Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι «αναποφάσιστοι»...

Είναι ή δεν είναι τελικά υπέρ του συγκεκριμένου σχεδίου Ευρωπαϊκού Συντάγματος, που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στη Χαλκιδική, και θα εγκριθεί χωρίς καμία αμφιβολία, οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ;

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Εργατικό Κέντρο, για να ενημερώσουν για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, απέφυγαν επιμελώς να τοποθετηθούν επ' αυτού, παρά τις γενικές αναφορές στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και την «κοινωνική Ευρώπη», που θα ήθελαν να κατοχυρωθεί σε ένα Σύνταγμα.

Σε ερώτηση που υποβλήθηκε για το θέμα δεν υπήρξε και πάλι συγκεκριμένη και ξεκάθαρη απάντηση. Για την ακρίβεια, υπήρξαν τρεις απαντήσεις:

α) Είμαστε υπέρ του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Τα δικαιώματα των εργαζομένων πρέπει να κατοχυρωθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

β) Εμείς θέλουμε ένα σύνταγμα που θα κατοχυρώνει το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο...

γ) Τα εργατικά δικαιώματα πρέπει να διασφαλίζονται κατά ένα υψηλότερο δυνατό κοινό παρονομαστή σ' όλες τις χώρες της ΕΕ. Το συγκεκριμένο σχέδιο Συντάγματος φαίνεται ότι διασφαλίζει μόνο το χαμηλότερο κοινό παρονομαστή. Γι' αυτό προβάλλουμε τις απόψεις μας για να υπάρξει βελτίωση.

Ξεκάθαρη απάντηση και πάλι δε δόθηκε. Ενα πράγμα όμως είναι καθαρό. Οτι η ηγεσία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ επιχειρούν, για άλλη μια φορά, να παραπλανήσουν με όμορφες λέξεις για «κοινωνικά μοντέλα» τους εργαζόμενους και ν' αποκρύψουν την αλήθεια ότι το σύνταγμα που θα εγκρίνουν αυτές τις μέρες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πρωτοστατούντος του κ. Σημίτη, όχι μόνο δε διασφαλίζει εργατικά δικαιώματα, αλλά δένει χειροπόδαρα την εργατική τάξη των χωρών - μελών της ΕΕ και καταργεί όποια δικαιώματα είχαν μέχρι τώρα με αγώνες κατακτηθεί.

Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι το σύνταγμα θα εγκριθεί στη Χαλκιδική και στην επόμενη Σύνοδο θα επικυρωθεί και δεν επιδέχεται καμία βελτίωση. Ή το αποδέχεσαι ή το απορρίπτεις. Οι ηγέτες του κυβερνητικού συνδικαλισμού όμως δεν μπορούν και δε θέλουν να το απορρίψουν, άρα στην ουσία το αποδέχονται και είναι και οι ίδιοι υπόλογοι απέναντι στην εργατική τάξη για τα νέα δεσμά που επιβάλλει το «Σύνταγμά» τους...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περί... «σταλινικού παρασυντάγματος» και «συνταγματικής νομιμότητας» (2016-02-13 00:00:00.0)
Περιστολή λαϊκών ελευθεριών (2004-03-28 00:00:00.0)
ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ (2003-12-13 00:00:00.0)
Η Ελληνική Προεδρία και η λαϊκή απάντηση (2003-06-29 00:00:00.0)
Φαλκιδεύονται τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού (1997-11-19 00:00:00.0)
Το ΕΚΘ καταγγέλλει το ΣΕΒ (1997-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ