Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να διασφαλιστεί η συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς

Να «κουκουλώσει» τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας επιχείρησε η υπουργός Εργασίας

Αφορμή για την Επίκαιρη Ερώτηση ήταν η στάση της εργοδοσίας του ξενοδοχείου «Ikos» στην Κέρκυρα, μπροστά στην πανεργατική απεργία στις 30/5
Αφορμή για την Επίκαιρη Ερώτηση ήταν η στάση της εργοδοσίας του ξενοδοχείου «Ikos» στην Κέρκυρα, μπροστά στην πανεργατική απεργία στις 30/5
Η προσπάθεια να συσκοτιστούν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας απέναντι στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων χαρακτήρισε την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Με την Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα «ώστε να διασφαλιστούν τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, να μην παρεμποδίζεται η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση από τον εργοδότη και από πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του και να αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινές για τις παράνομες πράξεις της εργοδοσίας».

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ξενοδοχείου «Ikos» στην Κέρκυρα

Αφορμή για την Επίκαιρη Ερώτηση ήταν τα όσα συνέβησαν στο ξενοδοχείο «Ikos» στην Κέρκυρα, που ανήκει στον όμιλο του Α. Ανδρεάδη, ο οποίος είναι επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ και με ευθύνη όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων πρωτοστατεί στο χτύπημα των όποιων συνδικαλιστικών ελευθεριών έχουν απομείνει.

«Το "θαύμα του τουρισμού", η ανάπτυξή του, τα ρεκόρ των κερδών και βέβαια των αφίξεων, περνάνε πάνω από την ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας δεν διστάζουν σε τίποτα», επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, αναφέροντας ότι ο διευθυντής του ομίλου στο ξενοδοχείο στην Κέρκυρα όχι μόνο έσκισε τις ανακοινώσεις που μοίραζαν εργαζόμενοι συνδικαλιστές του νησιού που ήθελαν να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «Ikos» μπροστά στην τελευταία πανεργατική απεργία το Μάη, αλλά τους έκλεισαν παράνομα μέσα σε ένα χώρο ως ομήρους μέχρι να έρθει η αστυνομία! «Σε ποια εποχή ζούμε;», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ επισήμανε ότι ο Α. Ανδρεάδης εμφανίζεται ως μη μέλος του ΣΕΤΕ (!) για να μην τον «πιάνει» η εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, βάζει διευθυντικά στελέχη να εκβιάζουν, να συστήνουν εργοδοτικά σωματεία κ.λπ., πρωτοστατεί στην εφαρμογή της εργασιακής ζούγκλας.

Προκλητικοί ισχυρισμοί και προφάσεις

Την ώρα που η κυβέρνηση αβαντάρει τα εργοδοτικά χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση - προσθέτοντας χαρακτηριστικά στο ήδη υπάρχον αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα - η υπουργός επιχείρησε να φιλοτεχνήσει φιλεργατικό «προφίλ», αναφέροντας ότι «κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους δουλειάς». Εφτασε μάλιστα να πει ότι η κυβέρνηση «ενισχύει το νομοθετικό πλαίσιο για να θωρακίσουμε καλύτερα την εφαρμογή και την τήρηση των εργατικών δικαιωμάτων»! Εκανε λόγο επίσης για ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά για την ταμπακιέρα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων δεν είπε κουβέντα.

Μάλιστα, κάνοντας ειδική αναφορά στο περιστατικό που κατήγγειλε ο Χρ. Κατσώτης, η υπουργός ισχυρίστηκε ότι... δεν διαπιστώθηκε παράβαση, «γιατί δεν είχε γίνει καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τη στιγμή που συνέβαινε το περιστατικό, ώστε να μπορέσει να γίνει επιτόπιος έλεγχος από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ακριβώς τη στιγμή της παρεμπόδισης της άσκησης συνδικαλιστικής δράσης», δηλαδή όταν οι συνδικαλιστές ήταν κλειδωμένοι από την εργοδοσία!

Ο Χρ. Κατσώτης σχολίασε ότι «οι εξελίξεις, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους χώρους δουλειάς και κλάδους, αποκαλύπτουν ότι όσα λέτε κατά καιρούς είναι απλά για να δημιουργείται μια εικονική πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι η κυριαρχία του διευθυντικού, του εργοδοτικού δικαιώματος». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση και η υπουργός προσωπικά φέρουν την «απόλυτη ευθύνη» και θύμισε ότι «κάθε ρύθμιση που προβλέπει την απαγόρευση παρέμβασης στο κίνημα έχει καταργηθεί στην πράξη». «Οποιος εργαζόμενος διεκδικεί απολύεται, πόσο μάλλον όταν πρωτοστατεί στην οργάνωση των εργαζομένων συνολικά στους χώρους δουλειάς».

Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα στην υπουργό - μια και προσπάθησε να εμφανιστεί με φιλεργατικό «προφίλ» - αν η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της απέναντι στους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά για την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, χωρίς ωστόσο να πάρει απάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ