ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μέτρα εδώ και τώρα για την προστασία από εργατικά «ατυχήματα»

Συνέντευξη Τύπου χθες για το μακελειό που είναι σε εξέλιξη στους χώρους δουλειάς

Την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς και έχει οδηγήσει σε αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι σωματείων της Θεσσαλονίκης. Ανέδειξαν τις διεκδικήσεις τους, παρουσίασαν τις μέχρι τώρα δράσεις τους για μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στην εργασία και κάλεσαν τους εργαζόμενους να δώσουν συνέχεια στην πάλη τους με μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο όπου καλεί η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης για τη δημόσια Υγεία, σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου (βλ. και σελ. 16 - 17).

Η επικαιρότητα μάλιστα ήρθε να ενισχύσει τραγικά την αναγκαιότητα για μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, καθώς λίγη ώρα νωρίτερα ένας 35χρονος εργάτης τραυματίστηκε πέφτοντας από ανυψωτικό μηχάνημα την ώρα της δουλειάς σε εργοστάσιο, στην επαρχιακή οδό Σίνδου - Χαλάστρας.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ), ανέφερε ότι το 2022 πανελλαδικά έχασαν τη ζωή τους πάνω στη δουλειά 104 εργάτες, ενώ 142 τραυματίστηκαν σοβαρά. Στη Θεσσαλονίκη 7 εργάτες σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν. Μετέφερε τα στοιχεία από το μακελειό που είναι σε εξέλιξη στους χώρους δουλειάς, με τους δεκάδες νεκρούς εργάτες από την αρχή του 2022 σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας ότι «χρόνο με τον χρόνο η λίστα των νεκρών και των τραυματιών αυξάνεται. Μετατρέπονται πλέον σε "Κοιλάδες των Τεμπών" οι χώροι δουλειάς. Σε γιαπιά, εργοστάσια και αποθήκες, στα έργα του Μετρό, στο τιμόνι και τις κουζίνες, σε ξενοδοχεία και εμπορικά καταστήματα, η τάξη μας παίζει την υγεία της και τη ζωή της κορόνα - γράμματα για τα κέρδη των εργοδοτών».

Παρουσιάζοντας τις αιτίες για τα εργατικά «ατυχήματα», ανέφερε το κυνήγι του κέρδους από τις εταιρείες, στο όνομα του οποίου τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) θεωρούνται «κόστος» για τους επιχειρηματίες, την εντατικοποίηση και την ανυπαρξία ελέγχων από την πλευρά του κράτους για να τηρούνται έστω αυτά τα υποτυπώδη μέτρα που υπάρχουν. «Η υποστελέχωση της υπηρεσίας της Τεχνικής Επιθεώρησης, η υποβάθμισή της, οδηγεί σε όλο και λιγότερους ελέγχους για να εξακριβωθεί αν τηρούνται τα μέτρα. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τρεις επιθεωρητές στην Τεχνική Επιθεώρηση, ενώ οι όμοροι νομοί είναι χωρίς επιθεωρητές στις έδρες των νομών, καθώς αυτοί βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, χωρίς υπηρεσιακά αυτοκίνητα», είπε ο Γ. Μπρανίκας.

Την κατάσταση στους χώρους της βιομηχανίας παρουσίασε ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας. «Εργάτες τραυματίζονται καθημερινά, άλλοι σακατεύονται, άλλοι πεθαίνουν θυσιαζόμενοι στον βωμό του κέρδους, από μικρά και μεγάλα "ατυχήματα" που συμβαίνουν κάθε μέρα στις βιομηχανίες της περιοχής.

Οι επαγγελματικές ασθένειες έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις της βιομηχανίας υποφέρουν από προβλήματα μυοσκελετικά, δερματολογικά, αναπνευστικά, μέχρι καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια έχουν υποστεί συνάδελφοί μας εν ώρα εργασίας, ενώ άλλοι παρουσιάζουν μορφές καρκίνου μακροπρόθεσμα, εξαιτίας παραγόντων που σχετίζονται άμεσα με την εργασία τους, πριν καν προλάβουν να φτάσουν σε συντάξιμη ηλικία», ανέφερε.

Ο Αγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι το κέρδος για τους μεγάλους εργολάβους στον κλάδο των Κατασκευών πάει χέρι χέρι «με το ξεζούμισμα του εργάτη, με ωράρια - λάστιχο, με εργασία υπό όλες τις συνθήκες, σε παγετό και καύσωνα, και, φυσικά, όταν τα μέτρα προστασίας μπαίνουν στο ζύγι κόστους - οφέλους για την εργοδοσία, κόβονται κατά το δοκούν και καταλήγουμε να θρηνούμε νεκρούς συναδέλφους. Με το τελευταίο αντεργατικό έκτρωμα, για παράδειγμα, ας φανταστούμε έναν οικοδόμο λίγο πριν τη σύνταξη, στα 60 και βάλε χρόνια του δηλαδή, να δουλεύει έως και 13 ώρες στη σκαλωσιά καταμεσής του καλοκαιριού, με 35 και πλέον βαθμούς...».

Στον «φόρο αίματος» που πληρώνουν οι εργαζόμενοι διανομείς αναφέρθηκε ο Ηλίας Νεοχωρίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «e-food» Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ήδη φέτος μετράνε 2 νεκρούς συναδέλφους στη Θεσσαλονίκη και 4 πανελλαδικά. «Οταν έχουμε ανέμους τόσο ισχυρούς που απαγορεύεται ο απόπλους πλοίων, ή έρχεται ειδοποίηση 112 που συνιστά να μη μετακινούμαστε άσκοπα, εμείς στον βωμό του κέρδους της εργοδοσίας κάνουμε διανομές, με τη δικαιολογία ότι η διανομή δεν είναι άσκοπη μετακίνηση αλλά σκοπός, λες και έχει σκοπό ο διανομέας να κινδυνεύσει τη ζωή του για "τρεις κι εξήντα". Οταν βρέχει, με μειωμένη ορατότητα και ολισθηρό οδόστρωμα, με τις κακοτεχνίες που έχει, η οδήγηση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω των 5 βαθμών Κελσίου, η θερμοκρασία του σώματος του οδηγού είναι ακόμα πιο χαμηλή, κλειδώνει το σώμα και ντυμένος σαν "κρεμμύδι" δυσκολεύεται παραπάνω στην οδήγηση. Στους καύσωνες, πάνω από 38 βαθμούς και με αυξημένη υγρασία, έχουμε λιποθυμικές τάσεις, ζαλάδες, καίγεται το σώμα μας από τον ήλιο».

Τέλος ο Φώτης Μαραντζίδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον δήμο και ειδικότερα στην υπηρεσία καθαριότητας, θυμίζοντας ότι «την τριετία 2020 - 2022 είχαμε 120 εργατικά "ατυχήματα", από τα οποία τα 86 ήταν στην υπηρεσία καθαριότητας», ενώ πρόσθεσε ότι παρόμοια είναι η κατάσταση σε όλους τους δήμους: «Η πλειοψηφία των δημάρχων βλέπει ως κόστος την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, ένα κόστος που θέλουν να μειώσουν. Οι αιτίες είναι η απαξίωση και η διάλυση των υπηρεσιών, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, η κακή κατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού, τα ασυντήρητα οχήματα κ.λπ.

Μέσα στο καλοκαίρι είχαμε ένα θανατηφόρο εργατικό στον δήμο Βόλβης και έναν πάρα πολύ σοβαρό τραυματισμό 60χρονης συμβασιούχου εργαζόμενης στον δήμο Νεάπολης Συκεών, η οποία παραλίγο να έχανε το πόδι της».

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΞΩΣΗ
Ξανά στον δρόμο ο συνταξιούχος στα Φλογητά

Για ακόμη μια φορά πετάξανε τον 82χρονο Θεόφιλο Τζαχουνίδη έξω από το σπίτι του στα Φλογητά Χαλκιδικής. Η επιχείρηση βίαιης έξωσης έγινε με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, με τους χώρους του σπιτιού να αδειάζουν άρον άρον και τα προσωπικά αντικείμενα του 82χρονου να στοιβάζονται στο πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι.

Η αστυνομία προσήγαγε μάλιστα τον εγγονό του που αντέδρασε, όπως και την κόρη του, μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος της η δικαστική επιμελήτρια.

Ο κ. Θεόφιλος και η οικογένειά του, για άλλη μια φορά, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, βρέθηκαν άστεγοι, παρά τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ίδιος και το προχωρημένο της ηλικίας του.

Θυμίζουμε ότι μήνες τώρα η οικογένεια δίνει μάχη να αναστρέψει μια απόφαση πλειστηριασμού που οδήγησε το σπίτι στα χέρια νέου ιδιοκτήτη.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν φορείς και κάτοικοι της περιοχής. Μάλιστα, το απόγευμα, με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Χαλκιδικής, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το σπίτι του. Και σε μια πρωτοβουλία ανθρωπιάς, απαίτησαν από τον δήμο να παραχωρήσει ένα από τα ξύλινα σπιτάκια που τοποθετεί στα χωριά για τα Χριστούγεννα, προκειμένου να εγκατασταθεί προσωρινά η οικογένεια του κ. Θεόφιλου. Τοποθέτησαν το σπιτάκι και «στόλισαν» την πρόσοψή του με ένα σύνθημα που καταγγέλλει τη βαρβαρότητα του συστήματος και δείχνει τον δρόμο που πρέπει να βαδίσει ο λαός: «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση κι αγώνας η επιλογή μας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Παράσταση διαμαρτυρίας για ουσιαστικές αυξήσεις

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών (Πανεπιστημίου 37), την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη στις 12.30 μ.μ., προχωρούν Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημοσίου για ουσιαστικές αυξήσεις στο εισόδημα και άμεση απόδοση του Δώρου Χριστουγέννων.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι ενώ οι δήθεν «αυξήσεις» που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι μεταφράζονται σε μόλις 40 ευρώ τον μήνα καθαρά στο χέρι, για κάθε δημόσιο υπάλληλο, την ίδια στιγμή οι απώλειες του ονομαστικού μισθού τους την περίοδο 2008 - 2020 ξεπέρασαν το 25%. Ακόμα οι τιμές προϊόντων, υπηρεσιών και κατοικίας έχουν εκτοξευθεί, ενώ κρίσιμοι τομείς όπως Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμός εμπορευματοποιούνται όλοι και πιο πολύ, γίνονται ακόμα πιο ακριβά.

Ομοσπονδίες και Συνδικάτα απαιτούν ως ελάχιστο μέτρο ανακούφισης την άμεση απόδοση του Δώρου Χριστουγέννων και διεκδικούν:

Αυξήσεις 20% στους μισθούς. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική αξιολόγηση και στοχοθεσία. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Κατάργηση της διάκρισης που υπάρχει στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων όπου οι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ ανεβαίνουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο κάθε 2 χρόνια, ενώ οι ΔΕ και ΥΕ κάθε 3 χρόνια. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας. Κατάργηση του χαρατσιού 2% της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας». Να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων η «παγωμένη» διετία 2016-2017. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία. Πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα για την ένταξη του υπαλλήλου σε μισθολογικό κλιμάκιο κατά τον διορισμό του στο Δημόσιο. Πλήρη κάλυψη των εξόδων μετακίνησης όσων υπαλλήλων εκτελούν εξωτερική εντός ή εκτός έδρας υπηρεσία. Επέκταση και χορήγηση χωρίς καμιά περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα. Αύξηση και επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου στο σύνολο των υπαλλήλων.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ
Με 48ωρη απεργία οι οικοδόμοι διεκδίκησαν αυξήσεις

Με 48ωρη απεργία που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου διεκδίκησαν αυξήσεις στους μισθούς τους, ώστε να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης με τα οποία επιβαρύνονται καθημερινά.

«Ο μισθός που παίρνουμε δεν φτάνει ούτε για το πρώτο 15ήμερο του μήνα», «Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός εξαϋλώνουν τους μισθούς μας», «Καθημερινά περικόπτουμε από τις βασικές ανάγκες μας, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε», «Η ακρίβεια παντού, από το ρεύμα μέχρι τη βενζίνη και τα τρόφιμα. Δεν μας αφήνουν να πάρουμε ανάσα», ήταν μερικά από όσα έλεγαν οι εργαζόμενοι στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν στο εργοτάξιο. Και όπως ανέδειξαν, «την ίδια στιγμή ο όμιλος ΤΕΡΝΑ που έχει αναλάβει και το μεγάλο αυτό έργο μετρά εκατομμύρια έσοδα μόνο τον τελευταίο χρόνο, από τα δεκάδες έργα που έχει αναλάβει σε όλη την Ελλάδα».

«Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να κερδίσουμε την αύξηση που διεκδικούμε», διαμηνύουν οι οικοδόμοι, σημειώνοντας ότι η νέα αυτή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης πανοικοδομικής απεργίας που πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοέμβρη. «Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει απάντηση στα αιτήματά μας», δήλωσε ο Παναγιώτης Μαλαμπάνης, εργαζόμενος στο εργοτάξιο και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ