Τρίτη 24 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΗΠΑ - ΕΕ
Εφ' όλης της ύλης η ατζέντα

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την αυριανή Συνάντηση Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ θα συζητηθούν διεθνή θέματα όπως το Μεσανατολικό και το θέμα του Ιράκ, η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η μη εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής αλλά και η δικαστική συνεργασία και οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της ίδιας Συνάντησης Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ αναμένεται να υπάρξουν σαφή αποτελέσματα για μια σειρά από σημαντικά θέματα. Το πρώτο μεταξύ αυτών είναι ασφαλώς η υπογραφή των συμφωνιών για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή και έκδοση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Παράλληλα, αναμένεται η έναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία «Ανοιχτού Διατλαντικού Αεροπορικού Χώρου», η κοινή δήλωση για μια από κοινού πρωτοβουλία σχετικά με τον αγώνα κατά της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής και ο συντονισμός των ενεργειών για την προώθηση της «Οικονομίας του Υδρογόνου» (προώθηση του υδρογόνου ως εναλλακτικής μορφής ενέργειας).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Συνάντηση Κορυφής θα αρχίσει με κατ' ιδίαν συνάντηση του Τζορτζ Μπους με τον Κ. Σημίτη και τον Ρομάνο Πρόντι. Η συζήτηση, κατά τη συνάντηση αυτή, αναμένεται να επικεντρωθεί στο συντονισμό των ενεργειών των δύο πλευρών για την εφαρμογή του «οδικού χάρτη» του «κουαρτέτου» (ΕΕ, Ηνωμένα Εθνη, ΗΠΑ και Ρωσία) για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών, που θα ολοκληρωθούν με γεύμα εργασίας. Η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών θα ξεκινήσει με παρουσίαση εκ μέρους της Ελληνικής Προεδρίας των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης, και κυρίως σε ό,τι αφορά στο σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ και στη στρατηγική για την κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Εξάλλου, στη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η μη εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια των μεταφορών, η δικαστική συνεργασία και πιθανόν το πρόγραμμα «Γαλιλαίος» και το θέμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε εμπορικά και οικονομικά θέματα, όπως η προσεχής υπουργική διάσκεψη στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην Κανκούν του Μεξικού, η διατλαντική συνεργασία στο πλαίσιο του διαλόγου των οικονομικών αγορών, η έρευνα σε ό,τι αφορά στον τομέα της ενέργειας και οι διαπραγματεύσεις που αφορούν στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών.

Τέλος, την ίδια μέρα, στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, θα υπογραφούν οι συμφωνίες αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και έκδοσης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ από τους υπουργούς Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο και Τ. Ασκροφτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ