Τρίτη 24 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
«Μπλέκουν» Μπαντουβά στο άνοιγμα της αίθουσας VIP

Το όνομα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπαντουβά «μπλέχτηκε» χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της παράνομης εισόδου του Α. Οτσαλάν στη χώρα μας, ως το άτομο απ' όπου διοχετεύτηκε η πληροφορία για άφιξη του υφυπουργού Αμυνας της Ρωσίας και επομένως να ανοίξει η αίθουσα επισήμων VIP.

Ο Στ. Ευαγγελάτος, προϊστάμενος του τμήματος δημοσίων σχέσεων του Κρατικού Αερολιμένα, κατέθεσε χτες στο δικαστήριο ότι ήρθε εντολή στην υπηρεσία του, που φαίνονταν ως προερχόμενη από το γραφείο του Κ. Μπαντουβά, να ανοίξει η αίθουσα VIP, λόγω της έλευσης του Ρώσου αξιωματούχου. Ο Κ. Μπαντουβάς εκείνη την περίοδο ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής.

Ωστόσο, από την κατάθεση του κατηγορούμενου Στ. Ευαγγελάτου δεν μπόρεσε να γίνει κατανοητό, παρά τις επίμονες ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου Φ. Μανώλαρου, πώς έφτασε η εντολή και ποιοι διοχέτευσαν την πληροφορία για επικείμενη άφιξη του Ρώσου υφυπουργού Αμυνας. Πάντως, ο κατηγορούμενος δε μίλησε για εντολή που έδωσε ο ίδιος ο Κ. Μπαντουβάς, ενώ άφησε να εννοηθεί για μηχανισμούς που δούλεψαν σ' αυτή την κατεύθυνση. Οπως είπε χαρακτηριστικά, άφησαν στο γραφείο του σημείωμα, το οποίο ανέφερε την άφιξη του Ρώσου αξιωματούχου και το τηλέφωνο του Κ. Μπαντουβά. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε αν αυτό έγινε από άνδρες της ΕΥΠ, αλλά ο Στ. Ευαγγελάτος αδυνατούσε να απαντήσει.

Είπε χαρακτηριστικά ότι επισήμως 148 φορείς, σύμφωνα με πρωθυπουργική απόφαση, έχουν δικαίωμα να παραγγέλνουν το άνοιγμα της αίθουσας VIP.

Πάντως, ο Στ. Ευαγγελάτος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι δεν τηλεφώνησε ο αρχιπλοίαρχος ε.α. Α Ναξάκης για να ανοίξει η αίθουσα επισήμων VIP.

Στο μεταξύ, ο Δ. Τσοβόλας επανέλαβε το αίτημα για να αποσταλούν αποσπάσματα των πρακτικών του δικαστηρίου στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του Κ. Σημίτη, αξιωματούχων της κυβέρνησης και κατά παντός άλλου υπευθύνου για κακουργηματικές και πλημμεληματικές πράξεις, γιατί από τις καταθέσεις μαρτύρων και τις απολογίες κατηγορουμένων προκύπτει ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης μεθόδευσαν την έλευση και στη συνέχεια την παράδοση Οτσαλάν, βλάπτοντας έτσι τα εθνικά συμφέροντα.

Επίσης, ο Δ Τσοβόλας υπέβαλε και ένα δεύτερο αίτημα, να κληθεί να καταθέσει ο δημοσιογράφος Μ. Βασιλάκης. Να σημειωθεί ότι ο Α. Ναξάκης προσκόμισε χτες στο δικαστήριο δήλωση του Μ. Βασιλάκη με ημερομηνία 23/10/2001, όπου αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκε και συμμετείχε «σ' ένα πολιτικό παιχνίδι παραπληροφόρησης και δημιουργίας αποδιοπομπαίων τράγων, που δημιουργήθηκε από κατευθυνόμενες και ψευδείς πληροφορίες».

Στο δεύτερο αίτημα Τσοβόλα υπήρξε «διάσπαση» των συνηγόρων υπεράσπισης, καθώς άλλοι τάχθηκαν υπέρ και άλλοι κατά. Ο Φ. Κρανιδιώτης, συνήγορος του Α. Οτσαλάν, υποστήριξε ότι η κατάθεση Μ. Βασιλάκη δε θα βοηθήσει το δικαστήριο, γιατί είναι άτομο αναξιόπιστο.

Επίσης, χτες κατέθεσαν οι Δ. Καραγιώργος, αρχιφύλακας και υπεύθυνος για τον έλεγχο των διαβατηρίων, οι Ε. Στεργιόπουλος και Γ. Μαύρος, εκπρόσωποι της εταιρίας «Athens Aviation Service».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ