Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενήμερος ο Κ. Σημίτης για όλες τις κινήσεις Οτσαλάν

Ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για την παράδοση του Οτσαλάν στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας απέδωσε η Καγιά Αϊφέρ (Ροζερίν), η οποία κατέθεσε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ενήμερος όλων των κινήσεων του Κούρδου ηγέτη, από τη στίμη που πραγματοποίησε την «έξοδο» από τη Συρία με προορισμό χώρα της Δυτικής Ευρώπης.

Οπως κατέθεσε η κατηγορούμενη στο δικαστήριο στις 7 Οκτώβρη 1998 ο Απο της είπε ότι θέλει να να συναντηθεί με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπαντουβά. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πήγε τότε αμέσως στη Δαμασκό, όπου ο Κούρδος ηγέτης του γνωστοποίησε για την πρόθεσή του να έρθει στην Ελλάδα, λόγω των πιέσεων που δεχόταν ο ηγέτης της Συρίας Χ. Ασαντ από το καθεστώς της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την κατάθεση της Ροζερίν, ο Κ. Μπαντουβάς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για τις προθέσεις του Κούρδου ηγέτη και πήρε την απάντηση ότι το κλίμα είναι θετικό και πως η Ελλάδα θα προσέφερε συνδρομή στον Α. Οτσαλάν. Ετσι, μετά από αυτές τις... εγγυήσεις έφτασε ο Κούρδος ηγέτης στην Αθήνα (πρώτη φορά) στις 9 Οκτώβρη 1998, όπου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, ο διοικητής της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βοηθούσε τον Κούρδο ηγέτη να πάει με ασφάλεια στη Μόσχα.

Ιδιαίτερη σημασία από την κατάθεση της Ροζερίν έχουν όσα ανέφερε στο φερόμενο επιχειρηματία Α. Αριστείδου (Τζορτζ) από την Κύπρο. Οπως κατέθεσε η Ροζερίν, ενώ ο Απω βρισκόταν στο Μινσκ σκόπιμα ο Κύπριος επιχειρηματίας παραπληροφορούσε τους Κούρδους, μέσω της δικηγόρου του Α. Οτσαλάν στην Ολλανδία, πως δήθεν ο Απο βρίσκεται στο αεροδρόμιο του Ρότερνταμ και θα πρέπει να πάνε να τον υποδεχτούν οι σύντροφοί του στο αεροδρόμιο.

Οι ενέργειες αυτές του Α. Αριστείδου, πάντα σύμφωνα με την κατάθεση της Ροζερίν, είχαν ως αποτέλεσμα να μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης σ' όλο τον κόσμο ότι ο Απο βρίσκεται ή πηγαίνε στην Ολλανδία, με συνέπεια οι αρχές της Ολλανδίας να αναγκαστούν να δηλώσουν ότι είναι ανεπιθύμητος στη χώρα τους. Ετσι, οι ελληνικές αρχές κατόρθωσαν να υλοποιήσουν το σχέδιό τους να μεταφέρουν τον Απο στην Κένια, ως λύση ανάγκης και γιατί δεν υπήρχε άλλη διέξοδος στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε. Η ελληνική κυβέρνηση ανενόχλητα μετέφερε τον Απο στην Κένια, όταν αυτό δεν το γνώριζαν ούτε οι Κούρδοι στενοί συνεργάτες του.

Παράλληλα, η Ροζερίν κατέθεσε ότι ο Οτσαλάν ζητούσε επίμονα από την Ελλάδα να τον πάει σε ευρωπαϊκή χώρα για να διεθνοποιήσει το κουρδικό πρόβλημα, έχοντας την εμπειρία από το Παλαιστινιακό. Μάλιστα, είπε ότι δεχόταν ως έσχατη λύση ακόμη και να τον πάνε με ασφάλεια στα βουνά του Κουρδιστάν (Νότια Τουρκία), σε περίπτωση που δεν υπήρχε δυνατότητα μετάβασης στη Δυτική Ευρώπη.

Χτες κατέθεσε και ο Κούρδος Γιακάρ Τσαντκίζ, ο οποίος είναι κατηγορούμενος και ήταν στο αεροπλάνο που μετέφερε τον Α. Οτσαλάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μπλέκουν» Μπαντουβά στο άνοιγμα της αίθουσας VIP (2003-06-24 00:00:00.0)
Υπήρξε «συνωμοσία και προδοσία της ελληνικής κυβέρνησης» (2003-06-18 00:00:00.0)
Είπαν στο Κούρδο ηγέτη πως θα πήγαινε στην Ολλανδία! (2003-06-13 00:00:00.0)
Η Ελλάδα συνέβαλε συνειδητά στην παράδοσή του (2003-06-05 00:00:00.0)
Βόλευε τους Τούρκους η Κένυα (1999-04-20 00:00:00.0)
Ψεύτικες υποσχέσεις για "ελληνική προστασία" (1999-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ