουρεστίου και να πείτε ότι θα κατευθυνθείτε εκεί για καύσιμα»! «Με το που άκουσα αυτά με κυρίευσε κρύος ιδρώτας, κατέθεσε ο Α. Ναξάκης, γιατί ήξερα ότι υπήρχε σε ισχύ συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρουμανίας, σύμφωνα με την οποία η Ρουμανία παρέδωσε όλους τους Κούρδους που βρίσκονταν στο έδαφός της».

Ο Α. Ναξάκης, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο, κατόρθωσε τότε να αποτρέψει τη μετάβαση στη Ρουμανία και ταξίδεψαν απευθείας στην Ελλάδα: «Κατόρθωσα να σώσω τον Οτσαλάν από την παράδοση στο Βουκουρέστι, είπε στο δικαστήριο, αλλά δεν μπόρεσα να αποτρέψω την Κένια».

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου εξέφρασε την άποψη ότι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος που έδωσε την ψευδή πληροφορία, ότι δήθεν πρόκειται να έρθει στις 29 Γενάρη ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας. Η άποψη αυτή διαψεύδει τα δήθεν «δρακόντεια μέτρα» κατά της έλευσης του Οτσαλάν και ενισχύει τη θέση ότι η ΕΥΠ και ο Χ. Σταυρακάκης ήθελαν να περάσει από το αεροδρόμιο του Ελληνικού χωρίς έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ