Τρίτη 24 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

«ΣΑΦΗΣ ΕΝΤΟΛΗ»: «Την προσεχή Τετάρτη στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου ο προεδρεύων της ΕΕ κ. Σημίτης και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους θα κλείσουν και τυπικά το ρήγμα στις ευρωατλαντικές σχέσεις, που δημιούργησε σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό της ΕΕ με αφορμή το Ιράκ. Ο προεδρεύων της ΕΕ κ. Σημίτης μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον με σαφή εντολή να προσδώσει "νέα ώθηση" στις ευρωατλαντικές σχέσεις "ρίχνοντας μαύρη πέτρα" στα παλιά. Είναι απολύτως ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός ότι στα συμπεράσματα της Χαλκιδικής οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν στην πρόσφατη εσωτερική κρίση τους και στο ρήγμα των σχέσεων με τις ΗΠΑ, σαν να μην έλαβε χώρα το γεγονός». (Κύρα Αδάμ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

«ΓΕΦΥΡΩΣΗ ΡΗΓΜΑΤΟΣ»: «Μιάμιση με δύο ώρες θα διαρκέσουν οι συνομιλίες του Κώστα Σημίτη με τον Τζορτζ Μπους, μεθαύριο στην Ουάσιγκτον, και στις οποίες θα μετάσχουν και ο Χαβιέ Σολάνα και ο Ρομάνο Πρόντι... Στα θέματα συζήτησης - στην ατζέντα - περιλαμβάνεται και η ενημέρωση για τις εργασίες της Χαλκιδικής, όπου υπάρχει αναφορά και στο Κυπριακό και στις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. Κυρίαρχο θέμα, που αναμένεται να επικρατήσει και στη συνάντηση με τις ολιγομελείς αντιπροσωπείες και σ' αυτήν με τις πολυμελείς, είναι οι διατλαντικές σχέσεις. H γεφύρωση, δηλαδή, του χάσματος ΗΠΑ - EE». (Ειρήνη Καρανασοπούλου - ΝΕΑ)

ΜΠΑΡΑΖ «ΕΚΔΟΣΕΩΝ»: «Με διαδικασίες εξπρές και με σαφές αμερικανικό προβάδισμα θα εκδίδονται οι Ευρωπαίοι πολίτες στις ΗΠΑ ως ύποπτοι, ακόμα και για πράξεις που τιμωρούνται με φυλάκιση μόλις 1 έτους, μετά την υπογραφή της συμφωνίας δικαστικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, μεθαύριο (σ.σ. αύριο) στην Ουάσιγκτον. Μόλις μπουν οι υπογραφές, θα ξεκινήσει το "μπαράζ" αμερικανικών αιτημάτων για έκδοση υπόπτων και παράδοση προσωπικών δεδομένων, ενώ μετά το 2004 θα επιδιωχτεί από αμερικανικής πλευράς η έκδοση και ημεδαπών πολιτών κάθε χώρας, με επέκταση προς τις ΗΠΑ των δυνατοτήτων που προβλέπει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης (ΕΕΣ)». (Αλ. Αυλωνίτης - EΘΝΟΣ)

ΕΥΡΩ-ΦΑΚΕΛΩΜΑ: «Σχέδια ηλεκτρονικού φακελώματος των πολιτών της ευρωζώνης και των επισκεπτών από τρίτες χώρες με την αποθήκευση σε μικροτσίπ, τα οποία θα περιέχονται σε διαβατήρια και βίζες, των ψηφιακών δακτυλικών αποτυπωμάτων ή αποτύπωμα της ίριδας του ματιού, καταρτίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των 25 χωρών - μελών, με την έγκριση των ηγετών της ΕΕ». (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ