ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να διασφαλιστεί η συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς

Να «κουκουλώσει» τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας επιχείρησε η υπουργός Εργασίας

Αφορμή για την Επίκαιρη Ερώτηση ήταν η στάση της εργοδοσίας του ξενοδοχείου «Ikos» στην Κέρκυρα, μπροστά στην πανεργατική απεργία στις 30/5
Αφορμή για την Επίκαιρη Ερώτηση ήταν η στάση της εργοδοσίας του ξενοδοχείου «Ikos» στην Κέρκυρα, μπροστά στην πανεργατική απεργία στις 30/5
Η προσπάθεια να συσκοτιστούν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας απέναντι στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων χαρακτήρισε την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Με την Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα «ώστε να διασφαλιστούν τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, να μην παρεμποδίζεται η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση από τον εργοδότη και από πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του και να αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινές για τις παράνομες πράξεις της εργοδοσίας».

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ξενοδοχείου «Ikos» στην Κέρκυρα

Αφορμή για την Επίκαιρη Ερώτηση ήταν τα όσα συνέβησαν στο ξενοδοχείο «Ikos» στην Κέρκυρα, που ανήκει στον όμιλο του Α. Ανδρεάδη, ο οποίος είναι επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ και με ευθύνη όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων πρωτοστατεί στο χτύπημα των όποιων συνδικαλιστικών ελευθεριών έχουν απομείνει.

«Το "θαύμα του τουρισμού", η ανάπτυξή του, τα ρεκόρ των κερδών και βέβαια των αφίξεων, περνάνε πάνω από την ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας δεν διστάζουν σε τίποτα», επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, αναφέροντας ότι ο διευθυντής του ομίλου στο ξενοδοχείο στην Κέρκυρα όχι μόνο έσκισε τις ανακοινώσεις που μοίραζαν εργαζόμενοι συνδικαλιστές του νησιού που ήθελαν να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «Ikos» μπροστά στην τελευταία πανεργατική απεργία το Μάη, αλλά τους έκλεισαν παράνομα μέσα σε ένα χώρο ως ομήρους μέχρι να έρθει η αστυνομία! «Σε ποια εποχή ζούμε;», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ επισήμανε ότι ο Α. Ανδρεάδης εμφανίζεται ως μη μέλος του ΣΕΤΕ (!) για να μην τον «πιάνει» η εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, βάζει διευθυντικά στελέχη να εκβιάζουν, να συστήνουν εργοδοτικά σωματεία κ.λπ., πρωτοστατεί στην εφαρμογή της εργασιακής ζούγκλας.

Προκλητικοί ισχυρισμοί και προφάσεις

Την ώρα που η κυβέρνηση αβαντάρει τα εργοδοτικά χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση - προσθέτοντας χαρακτηριστικά στο ήδη υπάρχον αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα - η υπουργός επιχείρησε να φιλοτεχνήσει φιλεργατικό «προφίλ», αναφέροντας ότι «κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους δουλειάς». Εφτασε μάλιστα να πει ότι η κυβέρνηση «ενισχύει το νομοθετικό πλαίσιο για να θωρακίσουμε καλύτερα την εφαρμογή και την τήρηση των εργατικών δικαιωμάτων»! Εκανε λόγο επίσης για ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά για την ταμπακιέρα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων δεν είπε κουβέντα.

Μάλιστα, κάνοντας ειδική αναφορά στο περιστατικό που κατήγγειλε ο Χρ. Κατσώτης, η υπουργός ισχυρίστηκε ότι... δεν διαπιστώθηκε παράβαση, «γιατί δεν είχε γίνει καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τη στιγμή που συνέβαινε το περιστατικό, ώστε να μπορέσει να γίνει επιτόπιος έλεγχος από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ακριβώς τη στιγμή της παρεμπόδισης της άσκησης συνδικαλιστικής δράσης», δηλαδή όταν οι συνδικαλιστές ήταν κλειδωμένοι από την εργοδοσία!

Ο Χρ. Κατσώτης σχολίασε ότι «οι εξελίξεις, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους χώρους δουλειάς και κλάδους, αποκαλύπτουν ότι όσα λέτε κατά καιρούς είναι απλά για να δημιουργείται μια εικονική πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι η κυριαρχία του διευθυντικού, του εργοδοτικού δικαιώματος». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση και η υπουργός προσωπικά φέρουν την «απόλυτη ευθύνη» και θύμισε ότι «κάθε ρύθμιση που προβλέπει την απαγόρευση παρέμβασης στο κίνημα έχει καταργηθεί στην πράξη». «Οποιος εργαζόμενος διεκδικεί απολύεται, πόσο μάλλον όταν πρωτοστατεί στην οργάνωση των εργαζομένων συνολικά στους χώρους δουλειάς».

Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα στην υπουργό - μια και προσπάθησε να εμφανιστεί με φιλεργατικό «προφίλ» - αν η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της απέναντι στους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά για την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, χωρίς ωστόσο να πάρει απάντηση.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αλλεπάλληλες παραιτήσεις στο ΔΣ και συνεχής μετάθεση της παράδοσης του ταμείου

Τα ερωτήματα που προξενούν οι αλλεπάλληλες παραιτήσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας επισημαίνει η «Ταξική Ενότητα» (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ).

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την περασμένη Τετάρτη, με θέμα την πρόσφατη παραίτηση του προέδρου, Στ. Μπασινά, «η αντικατάστασή του παραπέμφθηκε για επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζει ακόμα ότι ενώ η νέα διοίκηση έχει συγκροτηθεί σε σώμα εδώ και δύο μήνες, μετά από το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου στις αρχές Μάρτη, δεν έχει ολοκληρωθεί η παράδοση του ταμείου στην εκπρόσωπο της «Ταξικής Ενότητας» που έχει εκλεγεί στη θέση της ταμία. Η παράδοση - παραλαβή του ταμείου, παρά τις ενέργειες της «Ταξικής Ενότητας», μετατίθεται από τη μια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην άλλη, με την αιτιολογία ότι υπάρχουν «εκκρεμότητες» που πρέπει να διευθετηθούν.

Αποφάσεις μετά από προτάσεις της «Ταξικής Ενότητας»

Η «Ταξική Ενότητα» έθεσε επίσης στην προχτεσινή συνεδρίαση δύο προτάσεις οι οποίες υπερψηφίστηκαν ομόφωνα: Η πρώτη αφορά την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στο Εμπόριο στις 15 Ιούλη, για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Η δεύτερη αφορά ψήφισμα καταγγελίας του εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου, προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και εκπροσώπου Τύπου της ΓΣΕΕ, ο οποίος έχει εκτός από την ιδιότητα του συνδικαλιστή και αυτή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Ανώνυμης Εταιρείας.

«Οι ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ του ΕΚΕ (...) για την προκήρυξη της απεργίας στις 15/07/2018 και για την καταγγελία του συνδικαλιστή Καραγεωργόπουλου δεν απαλλάσσουν την πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΕ από τις ευθύνες της», τονίζει η «Ταξική Ενότητα» και προσθέτει: «Η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας μπορεί να γίνει με την οργανωμένη δράση των εργαζομένων του κλάδου μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, που βλέπουν να ασφυκτιούν και να μη βελτιώνεται η κατάστασή τους από την απελευθέρωση του ωραρίου. Δεν θα γίνει από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, από την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, που συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική, τα συμφέροντα της εργοδοσίας και να προάγει το συμβιβασμό». Οπως εξηγεί, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας συνεχίζουν να καλούν τους εργαζόμενους στο δρόμο του συμβιβασμού και της απεργοσπασίας, όπως αποδείχτηκε από την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση αλλά και την τελευταία απεργία στις 30/5.

Συνθήκες εκμετάλλευσης για τους πρακτικάριους στα ξενοδοχεία

Τις συνθήκες υπερεκμετάλλευσης που αντιμετωπίζουν οι νέοι που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στα ξενοδοχεία της περιοχής καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. Οπως αναφέρει, ήδη υπάρχουν καταγγελίες για υπερωρίες και εργασία εκτός προβλεπόμενου ωραρίου σε ξενοδοχεία της Χερσονήσου, ενώ καθώς η σεζόν προχωρά η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει.

«Οι ξενοδόχοι αξιοποιούν στο έπακρο τη μαθητεία, ώστε να έχουν όσο γίνεται πιο φθηνό εργατικό δυναμικό προς εκμετάλλευση. Η πλειοψηφία των σπουδαστών δουλεύει από ήλιο σε ήλιο, με κομμένα ρεπό και με το μισθό - χαρτζιλίκι των 300 ευρώ, ενώ η εντατικοποίηση "χτυπάει κόκκινο", με τον κίνδυνο των εργατικών "ατυχημάτων" να είναι καθημερινός», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα στην ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις της υπουργού Τουρισμού πριν από λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια εγκαινίων σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου, με τις οποίες χαρακτήρισε την Κρήτη «ναυαρχίδα της τουριστικής ανάπτυξης» και προανήγγειλε «νέο ρεκόρ αφίξεων για το 2018», η Επιτροπή Αγώνα σχολιάζει πως «η "ανάπτυξή" τους βασίζεται στην ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευσή μας».

Η Επιτροπή απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα σε κάθε μαθητή που κάνει πρακτική στα ξενοδοχεία, συνολικά στους νέους εργαζόμενους του κλάδου, και τους καλεί να μη δεχτούν να γίνουν σκλάβοι στο όνομα της «εκπαίδευσης» και της «απόκτησης εμπειρίας».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Παρέμβαση για την Υγεία και την Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

Παρέμβαση για το ζήτημα των μέτρων προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων έκανε χτες η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας (ΕΚΠ) στην Βασιλική Σεϊντή, προϊστάμενη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιόνιων Νήσων.

Η διοίκηση του ΕΚΠ, με αφορμή τα εργατικά «ατυχήματα» που τους τελευταίους μήνες έχουν πληθύνει στην περιοχή, με κάποια μάλιστα να είναι θανατηφόρα, απαίτησε εντατικοποίηση των ελέγχων για την έγκαιρη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων. Ακόμα ζήτησε αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης συμφωνήθηκε να επανασυσταθούν οι Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου, που αποτελούνται από εκπροσώπους συνδικάτων και Επιθεωρητές Εργασίας, στο χώρο της οικοδομής. Ακόμα, έγινε λόγος για κοινούς ελέγχους και σε άλλους κλάδους.

Για το ίδιο ζήτημα το ΕΚΠ έχει αποφασίσει να οργανώσει ημερίδα τον Ιούλη.

  • Παράλληλα, η διοίκηση του ΕΚΠ καλεί σε σύσκεψη όλα τα σωματεία - μέλη του, την Τετάρτη 4 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, στην αίθουσα του ισογείου με θέμα: «Οι εξελίξεις στο ΕΚΠ μετά και τις τελευταίες αρχαιρεσίες, καθήκον μας η οργάνωση της πάλης για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων».
Καταδικάζουν την παρουσία εργοδότη σε εργατικές οργανώσεις

Το αίτημα δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων για αποπομπή του Δ. Καραγεωργόπουλου από τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς ο εν λόγω «συνδικαλιστής» είναι παράλληλα και εργοδότης, στηρίζουν το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων - μελών της. Μετά από κοινή τους συνεδρίαση, καταγγέλλουν τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΟΙΥΕ «που όχι μόνο υιοθετούν πλήρως τα αιτήματα και τα συμφέροντα των εργοδοτών για μείωση μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων», αλλά και προωθούν «στις Διοικήσεις των οργάνων τους, τους ίδιους τους εργοδότες όπως η περίπτωση του Δημήτρη Καραγεωργόπουλου», προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και εκπροσώπου Τύπου της ΓΣΕΕ.

  • Στις δεκάδες αντίστοιχες καταγγελίες από συνδικαλιστικές οργανώσεις προστέθηκαν το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου και το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Λάρισας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ