ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνέχιση της λιτότητας σε συνθήκες υψηλής ανάπτυξης...

Σε νέο κήρυγμα λιτότητας προέβη χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αμέσως μετά τη συνάντησή του  με τον πρωθυπουργό. Διευκρίνισε ότι, αν και το ΑΕΠ το 2001 θα αυξηθεί, η  λιτότητα  πρέπει να συνεχιστεί για να σταθούμε πλέον στην ΟΝΕ...

Σε νέο κήρυγμα λιτότητας, στο όνομα αυτή τη φορά της... διατήρησης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, επιδόθηκε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ.Σημίτη, στο μέγαρο Μαξίμου. Ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε απερίφραστα ότι θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια, για να αντιμετωπίσουμε την εντός ΟΝΕ εποχή... και για το λόγο αυτό συνέστησε συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας... Με λίγα λόγια, λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις σε μια χρονική περίοδο, όπου το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους αναμένεται να αυξηθεί κατά 5%. Η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, ενόψει της ομιλίας Σημίτη στη Διεθνή Εκθεση θεσσαλονίκης, όπου η κυβερνητική προπαγάνδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις περιβόητες φοροαπαλλαγές. Οι τελευταίες, βέβαια, αν και δεν αφορούν τα λαϊκά στρώματα - πρόκειται για φορολογικές βελτιώσεις των επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων - παρουσιάζονται όμως ως τέτοιες, ώστε να χρησιμοποιηθούν σαν κερασάκι στην τούρτα. Μια τούρτα που κατασκευάστηκε από τα πιο απεχθή αντιλαϊκά υλικά, με στόχο την πλήρη κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της δημόσιας παιδείας.

Στην πολύωρη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης, οι υπουργοί Γ.Παπαντωνίου και Ν.Χριστοδουλάκης, καθώς και οι υφυπουργοί των οικονομικών υπουργείων. Σύμφωνα με το περιβάλλον Παπαντωνίου, η συζήτηση περιστράφηκε στην κατάρτιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2001, όπου ο πρωθυπουργός φέρεται ως εγγυητής του προγράμματος λιτότητας και ειδικά στο θέμα της περικοπής των κρατικών δαπανών. Οπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, πολλά υπουργεία, ειδικά αυτά της πρώτης γραμμής απειθαρχούν και ζητούν αυξημένες δαπάνες. Συζητήθηκαν επίσης και οι περιβόητες φοροαπαλλαγές, τις οποίες πρόκειται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, καθώς και η πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Οι δηλώσεις Παπαντωνίου

Απόλυτα συνεπής στον ταξικό προσανατολισμό της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι η οικονομία πάει καλά, ότι το 2001 αναμένουμε ρυθμούς ανάπτυξης 5%, αλλά οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο στο μοίρασμα του σημαντικού αυτού πλεονάσματος. Γι' αυτούς θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτικής λιτότητας, ώστε να αντιμετωπίσουμε την... εντός ΟΝΕ εποχή. Οπως δήλωσε «... η οικονομία πάει καλά και είναι πολύ θετικές οι προβλέψεις. θα χρειαστεί όμως πολλή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε την εντός ΟΝΕ εποχή με την ανάλογη επιτυχία με την οποία ενταχτήκαμε σ' αυτή. Οι αναπτυξιακοί μας στόχοι για το 2001 είναι 5%, διατηρώντας τον πληθωρισμό χαμηλά, ενώ απαιτείται να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία που προσδιόρισε την πορεία μας μέχρι την ΟΝΕ».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συστάσεις για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Στα πλαίσια των γενικότερων πάγιων αξιώσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κινήθηκαν και οι αξιώσεις - συστάσεις που πρόβαλε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ με τους οποίους συναντήθηκαν εν όψει της ΔΕΘ. Παράλληλα, ο ΣΒΕΕ επεκτάθηκε και σε ειδικότερες αξιώσεις που αφορούν τις βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεών τους με τον Κ. Σημίτη και τον Κ. Καραμανλή επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις του ΣΕΒ για μείωση του δημόσιου τομέα και συνολικές αναδιαρθρώσεις στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Στο ίδιο πλαίσιο ζητούν κι άλλα φορολογικά προνόμια για τις επιχειρήσεις τους και μείωση των κρατικών δαπανών.

Επίσης, ο ΣΒΒΕ εκφράζει την ικανοποίησή του για τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και σε προσαρμογή τους στα μέτρα και τις απαιτήσεις των βιομηχάνων. Παράλληλα, ζητά από την κυβέρνηση να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, στην εκπαίδευση, στη Δικαιοσύνη, την Υγεία και τη δημόσια διοίκηση.

Σε ό,τι αφορά το Γ' ΚΠΣ οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας χαρακτήρισε θετικές τις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής για την κατανομή του, ζητώντας όμως περισσότερα κονδύλια για τη βιομηχανία.

Μεταξύ άλλων, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν εκτενώς στις αξιώσεις τους για διείσδυση του μεγάλου κεφαλαίου στις χώρες των Βαλκανίων που στοχεύει στην άλωση των οικονομιών των χωρών αυτών. Ασκησαν, μάλιστα, κριτική στην κυβέρνηση, γιατί, όπως ανέφεραν, παρατηρούν «καθυστέρηση και αδράνεια» το τελευταίο διάστημα, που «ίσως αποδειχτεί αρνητική στην ευκαιρία που δημιουργήθηκε μετά τη λήξη του πολέμου στο Κόσσοβο, που σηματοδότησε την έναρξη της ανασυγκρότησης στην περιοχή».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εκπρόσωπος της TVX που παρευρισκόταν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι το 2001 θα μπει ο θεμέλιος λίθος για το περίφημο εργοστάσιο. Ωστόσο, όπως μας είπε ο πολιτικός μηχανικός και εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα των κατοίκων της περιοχής Τ. Παπαγεωργίου, παρόμοιες εξαγγελίες έχουν γίνει έξι με επτά φορές μέχρι σήμερα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση της εταιρίας. Αυτή τη στιγμή η TVX είναι υπό πτώχευση, η μετοχή της στο χρηματιστήριο έχει πατώσει. Το διαθέσιμο ρευστό της είναι μόνο 11 εκατ. δολ. και οι ζημιές του τελευταίου τριμήνου ανέρχονται σε 2,5 εκατ. δολ. Αυτή τη στιγμή η εταιρία δεν έχει καμία δυνατότητα να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη επένδυση ή να εξασφαλίσει δάνειο. Οι ανακοινώσεις απευθύνονται κυρίως στους μετόχους του Καναδά και της Αμερικής, για να τονώσουν το πεσμένο ηθικό.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Μικρή μείωση το πεντάμηνο

Μικρή μείωση σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα το πεντάμηνο Γενάρη - Μάη ως προς το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οριακή άνοδο σημείωσε το Μάη σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περσινού έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, η οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας, το πεντάμηνο Γενάρη - Μάη 2000, ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 1999, παρουσίασε μικρή μείωση 0,9%. Ο όγκος των νέων οικοδομών σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, το πεντάμηνο του 2000 ανήλθε σε 24.112 κ.ε. έναντι 24.321 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στη μικρή αυτή μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας πρωτίστως συνέβαλε η περιφέρεια της Αττικής, όπου παρατηρήθηκε μείωση 8,5%. Στην Αττική κτίζεται το 25% περίπου των νέων οικοδομών. Αντίθετα αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας σημειώθηκε στη Θεσσαλία, τη Δυτική Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου, την Κρήτη κλπ.

Το μήνα Μάη ως προς το Μάη του 1999, παρατηρήθηκε αύξηση του όγκου των νέων οικοδομών κατά 0,8% με την περιφέρεια της Αττικής να παρουσιάζει αύξηση 9,3%. Μεγάλη μείωση αντίθετα σημειώθηκε στην Α. Μακεδονία και Θράκη (- 29,7%), στη Στερεά Ελλάδα (- 53,2%), στην Πελοπόννησο (-23,6%), το Βόρειο Αιγαίο (- 33,5%) κλπ.

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΣΟΓΙΑ - ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ
Υποχρεωτική η αναγραφή

Την υποχρεωτική επισήμανση στα τρόφιμα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένη σόγια και αραβόσιτο - συγκεκριμένα τη σόγια Roundup Ready και τον αραβόσιτο Bt - 176 Maximizer η κυκλοφορία και διάθεση των οποίων επιτρέπεται με απόφαση της ΕΕ - προβλέπει αγορανομική διάταξη που υπέγραψε χτες η υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη.

Συγκεκριμένα, στην αγορανομική διάταξη καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή της ύπαρξης γενετικώς τροποποιημένων συστατικών σόγιας και αραβοσίτου στα τρόφιμα. Ειδικότερα, θα πρέπει να δηλώνεται στην ετικέτα των τροφίμων όταν διατίθενται στον τελικό καταναλωτή προσυσκευασμένα. Επίσης, σε σχετική πινακίδα που θα υπάρχει στα σημεία πώλησης όταν τα τρόφιμα διατίθενται χύμα ή σε συσκευασίες άμεσης διάθεσης και σε πινακίδα ή στους τιμοκαταλόγους όταν προσφέρονται σε χώρους ομαδικής εστίασης.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
«Μάζεψαν» 270 δισ. δραχμές

Απειροελάχιστη μείωση 0,1% σημειώθηκε στη χτεσινή δημοπρασία τριετών ομολόγων του υπουργείου Οικονομικών, για την κάλυψη του δημοσίου χρέους, γεγονός που σημαίνει ότι τα επιτόκια παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στη χτεσινή δημοπρασία ομολόγων, όπου συμμετέχουν ελληνικές και ξένες τράπεζες, το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 6,12% έναντι 6,13% σε αντίστοιχη δημοπρασία στις 6/6/2000. Εγιναν προσφορές ύψους 655,5 δισ. δραχμών από τις οποίες έγινε αποδεκτό ποσό 269,5 δισ. δραχμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ